Wolfsburg: irány a dobogó • SportTV

Wolfsburg: irány a dobogó

Sport TV avatar Sport TV 2021. 01. 31. 09:31    
Olvasási idő: 3 perc

Három élő mérkőzéssel jelentkezünk január utolsó napján a német labdarúgás két felső bajnoki osztályából. A fellépő együttesek közt egy olyan van, amely pontszerzés esetén BL-helyre lép előre a szoros élcsoportban. Emellett Törökországból is mutatunk egy potenciális BL-résztvevőt, a forduló előtti listavezetőt – mind a négy mérkőzés élőben kerül a nap Sport TV-s programjába.

Josip Brekalót köszöntik a társak a góljáért, amely egy pontot ért szeptemberben Freiburgban (Foztó: Getty Images)

BOCHUM–KARLSRUHE

Noha a mérkőzést a másodosztályban játsszák, történetileg nem ez a két klub elsődleges „harci terepe”. 60 eddigi összecsapásukból „csak” 21 zajlott a másodvonalban, ám 30-szor mérkőztek meg a Bundesligában. A nyolcvanas években végig, a 90-esekben csaknem az ezredfordulóig mindkét együttes folyamatosan ott szerepelt. A Bochum 1994 és 2006 között négyszer járta meg oda-vissza az él- és másodvonalat, aztán négy Bundesliga idény után 2011-ben végleg kiesett és azóta a másodosztály törzstagja. A Karlsruhe 1996 óta csak két évet (2007–09) töltött a legjobbak között, azóta megjárta a harmadik ligát is, még az elmúlt évtizedben is kétszer kiesett oda, da azonnal, illetve két év után visszajutott a 2. Bundesligába. A visszaesés most egyiküket sem fenyegeti, ellenkezőleg: a Bochum a vasárnapi meccs előtt is második, az is marad, csak éppen győzelem esetén egy pontra felzárkózik a vezető HSV mögé. A most éppen 6. KSC számára sem érdektelen a három pont, ha megszerzi, megelőzi az 5. Düsseldorfot és négy pontra kerül az osztályozós helyet betöltő Kiel mögé.
A pillanatnyi formája mindkét együttesnek kiváló, a Vfl 7, a KSC 5 meccs óta veretlen, 6-1-es, ill. 4-1-es győzelem-döntetlen mutatóval. Színvonalas, jó kis csatára van kilátás a Vonovia Ruhrstadionban.

KÖLN–BIELEFELD

Joan Simun Edmundsson gólöröme, miután megszerezte az őszi bielefeldi mérkőzés egyetlen, a három pont  sorsát eldöntő gólját (Fotó: Getty Images)

Vérbeli alsóházi csata a menekülés jobb lehetőségéért. A Bundesliga „alapító bajnoka”, a Köln jelenleg az alsó osztályozós helyen áll, az újonc Bielefeld csak két ponttal előzi meg. Azaz hazai győzelem estén a két csapat helyet cserélne egymással.
Ha Markus Gisdol ragaszkodik az ötfős védelmi lánchoz, és Czichost beteszi a csapatba, Jannes Horn előreléphet egy sorral. Két újonnan érkező, Dennis ée Meyer is bekerülhet a csapatba. A helyi idol, volt válogatott Hector szerdán egyénileg edzett, de képesnek kell lennie a játékra.
Ha Uwe Neuhaus edző ragaszkodik a 4-4-2-es felálláshoz, Cordova és Schipplock küzd a két csatár posztjáért, Kérdés, Doan játszhat-e hétközi izomproblémái miatt, ha nem, Gebauer helyettesítheti.

Kapcsolódó

KÖLN–BIELEFELD örökmérlrg

Az összes tétmérkőzésen: 34 mérkőzés–17 Köln-győzelem–3 döntetlen–14 Bielefeld-győzelem/ 61–51-es gólkülönbség. Ebből a Bundesligában: 25–11–2–12/ 39–38. Kölnben: 16–9–2–5 / 34–27. Kölnben a Bundesligában: 12–6–2–4/ 20–19. A legutóbbi mérkőzés: Bielefeld–Köln 1–0 (1–1). Gól: J. Gudmundsson (Bundesliga, 2020. 9. 26.). A legutóbbi három kölni mérkőzés: 5–1 (2018-19, 2Bl), 2–0 (2013-14 2Bl), 1–1 (2008-09 Bl). A legutóbbi Bielefeld-győzelem Kölnben: 3–5 (Bundesliga, 1997. 11. 22.)

WOLFSBURG–FREIBURG

Vincenzo Grifo a Freiburg játékosaként már betalált a wolfsburgiak kapujába a két csapat 2019. februári bajnokiján (Fotó: Getty Images)

Az élmezőny egyetlen vasárnapra maradó csapata a Wolfsburg. A Volkswagen-gyári együttes tagja a 4-7. helyen egyformán 32 ponttal álló négycsapatos bolynak, de három vetélytársa már lejátszotta a fordulóból a mérkőzését, a VfL-é még hátravan. Ha csak egyetlen pontot szerez a Freiburg ellen, előreugrik a 4. helyre, de a Frankfurtot nem tudja megelőzni, mert kettővel rosszabb a gólkülönbsége. Viszont ha győz, már a virtuális dobogón találja magát, két ponttal az Eintracht előtt, hárommal a második Lipcse mögött. Sallai Roland együttesének kisebb a mozgástere. Vereséggel és döntetlennel egyaránt a 9. helyen marad, az esetleges három ponttal viszont megelőzi a bajnokság eddigi meglepetéscsapatát, az Union Berlint.
Glasner mesternek semmi oka sincs változtatni kezdő tizenegyén. Mindazonáltal Philipp, Brekalo vagy Mehmedi esetleg bekerülhet Gerhardt helyére, hogy erősítse az együttes támadó potenciálját.
Sallait sajnos nem láthatjuk a Freiburgban bokaszalag-szakadása miatt. Santamaria viszont térdsérülése után visszatérhet a kezdőbe, ha mégsem, akkor Haberer és Keitel készen áll, hogy helyettesítse. A középpálya jobb oldalán Schmid helyét Kübler veszélyezteti, a támadósorban pedig Streich edző a dzsolidzsóker Petersen szerepeltetésén gondolkodik.

Kapcsolódó

WOLFSBURG–FREIBURG örökmérleg

Az összes tétmérkőzésen: 37 mérkőzés–14 Wolfsburg-győzelem–11 döntetlen–12 Freiburg-győzelem/ 85–30-as gólkülönbség. Ebből a Bundesligában: 33–11–10–12/ 51–45. Wolfsburgban: 19–8–8–5 / 32–25. Wolfsburgban a Bundesligában: 16–6–5–5/ 27–22. A legutóbbi mérkőzés: Freiburg–Wolfsburg 1–1 (1–1). Gólok: Petersen, ill. Brekalo (Bundesliga, 2020. 9. 27.). A legutóbbi három wolfsburgi mérkőzés: 2–2 (2019-20, Bl), 1–3 (2018-19 Bl), 3–1 (2017-18 Bl). A legutóbbi Freiburg-győzelem Wolfsburgban: 1–3 (Bundesliga, 2018. 9. 22.)

BESIKTAS–TRABZONSPOR

A fekete sasok nyerő kettőse pirosban: Cyril Larin és Vincent Aboubakar (Fotó: Getty Images)

A SüperLigben a forduló előtt listavezető Besiktas a tavalyi ezüstérmes Trabzonsport fogadja. A Fekete-tengeri csapatnak nem megy olyan hól, mint az elmúlt idényben, de most is 6., és csak két ponttal van elmaradva a már El-t érő helyen álló Gazianteptől.
A Besiktas viszont remekül hasít az idényben. A mezőnyben a legtöbb gólt rúgta, holtversenyben a második legkevesebbet kapta. Nagy versenyfutásban van az ismét feljövő Fenerrel és a harmadik isztambuli óriás, a rekordbajnok Galata sincs olyan messze, hogy ne gondoljon a tavaly elvesztett címe visszaszerzésére.
A két konkurens már lejátszotta e fordulóbeli mérkőzését. A Galata idegenben aratott 2–1-es győzelmet a negyedik Gaziantep fölött. A Fener csupán egy góllal verte meg a 13. Rizesport – Szalai Attila végig játszotta a mérkőzést – ,  ezzel meg is előzte a fekete sasokat. A képlet egyszerű: ha a Besiktas nyer, visszaelőz két ponttal, ha remi lesz a mérkőzés, jobb gólkülönbséggel előzi meg a Fenert, csak Trabzon-győzelem esetén marad a második helyen.
A fekete sasok szekerét elsősorban remek támadókettősük tolja. A jamaicai-kanadai Cyril Larin 12, a korábbi Porto-sztár kameruni Vincent Aboubakar 11 gólt szerzett eddig, a csapat 47 találatának egy híján felét ők jegyzik. Alighanem ezt a duót kell megfékeznie a trabzoni védelemnek, kérdés, képes lesz-e erre.

2. BUNDESLIGA, 18. forduló. Sport1 13:30 VfL Bochum–Karlsruher SC (kommentátor: Fülöp László).
BUNDESLIGA, 18. forduló. Sport1 15:30 1. FC Köln–DSC Arminia Bielefeld (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Mészáros Ábel); Sport1 17:45  VfL Wolfsburg–SC Freiburg (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Mészáros Ábel)
SÜPERLIG, 22. forduló. Sport1 17:00  Besiktas JK–Trabzonspor Kulübü (kommentátor: Gyulai Miklós)