Nemzeti kupaelődöntők európai nagycsapatokkal • SportTV

Nemzeti kupaelődöntők európai nagycsapatokkal

2021. 02. 10. 13:30    
Olvasási idő: 2 perc

Az olasz és spanyol nemzeti kupaküzdelemre is azt a sajátos lebonyolítási formát választották a kiírók (a ligák, illetve a szövetségek), hogy az összes fordulót egymérkőzéses szisztémában játsszák le – kivéve az elődöntőt. A kétmeccses elődöntő a Copa del Reyben az első mérkpzéseknél, a Coppa Italiában a második visszavágónál tart. A négy fellép közül kettő többszörös eurokupa-győztes, egy egyszeres trófeabirtokos és a negyedik is tavaly negyeddöntős, és az idei kiírásban is a 16 közt szereplő együttes.

SEVILLA–BARCELONA

 Két remek formában lévő csapat összecsapását közvetítjük a Ramón Sánchez Pizjuán Stadionból. A hazai Sevilla november 7. óta megvívott 23 tétmérkőzéséből 18-at (!) megnyert, kettőt adott remire, s csupán háromszor kapott ki, a BL-ben már továbbjutóként a Chelsea-től (0–­4), a LaLigában pedig a két madrii óriástól (Real 0–1, Atlético 0–2). Az idei kupakiírásban pedig úgy tudta le az eddigi öt fordulót, hogy még gólt sem kapott – iagaz a Leganést csak hosszabbításban sikerült legyűrnie.

A Barca „felfutása” – tőbb gyengébb őszi eredmény után – az új esztendővel köszöntött be. 2021-ben eddig mind a 6 bajnoki és 3 Copa del Rey-meccsét megnyerte, igaz a szuperkupában a 11-esekkel megnyert elődöntő után a döntőben kikapott az Athletic Bilbaótól. Igaz, a három kupasiker közül kettőnek „véres volt a torka”: a Cornella és múlt héten a Granada ellen csak a hosszabbításban sikerült továbbjutni, az utóbbin nem kevés szerencsével, az utolsó öt percben ledolgozva kétgólos hátrányt.

A LaLigában még az idény elején, októberben találkoztak, a Camp Nouban, ahol már az első tíz percben kialakult a végeredmény, Luuk de Jong vezető góljára Philippe Coutinho válaszolt.
Ami az elmúlt bő három évtizedes közös kupamúltjukat illeti, 1991 óta 2-2 bnyolcad- és negyeddöntős párviadal mellett két egymeccses fináléjuk volt, elődöntőt azóta most játszanak először. A két döntőt két egymás követő páros évben vívták, 2016-ban hosszabbításban 2–0-ra, két évre rá a 90 percben 5–0-ra nyert a katalán óriás. Emellett játszottak a spanyol és az európai szuperkupáért is egymással, a Supercopa de Espanánban háromszor (1948, 2010, 2016) a Barca, egyszer (2018) a Sevilla bizonyult jobbnak, az UEFA szuperkupáját 2006-ban még Monacóból az andalúziaiak (3–0), 2015-ben Tbilisziből egy észveszejtő hosszabbítást követően 5–4-gyel a katalánok vihették haza. Lionel Messi a kupasorozatban eddig a Cornellához el sem utazott, Madridban a Rayo ellen és Granadában kezdett. Noha Koeman a bajnokságban többször is pihenteti az első félidőkban, szemernyi kétség sem férhet hozzá, hogy Sevillában ott lesz a pályára kifutó kezdő tizenegyben.   

ATALANTA–NAPOLI

Luis Muriel, Nikola Maksimovics és, Kalidou Koulibaly múlt heti mozgalmas jelenetéhez hasonlókra ma este is számítani lehet Bergamóban (Fotó: Getty Images)

Az Atalanta egy hete a Diego Maradona Stadionban nemcsak azt igazolta, hogy bármely csapatnak egyenlő ellenfele, hanem azt is, hogy nem véletlen parádés idegenbeli mérlege. A „csak” döntetlenből csak a gyengébb helyszerkihasznáklás miatt nem lett előny, a bergamói „nemzetközi brigád” – a pályára lépő 14 játékosból csak a kapus Gollini és a középpályás Pessina volt olasz – igazán érti a házon kívüli játék minden csínját-bínját.  Most azonban otthon kellene lebirkózni a nápolyiakat, akiket egyébként jövő vasárnap a Serie A-ban is fogadnak a Gewiss Stadionban. Otthon amúgy a kupában ebben az idényben nem volt gondjuk – a nyolcaddöntőben a Cagliarit 3–1-re, a negyeddöntőben a Laziót 3–2-re verték meg –, ám a Serie A-ban legutóbbi három mérkőzésükön nem tudtak győzni otthon (0–0 a Genoa, 3–3 a Torino ellen, 1–3 a Laziótól – négy nappal a kupasiker után!)
A nápolyiak viszont a múlt heti döntetlen előtt-óta a legutóbbi négy bajnokijukat megnyerték – 2-2-t otthon és idegenben – , azaz abszolút nem esélytelenek. „Gólos” döntetlennel és vendég győzelemmel megismétlődne a tavalyi Copa Italia-finálé, hiszen a másik ágról a Juventus kvalifikálta magát a május 19-i, római döntőbe

 

COPA DEL REY. Sport1 20:45  Sevilla CF–FC Barcelona elődöntő, első mérkőzés (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Puhl Sándor);
COPPA ITALIA. Sport2 20:45 Atalanta BC–SSC Napoli elődöntő, visszavágó (kommentátor: Fülöp László)