A Bilbao újra döntőbe készül • SportTV

A Bilbao újra döntőbe készül

2021. 03. 04. 09:44    
Olvasási idő: 3 perc

Két bajnoki és egy kupatalálkozóval jelentkezünk csütörtökön. A három találkozó legrangosabb résztvevője az Athletic Bilbao, amely fennállása 46. nagy döntőjére készül.

Samatta (középen) indítja Caner Erkint az őszi antalyai bajnokin, amelyet a Feber 2–1-re nyert meg (Fotó: Fetty Images)

SÜPERLIG

A 28. forduló záró napján három mérkőzést rendeznek, mi azt a két találkozót tűzzük műsorra, amelyeken élcsapatok lépnek pályára.
Először a 4. helyezett Trabzonspor vendégjátékot mutatjuk Isztambulból, ahol a metropolis jelenlegi 5. számú csapata, a Kasimpasa ellen lép pályára. A fekete-tengeri alakulat hátránya 6 pont a nagyhárma leggyengébb, a szintén csütörtökön fellépő Fener mögött, de csupán hárommal előzi meg az újonc Hataysport. Azaz kell a pont az egyébként hetes nyerősorozatától a múlt fordulóban éppen a Fener ellen búcsúzó Abdullah Avci-együttesnek. Igaz, a Kasimpasának sem mindegy az eredmény, mert csupán három egységgel van többje a legjobb, már kieső helyen álló alakulatnál, az Erzurumspornál.  A magyar válogatott szélső, Varga Kevin egy házi ranglistát vezet, ő lépett a legtöbbször pályára a keretből, igaz, 24 fellépése közül csupán 12-t játszott végig.

A másik párosításnak is vélhetően lesz magyar részese, egy másik válogatott játékos, Szalai Attila. Amióta a balhátvéd először helyet kapott a csapatban Ciprusból történő januári átigazolása óta a Fenerbahcéban, mind a 7 mérkőzés valamennyi játékpercét a pályán töltötte. Most is alighanem pályára léphet a liga döntetlenrekordere, az Antalyaspor ellen. A 10. helyen álló vendégcsapat eddigi 26 meccsének éppen a felén ikszelt aktuális ellenfelével. Most egy remi  nagyon kevés lenne az újra bajnoki álmokat kergető házigazdájának. A kék-sárga alakulat ugyan 19-szeres bajnok, legutóbbi címét azonban 7 esztendeje, 2014-ben szerezte meg. Most két örök riválisa, a Galata és a Besiktas egyaránt 57 ponttal áll az első két helyen, a Fenernek 54  van, azaz csak győzelemmel tarthat lépést a másik két sztambuli „klasszikussal”. (Hármuk közül a Besiktas eggyel kevesebb mérkőzéssel áll majd a forduló után, de hát ez minimális előnynek számítana az idény alig több mint kéthatmadánál.

COPA DEL REY

Raúl Garcíát köszöntik a társak hat napja a bajnokin az egyenlítő 11-ese után. Most akár egyetlen  gól is döntőbe jutást érne a Bilbaónak (Getty Images)

Az egyik ágon a rekord kupagyőztes Barcelona már a döntőben van, és várja ellenfelét, miután a szerdai elődöntő-visszavágón az „utolsó utáni” pillanatban behozta 0–2-es hátrányát a Sevilla ellen, majd a hosszabbításban megszerezte a győztes gólt is.

A másik visszavágót Valenciában játsszák, ahol a házigazda Levante fennállása első fináléját szeretné elérni.  Már az elődöntő is az eddigi klubcsúcsot jelenti, de hát evés közben jön meg az étvágy.  A másik oldal viszont annál rutinosabb a kupadöntőkben. Az Athletic Bilbao már az első, 1903-as Copa del Coronaciónban – akkor még így nevezték a nemzeti kupaküzdelmet – pályán volt  a madridi  Hipódromóban, sőt el is nyerte a trófeát a Madrid FC (a Real elődje) 3:2-es legyőzésében. S ott lesz a soron következő végküzdelemben is a valenciai meccstől függetlenül. A tavalyról elhalasztott mérkőzést ugyanis április 4-én játsszák, s a csapat abban baszk „házi rangadót” vív a Real Sociedaddal. A kettő között eltelt 118 esztendőben további 36 döntőt vívott meg Guipúzcoa szeme fénye, 22-t megnyert, 14-et elvesztett. A spanyol szuperkupában a jogelőd serlegeket nem számítva „csak” a második  fináléban van olt érdekelve, abból összesen ötöt vívott meg, szintén pozitív szaldóval (3 győzelem, 2 vereség), az utolsót speciel idén éppen a Barca ellen nyerte meg.  S mellé még volt két európai kupafinéléja is a az UEFA-kupában és az Euróopa-ligában, de azokban a Juve, illetve a madridi „testvércsapat”, az Atlético Madrid jobbnak bizonyult. Összesítve tehát 45 döntő, 26 sikerrel, s az áprilisi biztos 45. után most a 46.-ért száll harcba a hagyományokat továbbra is tartó, csak baszk vagy baszk származású játékosokat foglalkoztató együttes.
A Levante ellen eddig összesen 31-szer mérkőzött meg az Athletic (17 győzelemmel, 7-7 remivel és vereséggel), a kupában viszont a három héttel ezelőtti 1–1-es csata volt az egyetlen találkozásuk. A bajnokságban hat nappal ezelőtt játszottak, akkor ugyancsak a Ciudad de Valenciában meccseltek, ahol ugyancsak 1–1-es döntetlen született két tizenegyessel, az egyik oldalon Roger, a másikon a veterán Raúl García célzott pontosan. Ha 20 napon belül harmadszor is ugyanúgy végeznének, 120 perc után még jó néhány 11-es rúgást el kellene végezniük, hogy kiderüljön, újonc döntőst avatnak e 2021-ben a Copa del Reyben.

SÜPERLIG, 28. forduló. Sport2 14:00 Kasimpasa SK–Trabzonspor Kulübü (kommentátor: Bartha Zoltán); Sport2 17:00 Fenerbahce SK–Antalyaspor Kulübü (kommentátor: Fülöp László.
COPA DEL REY, elődöntő, visszavágó.  Sport1 20:45  UD Levante–Athletic Club de Bilbao (kommentátor: Fülöp László).