Német-török hétfő, élcsapatokkal • SportTV

Német-török hétfő, élcsapatokkal

Sport TV avatar Sport TV 2021. 03. 08. 11:43    
Olvasási idő: 2 perc

A 2. Bundesligában folytatódik a versenyfutás a két közvetlen és az egy lehetséges feljutást jelentő helyért, a Süperligben a hármas maratoni a bajnoki címért. Mindkét ligából közvetítünk, összesen három mérkőzést élőben hétfőn kora délutántól késő estig, közben teljesítve egyéb „német kötelezettségeinket (Bundesliga-összefoglaló, Germánia-talkshow) is.

Konyai vezetőgól-öröm Isztanbulban, zavaly november 7-én (Fotó: Getty Images)

SÜPERLIG

Első találkozónk a Trabzonspor–Alanyaspor összecsapás. A Fekete-tenger melléki együttes legutóbbi egytucat bajnokijából egyetlenegyet veszített el –  másfél hete a Fener ellen 1–0-ra – , azaz remek formában van. Sikereit elsősorban kiválóan megszervezett védekező játékának köszönheti, a kapott gólokat tekintve csak a rekordbajnok, jelenleg 2. Galata kapujába találtak be eggyel kevesebbszer az ellenfelek.  A vendég Alanya is az élcsoport tagja, 6. helyezett, eredményességét főként kiváló hazai melegének köszönhető, az otthon lejátszott meccsek résztáblázatán a 3., idegenben viszont csupán a 14. a liga 21 csapata közül.
A délután derekán kezdődő találkozón egy fix középcsapat, a Konyaspor fogadja a bajnoki címért hajtó isztambuli nagy trió egyik csapatát,  a Fenerbahcét.  A listavezető Besiktas ebben a fordulóban hazai pályán 2–1-re legyőzte a Gaziatepet, a Galata meglepetésre otthon csupán remizni tudott a 11.helyezett Sivasszal, így válogatott védőnk, Szalai Attila csapata pontszámban utolérheti a Cim-Bom-Bomot, ám aligha előzi meg, mert 11 góllal kevésbé jó a gólkülönbsége riválisánál. Ehhez „csupán” győznie kell vendégként, ez eddig 19 konyai látogatásból 13-szor sikerült neki. Igaz, legutóbb két nap híján egy éve 1–0-ra kikapott ott egy parázs meccsen, amelyen a hazaiaktól két játékost is kiállítottak a második félidőben, de meg tudták őrizni előnyület. Ősszel, november 7-én aztán a Konya meglepetésre Isztambulban is nyerni tudott, a szerb Jevtovics és az ukrán Kravec a második félidő második felében talált be Altin Bayindir kapujába, a forduló legnagyobb meglepetését szerezve. Azaz: a Fenernak van miért visszavágnia az elmúlt egy évnyi időszak alapján.

HAMBURG–KIEL

Tavakóly júniusban a veterán Aaron Hunt 11-esből szerzett vezető gólt a HSV-nek, de az a meccs is „csak” 3–3-at hozott a hazaiaknak a Volksparkstadionbanm (Fotó:  Getty Images)

A liga 4. helyezettje fogadja a másodikat. A HSV „szokásos” hullámvölgyéből szeretne kikecmeregni, pocsék február után. Legutóbb öt meccsel ezelőtt, január 30-án győzött a Paderborn ellen, azóta két döntetlennel és két vereséggel visszacsúszott az élről a „rettegett” 4. helyre. Igaz, a vetélytársak egyike, a Kiel ellen már egy ponttal is fellép az osztályozós helyre, jobb gólkülönbségével megelőzve a Greither Fürthöt. Ha pedig nyer, még vendégét, a Kielt is megelőzi, ugyancsak jobb gólkülönbségével. A vendégeké a liga egyik legjobb formában lévő együttese, legutóbbi 9 tétmeccséből csupán egyszer kapott ki (éppen Fürthben), s a Bayern kiverése után a kupában is tovább menetelt, már az elődöntőben jár. (Ott azért kutya kemény feladat vár rá, a dortmundi Signal Iduna Parkban kell fellépnie…)
Daniel Thioune mester ráadásul a kritikák kereszttüzében áll, hiszen a legutóbbi vereségét éppen a városi rivális St. Paulitól szenvedte el a csapat, s ezt a HSV-fanok igen nehezen megbocsátani. Az engeszteléshez nagyon kellene a hétfő esti győzelem, de alighanem csupán a másodosztályú bajnoki címmel sikerülve véglegesen.  Ez még sosem sikerült a HSV-nek Bundesliga-bajnokin, az eddigi egyetlen győzelmét  a DFB-kupában aratta Kielben még 2007-ben. (Persze másfél évtizeden át az Oberliga Nordban azért jó néhányszor megverte a Holsteint.) Legutóbb igen közel állt hozzá, de a a novemberi kieli meccsen a hazaiak dzsolidzsókere, Mees  a 91. percben szerzett góllal ki tudta egyenlíteni a több mint egy félidőn át vezető kék-feketék eőnyét.
A hamburgi együttes egyébként rázós menetben van – pénteken a pillanatnyi éllovas Bochum ellen kell bizonyítania – idegenben. Ugyanakkor ha egyformán győztesen kerül ki a két egymást követő rangadóból, mindenképpen visszakerül arra a helyre, amelyet egyedül hajlandók elfogadni hívei: a bajnoki táblázat élére.

Kapcsolódó

HSV–KIEL örökmérleg

Összesen (1947 óta): 16 mérkőzés, 8 HSV-győzelem, 4 döntetlen, 4 Kiel-siker / 41–22-es gólkülönbség. A 2. Bundesligában: 5–0–3–2 / 6–11. Hamburgban: 7–4–1–2 / 17–12. Hamburgban a 2. Bundesligában: 2–0–1–1 / 3–6. A legutóbbi mérkőzés: Kiel–Hamburg 1–1 (0–1). G.: Mees, ill. Heyer (2. Bundesliga, 2020. 11. 30.). A legutóbbi három mérkőzés Hamburgban: 3–3 (2019-20, 2Bl), 0–3 (2018-19, 2Bl), 3–2 (1962-63, Ol. Nord). A legutóbbi Kiel-győzelem Hamburgban: 0–3 (2. Bundesliga, 2018. 8. 3.)

SÜPERLIG, 29. forduló. Sport2 14:00  Trabzonspor Kulübü–Alanyaspor (kommentátor: Petur András); Sport2 17:00  Atiker Konyaspor–Fenerbahce SK (kommentátor: Petur András).
NÉMET LABDARÚGÁS. Sport1 18:30 a Bundesliga 24. fordulójának összefoglalója (kommentátor: Bartha Zoltán és Fülöp László); Sport1 19:30 Germánia németfutball-talkshow (műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kemenes Szabolcs és Mészáros Ábel); Sport1 20:30 Hamburger SV–Holstein Kiel a 2. Bundesliga 24. fordulójából (kommentátor: Faragó Richard)