Különleges kupacsata Gladbachban • SportTV

Különleges kupacsata Gladbachban

Sport TV avatar Sport TV 2021. 03. 02. 10:12    
Olvasási idő: 2 perc

Igazi érdekességet kölcsönöz a kedd esti kupamérkőzésnek a múlt heti hír, amely szerint a hazaiak edzője nyártól a vendégek kispadjáról irányít majd.

Nico Elvedi góljával szerzett vezetést a Gladbach a két csapat január 22-i bajnokiján, amely 4–2-es hazai sikerrel végződött a keddi meccs színhelyén, a Borussen Parkban. (Fotó: Getty Images)

Marco Rose természetesen ki akart térni minden ezt firtató kérdés elől, mérsékelt sikerrel a találkozó előtti online sajtótájékoztatón. Az érzett-e különösebb nyomást kérdésre így válaszolt: „A nyomás kívülről jön. Nem olvasok általában újságokat. Nem is érzek különösebb feszültséget, csak a szokásosat. Ennek a mérkőzésnek nem Marco Rose a főszereplője, hanem a csapat, a gólok és Mönchengladbach” – válaszolta. Határozottan visszautasította azt a kérdést is, részt vesz-e leendő klubja döntéshozatalaiban. „Nincs mit mondanom, ez nem idevaló kérdés.” A klubváltásáról szóló hír korai nyilvánosságra hozatalát a „sajtó nyomásával” indokolta.
A BVB elleni győzelem nemcsak az edzőt, hanem a klubot is megnyugtatná, de nem erre tendálnak az események.  Az ellenfél Dortmund sorrendben harmadik mérkőzését nyerte meg, a Gladbach ellenben legutóbbi 5 tétmérkőzéséből négyet elvesztett, egy döntetlen mellett. Ez jelentősen más alaphelyzetet teremt, mint az öt héttel ezelőtti bajnoki előzménysora, amely egyébként 4–2-es hazai sikerrel zárult a Borussen Parkban. Akkor a csapat „abszolút felmenő áramban volt, de a kiegyensúlyozottságát mostanra elvesztette” – mondta a mester. A találkozón a csikók háromhátvédes felállással lepték meg a BVB. Amely azóta nem hozott átütő sikereket, de a tréner mégis jó ötletnek minősítette utólag. Most azonban a kétgóloe vezetésről Lipcsében 3–2 elvesztett meccs után változtatásokra készül. Stefan Lainer visszakerül a kezdőbe, Oscar Wendt és Jordan Beyer is készen áll a beszállásra. A hálót a szokásos „kupakapus”, Tobias Sippel védői majd.

Marco Rose kedden még jelenlegi csapatával ütné ki a kupából a leendőt (Fotó:  Getty Images)

Kollégája, Mirsad Terzic nem a formák, hanem a nagy meccsterhelés miatt rotál. Lehet, hogy felállást is cserél, újra megpróbálkozik a „duplahatossal”, kiválasztottjai Bellingham és Dahoud a szerepkörre. A csapatba kerülhet Morey, Reyna, Hazard és Brand is.
Ha az elődöntőt netán győztesen zárja a Gladbach, jelentősen megnő az esélye, hogy 1995 után több mint negyedszázaddal ismét elhódítsa a DTB-kupát. „Ha lehetne búcsúkívánságom, biztosan ezt kívánnám” – zárta mondandóját Rose mester a sajtóeseményen.
Amúgy a két klub 104 eddigi tétmeccséből három zajlott a Német Kupa keretei között. Először 1986-ban a második körben a Gladbach 6–1-re nyert otthon, 17 év múlva, 2003-ban ugyanabban a fázisban 2–1-re. Újabb 16 esztendő után a fázis és az eredmény nem változott, a pályaválasztó éa a győztes kiléte azonban igen. A tavalyelőtti ütközetben Thuram vezető góljára Julian Brandt öt oercen belül elért duplával válaszolt.  Marco Rosét a bíró akkor piros lappal felküldte a lelátóra, közel 78 ezer dortmundi drukker közé. Keddem este egyetlen fia drukker sem lesz a tribünökön, s alighanem a „két csapat közti” edző is higgadtabban viselkedik.

A nap másik mérkőzése, a Jahn Regensburg–Werder Bremen csata a hazaiak edzője, Mersad Selimbegovic hazai tréner pozitív koronavírustesztje miatt elmarad, új időpontjáról később döntenek. Mi viszont döntöttünk arról, hogy a felvételről mutatni tervezett török bajnokinkat, a Malatyaspor–Besiktas összecsapást élőben közvetítjük, délutáén 5-től. Ezen különösen a vendégek számára nagy a kihívás, hiszen győzelemmel pontszámban behozzák, háromgólosnál nagyobb sikerel meg is előzik az örök rivális, rekordbajnok Galatasarayt a táblázat élén.

SÜPERLIG, 28.forduló. Sport2 17:00  Yeni Malatyaspor–Besiktas JK (kommentátor: Gyulai Miklós).
DFB-KUPA, negyeddöntő. Sport2 20:30  BV Boprussia Mönchengladbach–BV Borussia 09 Dortmund (kommentátor: Fülöp László)