Kalandozás a német alsóházakban • SportTV

Kalandozás a német alsóházakban

Sport TV avatar Sport TV 2021. 01. 10. 11:06    
Olvasási idő: 3 perc

Nem csak a csúcsszint jut nekünk mindig: a vasárnapi német meccstrióból csak egyetlen együttes tartózkodik ligája felső felében, a másodosztályú Bochum. Azért az átlagszínvonalat elnézve valósz0nű, hogy nem fogja végig unatkozni a délutánt és az estét, aki a Sport2-re kapcsolja tévéjét.

Az ewxstuttgarti Rani Khedira nevelőklubja ellen alighanem a védelem centrumábn kap helyet (Fotó: Getty Images)

REGENSBURG–BOCHUM

A Duna-parti város együttese ugyan csupán a 14. helyet foglalja el a tabellán, de biztonságosnak mondható pontmennyiség (5) választja el a már osztályozós helyen lévő Braunschweigtől. Vendége, az annak idején az első két osztály legnagyobb liftezőjének számító, számos alkalommal kieső és feljutó Bochum jelenleg a libikóka teteje felé tart. Aktuálisan az 5., de ha elhozza a három pontot Felső-Pfalz székhelyéről, jobb gólkülönbségével a szombaton Hamburgból csak egy ponttal hazatérő Kielt megelőzve a közvetlen feljutást jelentő második pozícióba lép előre.
A két csapat legutóbbi egy hónapjának öt tétmeccse karakteresen eltér egymástól. Míg a hazai Jahnnak csak egyetlen mérkőzést sikerült megnyernie 2-2 döntetlen és vereség mellett, a vendég VfL csak Hannoverben kapott ki, a másik négy találkozóból a bajnokikon 90 perc alatt, a kupában a Mainz ellen idegenben 120 perces csatában döntetlent (2–2) és 11-es rúgásokat (3-0) követően jobbnak bizonyult.
A téli transzferidényben eddig a regensburgiak kerete nem változott, a Bochumba sem jött új ember, viszont a védő Römlinget és a középpályás Holtkampot kölcsön adták az idény végéig a regionalligás Wuppertalnak.  „Mindkettejüket azért adtuk oda, hogy játéklehetőséget kapjanak, tétmeccseket játsszanak és megerősödve tárjenek vissza a nyáron” – nyilatkozta a kölcsönügyletről Thomas Reis edző.
Novothny Soma, a bochumiak kerettagja, aki eddig 6 mérkőzésen 1 gólt szerzett, ebből egyszer sem játszotta végig a 90 percet és a legutóbbi két  2–0-ás vereség alkalmával kapott egy-egy második félidőt, most combsérülés miatt semmiképpen sem léphet pályára.

 

AUGSBURG–STUTTGART

Nicolás González  (középen) kap bizalmat ékként a WWK Arenában a stuttgarti edző Heiko Herrlictől, aki a maga idejében kiváló támadó volt (Fotó: Getty Images)

Két tabellaszomszéd csap össze a WWK Arenában a vasárnapi korábbi Bundesliga-találkozón. Az Augsburg 10. a táblázaton 19 ponttal, egy-egy ponttal és hellyel megelőzve a Stuttgartot. Pedig a svábok büszkesége újoncként remekelt az őszi idény nagy részében, ám az elmúlt három fordulóban lét 1–0-s vereséget is szenvedett (a Wolfsburgtól idegenben, a Lipcsétől otthon), s ezzel lecsúszott a tabella második felébe. A Lipcsétől az Augsburg is kikapott otthon (0–3), spőt előtte még a Frankfurttól is (0–2), de a Köln elleni idegenbeli győzelemmel javított a mérlegén. (Két napra rá még játszott egy közbeiktatott tesztmeccset is, amelyen otthon ugyancsak 1–0-ra legyőzte a másodosztályú Regensburgot. Sokat nem kellett a vendégeknek utazniuk ehhez, a két város mindössze 113 kilométerre van egymástól.)
A svábok legutóbb tavaly áprilisban egy hatost kaptak a Duna mentén, igaz, akkor a csapat útban volt a kiesés felé. Kevesen vannak most már abból az együttesből, de akik maradtak, alighanem egészséges revánsvággyal lépnek pályára.
A hazaiaknál Rani Khedira – aki világbajnok bátyjához, Samihoz hasonlóan éppen Stuttgartban nevelkedett, 9 esztendőn át volt a VfB tagja, de felnőttként zömmel csak a második csapatban szerepelt, csupán 9 bajnoki jutott neki a nagyok között –  egy sorral hátrébb kerül a csapatba, hogy helyettesítse a védelem tengelyében a sárga lapjai miatt hiányzó holland Gouweleeuwot. Meglehet, hogy Heiko Herrlich mester – annak idején a Leverkusen, a Gladbach és a Dortmund klasszis csatára, utóbbival BL- és világkupagyőztes is – mégis a négyvédős felállás mellett dönt, akkor Gumny lesz a jobbhátvéd. Az eddig gyengélkedő Finnbogason visszatérése a csatársorba erősen kérdéses. A vendégeknél a támadórészleg nagyon halvány volt múlt héten a Lipcse ellen, Nicolás González visszatérhet a csúcsék szerepébe, Didavi támogatásával talán veszélyesebb lehet. A védelemben alighanem Mavropanosz kerül Stenzel helyére, jobbhátvédbe.

Kapcsolódó

AUGSBURG–STUTTGART örökmérleg

Összesen: 28 mérkőzés, 12 Augsburg-győzelem, 3 döntetlen, 13 Stuttgart-siker / 50–50-es gólkülönbség. A Bundesligában: 14–8–1–5 / 26–12. Augsburgban: 14–7–1–8 / 27–24. Augsburgban a Bundesligában: 7–5–0–2 / 15–6.
A legutóbbi mérkőzés: Augsburg–Stuttgart 6–0 (3–0). G.: Max (2), Richer (2), R. Khedira, Hahn (Bundesliga, 2019. 4. 20.). A legutóbbi három augsburgi mérkőzés: 6–0 (2018-19, Bl), 0–1 (2017-18, Bl), 1–0 (2016-17). A legutóbbi Stuttgart-győzelem Augsburgban: 0–1 (Bundesliga, 2018. 2. 18.)

BIELEFELD–HERTHA

Legutóbbi bielefeldi látogatása után – öt és fél éve történt, kupameccsen – a Hertha győztesen térhetett haza Berlinbe (Fotó: Getty Images)

Mindkét csapat elég hektikusan szerepel, a különbség az, hogy a Bielefeld kevés jó meccse sok rossz közé ékelődik, míg a berlinieknek akadnak közepes mérkőzéseik is, ezekből egy-kettő remivel végződik. Számokkal alátámasztva: az Arminia legutóbbi tíz fellépésből 8-szor vesztesen hagyta el a játékteret, csupán a sereghajtó Mainzot és a kis híján nyertlenségi ligarekordot beállító Schalkét sikerült legyőznie. Bruno Labbadia legényei ugyanezem mérkőzésmennyiségból 3-3 győzelem és vereség mellett négyszer remiztek. Ugyanakkor a rendelkezésre álló anyagi erők, és a nagy tervek viszonylatában ez csekélyke sikermennyiségnek számít.
A Bielefeldben bekerülhet a kezdőbe Maier lakóhelye reprezentatív klubja ellen, bár könnyen meglehet, mégis Kunze kezd a középpálya jobb oldalán. Ha a csapat mégis 4-3-3-as felállásban kezd, akkor Klos lesz a center, Cordovának pedig a bal szélen kell játszania. A Herthában Ascacibar ismét edzésbe állt, Labbadia akár a kezdőbe is beállíthatja a chilei középpályást. Torunarighát a Schalke-nmeccs után újra a tartaléksorba szorulás fenyegeti, mert Alderete bizonyított a balhátvéd posztján.
Az Arminia hazai pályán nem különösebben sikeres a berliniek ellen. Legutóbb 2007-ben sikerült otthonában legyőznie a Herthát, igaz, jó néhány esztendeig más bajnoki osztályban szerepeltek.

Kapcsolódó

BIELEFELD–HERTHA örökmérleg

Összesen: 32 mérkőzés, 8 Bielefeld-győzelem, 14 döntetlen, 10 Hertha-siker / 28–36-os gólkülönbség. A Bundesligában: 24–6–11–7 / 22–25. Bielefeldben: 17–6–7–4 / 19–18. Bielefeldben a Bundesligában: 12–4–6–2 / 15–11.
A legutóbbi mérkőzés: Bielefeld–Hertha 0–2 (0–0). G.: Kalou, Darida  (DFB-kupa, 2015. 8. 10.). A legutóbbi három bielefeldi mérkőzés. 0–2 (2015-16, DFB-k.), 0–0 (t.: 2-4, 2014-15, DFB-k.), 1–3 (2010-11, Bl). A legutóbbi Hertha-győzelem Bielefeldben: 0–2 (DFB-kupa, 1. ford., 2015. 8. 10.)

2. BUNDESLIGA, 15. forduló. Sport2 13:30 Jahn Regensburg–VfL Bochum (kommentátor: Méhes Gábor). BUNDESLIGA, 15. forduló. Sport2 15:30 FC Augsburg­–VfB Stuttgart (kommentátor: Fülöp László); Sport2 18:00 DSC Arminia Bielefeld–Hertha BSC (kommentátor: Bartha Zoltán).