Török-német futballpéntek • SportTV

Török-német futballpéntek

2021. 01. 29. 13:42    
Olvasási idő: 2 perc

Két élvonalbeli mérkőzéssel jelentkezünk pénteken délután és este. A fellépők közt akad korábbi UEFA-kupagyőztes és KEK-döntős klub is, meg persze reménykedhetünk, hogy láthatjuk a magyar válogatott centerét.

Radamel Falcao duplával járult hozzá az ősszel a Galata 3–1-es sikeréhez a Gaziantep ellen (Fotó: Getty Images)

GAZIANTEP–GALATASARAY

A SüperLig mostanság a nagy visszarendeződés idejét éli.  Az előző, a „Covid-szezonban” a feje tetejére állt minden, győzött egy vadonat új bajnok, a Basaksehir,  az ezüstöt a Trabzonspor szerezte meg, a három isztambuli óriás csak a 3., a 6. és a 7. helyen végzett. Viszont ha most valaki rápillant a bajnoki táblázatra az szezonfelezéskor, azt látja, amit tíz idényből átlag 8-9-szer,  a három sztambuli áll az élen, igaz most a „történelmi sorrend” fordítottjában (Besiktas–Fener–Galata). Öt ponton belül vannak, azaz még sok változás lehetséges, többek közt az is, hogy a péndek délutáni meccsünk ha át nem is rendezi, de összetömöríti az élcsoportot. Azon ugyanis a 4. Gaziantep fogadja az előtte csak 4 pont különbséggel vezető rekordbajnok Galatát.
Mivel a hazai együttes ugyancsak fiatal (1988-ban alapították, nem keverendő össze a letűnt, mi több megszűnt Gaziantepspor nevű alakulattal), a csata előzményei mindössze négy találkozót ölelnek fel, ebből három bajnoki, egy kupatalálkozó. A mérleg 2 Galata-győzelem és két döntetlen. Ez utóbbi is a Galatának „jó döntetlen”, ugyanis az volt a kupatalálkozó, amelyet 7 éve a 4. fordulóban a Cim-Bom-Bom nyert meg gól nélküli 120 perc után 11-esekkel, 6–5-re (majd annak az idénynek a végén a trófeát is elhódította).
Fordított pályaválasztással a szeptemberi 1. fordulóban a rekordbajnok 3–1-re nyert, Falcao két (egyik 11-es) és Emre Kilinc góljával, a Gaziantep csak 0–3 után tudott szépíteni André találatával. Múlt héten a Galata 1–0-ra győzött Malatyában, a Gaziantep otthon csak remire volt képes az újonc Hatayspor ellen – ezzel nőtt meg a különbség a mai két csapatunk közt, két pontról négyre. Otthonában egyébként a Gaziantep veretlen maradt az ősszel, 10 meccséből 6-szor nyert, 4-szer remizett.  A Galata idegenben ugyancsak 6-szor nyert, a másik négy  eredménye viszont vereség lett.)
A szakmai előrejelzések döntetlen körüli, eredményt, esetleg az egyik fél egy- , maximum kétgólos győzelmét ajánlják  legalacsonyabb odsszal.

STUTTGART–MAINZ

Silas Wamangituka szerzett vezetés az ősszel Mainzban a 4–1-es stuttgarti győzelemmel véhződó találkozón, amelyen 3400 néző lehetett jelen  a stadionban. A zümük nem volt túl boldog, a VfB 4–1-gyel vitte el mindhárom bajnoki pontot (Fotó: Getty Images)

A német élvonalban szintén idényfelezés utén vagyunk, az „öszi” tabellán a svábok jó kezdés után kissé visszaesve a 10. helyen zártak, a Mainz meg az utolsó előtti, kieső pozícióban.
A VfB három meccs óta nem nyert, sőt az utolsó két csatáját elveszítette, a múlt het freiburgit egyenesen kiábrándító játékkal. Ennek megfelelően egy-két változás biztos lesz a csapatban. Mavropanosz helyén Stenzel kezd, Anton játéka combizomproblémái miatt kétséges. Sosának is izomfájdalmai voltak, de a meccsre bevethető lesz. Kérdéses a bal oldali támadó kiléte is, Matarazzo mester Didavi és Klimwicz között vacillál. (Mindketten gólt szereztek a fordított pályaválasztással játszott szeptemberi meccsen, amelyet a stuttgartiak 4–1-re nyertek meg.)
A vendégeknél Barreiro szereplése fülfájdalmai miatt kérdéses, Bo Svensson tréner szerint a térdszalaghúzódásból visszatérő Brosinski és  a térdműtét után felgyógyuló Kunde „készen áll a cselekvésre”.  A támadósorban most Burkhart kezdhet, Szalai Ádám „szokás szerint” a cserék közt kezd, de mivel a svéd mesternél is rendszeresen beáll, most is számíthatunk rá, hogy látjuk játszani a Mercedes-Benz-Stadionban.

Kapcsolódó

STUTTGART–MAINZ ÖRÖKMÉRLEG

Az összes tétmérkőzésen: 29 mérkőzés–11 Stuttgart-győzelem–6 döntetlen–12 Mainz-győzelem/ 45–46-os gólkülönbség. Ebből a Bundesligában: 25–10–6–9/ 41–37. Stuttgartban: 13–7–2–4 / 247–18. Stuttgartban a Bundesligában: 12–7–2–3/ 24–16. A legutóbbi mérkőzés: Mainz–Stuttgart 1–4 (1–1). Gólok: Quaison, ill. Wamangituka, Didavi, Klimowicz, Kalajdzic (Bundesliga, 2020. 9. 26.) A legutóbbi három stuttgarti mérkőzés: 2–3 (2018-19, Bl), 1–0 (2017-18 Bl), 1–3 (2015-16 Bl). A legutóbbi Köln-győzelem Stuttgartban: 2–3 (Bundesliga, 2019. 1. 19.)

SÜPERLIG, 22. forduló. Sport1 17:00  Gaziantep FK–Galatasaray SK (kommentátor: Bartha Zoltán).
BUNDESLIGA. Sport1 20:30  VfB Stuttgart–1. FSV 05 Mainz
(kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Petur András, szakértő: Várhidi Péter)