Dortmund: harc a BL-ért • SportTV

Dortmund: harc a BL-ért

Sport TV avatar Sport TV 2021. 02. 13. 09:11    
Olvasási idő: 3 perc

Szombaton sosem adjuk alább három német bajnokinál. Most is így cselekszünk, egy másod- és két első osztályú mérkőzéssel jelentkezünk élőben. S melléjük „kísérőnek” adunk felvételről egy török bajnokit is, vélhetően magyar részvétellel.

Két ifjoc üdvözli az "öüeget" a győztes gól alkalmából: balról Erling Haaland, Giovanni Reyna és Marco Reus

HAMBURG–GREUTHER FÜRTH

A HSV bíztatóan halad a kiesés óta hajtott célja, az élvonalba visszajutás irányába. Talán jót is tesz neki, hogy nem vezet annyival, mint tavaly vagy tavalyelőtt. Amikor később elvesztette „élességér”, és a hajrában még az osztályozós helyről is lecsúszott. Most több vetélytársa is van, amelyek ösztönzik újabb és újabb erőfeszítésekre. A Kiel például a pénteki játéknapon ismét győzött, igaz, csak a létező legminimálisabb különbséggel, 1–0-ra verte meg a sereghajtó Würzburgot, ezzel újra a táblázat tetejére ugrott. Igaz, a jobb gólkülönbségű Hamburgnak már egy döntetlen is elég a visszaelőzésre, de David Thiouane edző, és persze a vérmes HSV-szurkolótábor sem érné be ennyivel, jobb volna ismét pontelőnnyel vezetni. Ám az ellenfél igen keménynek ígérkezik- A Fürth ugyanis csupán egypontnyira van elmaradva az osztályozós Bochumtól, ezért nem adja oda könnyen a három pontot, egyet legalább el akar rabolni a kikötővárosből.
A(z ideiglenes(?) második és a negyedik csatája tehát rangadónak minősül, meglátjuk, milyen egy másodosztályú derbi a németországi „téli tavaszban”.

DORTMUND–HOFFENHEIM

Andrej Kramaricnak általában megy a játék a BVB ellen: 8 mérkőzésen 7-szer talált a dortmundiak kapujába. Itt éppen tavaly júniusban lövi mesternégyese  harmadikját a Signal Iduna Parkban a  4–0-s vendéggyőzelemmel végződő találkozón (Fotó: Getty Images)

A BVB-nek erre az idényre le kell mondania az elmúlt évtizedben kiérdemelt státusáról. Szerte a nagyvilágban – és otthon is – a Dortmund számít(ott) a rekordbajnok és rekordkupagyőztes Bayern mögött a második számú német alakulatnak. Most azonban a bajnoki idény kétharmadához közeledve nemhogy nem tudja megszorítani az örökös elsőt, de még a dobogó sem tűnik biztosnak. Mi több, a reális most már a BL-helyre hajtás lehet csupán, s ehhez is minél több pontot kell szerezni, mert erős a konkurencia. A 3. Wolfsburg és a 7. Gladbach közt összesen hat pont a különbség, gyakorlatilag ez az öt csapat aspirálhat eséllyel a maradék két helyre a milliomos elitligában a már biztosnak tűnő Bayern, Leipzig kettős mögött.
A Borussiában Reus mellett már Reyna is újra bevethető, ha Terzic edző a 4-1-4-1-es formáció mellett dönt, akár mindketten is tagjai lehetnek a kezdő 11-nek. Ellenben Thorgan Hazard még nem bevethető, noha hivatalosan már gyógyultnak minősítették a doktorok.
A Hoffenheimben Hoeness mesternek elég sok a sérültje és más okokból hiányzó embere. Egy kontrákra építő taktikai tervben inkább Bebou szerepeltetése tűnik jónak a támadósorban. Grillitsch és Rudy együtt szerepeltetése növelné a labdabiztosságot, mégis lehet, hogy a nagyobb munkabírású Baumgartner kerül a középpályássorba.

Kapcsolódó

DORTMUND–HOFFENHEIM örökmérleg

Összesen: 27 mérkőzés–11 Dortmund-győzelem–9 döntetlen–7 Hoffenheim-győzelem/ 42–40-es gólkülönbség. Ebből a Bundesligában: 25–9–9–7/ 36–37. Dortmundban: 14–8–4–2 / 26–20. Dortmundban a Bundesligában: 12–6–4–2/ 20–17.
A legutóbbi mérkőzés: Hoffenheim–Dortmund 0–1 (0–0). Gólok: Reus (Bundesliga, 2020. 10. 17.). A legutóbbi három dortmundi mérkőzés: 0–4 (2019-20, Bl1), 3–3 (2018-19, Bl1), 2–1 (2017-18 Bl1). A legutóbbi Hoffenheim-győzelem Dortmundban: 0–4 (Bundesliga, 2020. 6. 7.)

UNION–SCHALKE

Benito Raman igyekszik szerelni Christopher Trimmelt tavaly Gelsenkirchenben, ahol éppen 3000 néző előtt játszhattak. Most annyian sem lesznek… ( (Fotó: Getty Images)

Az Union egész tavaly év végéig kiváló idényt futott, ám elérte a törvényszerű hullámvölgy: ez elmúlt 6 tétmeccséből csupán egyetlenegyet sikerült megnyernie. Ezzel a 9. helyig zuhant vissza, de a kiesési zónától még mindig igen távol van. Nem úgy vendége, a Schalke, amely a legtöbb szakértő szerint menthetetlen. Ráadásul még az Unionnál is rosszabb formában van: az emlegetett legutóbbi hat összecsapásból egyetlen döntetlenje van, a másik ötöt egytől egyig elvesztette. Ráadásul az eddigi húsz forduló alatt a királykékeké az egyetlen együttes, amelynek idegenben még egyszer sem sikerült nyernie. Ha most sem kezdi el, alighanem több mint három évtized után ismét búcsút mondhat az élvonalnak.
Az Union amúgy első győzelmére készül az S04 ellen, eddig négy tétmeccsből még egyszer sem sikerült megvernie a gelsenkirchenieket.
A berliniek védelméből hiányzik az egyik oszlop, Schlotterbeck, távollétében Urs Fischer lehet, hogy átvált a négyvédős felállásra. Prömel viszont térdproblémái elmúltával újra fitt, már helyet foglalhat a cserék között. A Schalke állandó csatárgondjai nem látszanak szűnni. Uth most combizomsérülése miatt nem játszhat, s egyáltalában nem biztos, hogy a veterán Huntelaar vádligondjai miatt pályára léphet. A sok rossz hír közt egyetlen jó, hogy Bentaleb letöltötte eltiltását, így tagja lehetett a meccsre készülő játékoskeretnek.

Kapcsolódó

UNION–SCHALKE örökmérleg

Összesen: 4 mérkőzés–0 Union-győzelem–2 döntetlen–2 Schalke-győzelem / 3–6-os gólkülönbség. Ebből a Bundesligában: 3–0–1–2/3–4. Berlinben: 1–0–1–0/ 1–1. Berlinben a Bundesligában: ugyanez.
A legutóbbi mérkőzés: Schalke–Union  1–1 (0–0). Gólok: Paciencia, ill. Friedrich (Bundesliga, 2020. 10. 18.). A legutóbbi berlini mérkőzés: 1–1 (2019-20, Bl1). A legutóbbi Schalke-győzelem Berlinben: még nem volt.

A „német blokk” mellett még egy labdarúgó-mérkőzés színezi a szombati programot.  A minden bizonnyal Szalai Attilával felálló Fenerbahce – az azonos pontszámmal az élen álló három isztambuli óriásklub egyike – a 8. helyezett Karagümrük otthonába látogat.

2. BUNDESLIGA, 21. forduló. Sport2 13:00 Hamburger SV–SpVgg Greuther Fürth (kommentátor: Haraszti Ádám).
BUNDESLIGA, 21. forduló. Sport2  15:30  BV Borussia 09 Dortmund–TSG 1899 Hoffenheim  (kommentátor: Faragó Richard); Sport2  18:30  1. FC Union Berlin–FC Schalke 04 (kommentátor: Méhes Gábor)
SÜPERLIG, 25. forduló. Sport2  20:30  Fatih Karagümrük–Fenerbahce SK (felv., kommentátor: Fülöp László)