Van bírói Bayern-bónusz vagy nincs? • SportTV

Van bírói Bayern-bónusz vagy nincs?

2021. 03. 08. 18:14    
Olvasási idő: 2 perc

A Bayern München–Borussia Dortmund mérkőzés után ismét fellángolt a vita arról, hogy vajon létezik a német bírói testületben Bayern-bónusz vagy sem.

„A 3-2-t eredményező gól előtt egyértelműen szabálytalanság történt. Ha ezt a Bayern szenvedte volna el, a bíró lefújja. Ennyi, kész. Ez ilyen egyszerű. A játékvezető nem markolta meg a golyóit és nem merte lefújni” – Marco Reus, a Borussia Dortmund csapatkapitánya ezekkel a szavakkal ment neki Marco Fritz játékvezetőnek a Bayern Münchentől elszenvedett 4-2-es vereséget követően. A BVB-nál azt vitatják, hogy Leon Goretzka gólja előtt Leroy Sané szabálytalakodott Emre Cannal szemben.

Ezzel újra előkerült az a dilemma, hogy vajon a Bayernnek tényleg van egyfajta bónusza a bíróknál vagy ezt csak a legyőzöttek érzik így. Bodo Illgner, a német válogatott egykori kapusa például a Kickernek írt kolumnájában így fogalmazott: „Ezen konkrét eset kapcsán nem sejtenék rosszat, itt csak annyi történt, hogy Sané jól használta a testét. Ugyanakkor egykori profiként, aki ráadásul gyakrabban játszott a Bayern ellen, osztom a Dortmund kapitányának azon véleményét, hogy a bajoroknak fújhatnak a bírók. Más szavakkal: a Bayernnek mindig is van egyfajta bónusza. Nem vádolom meg a bírókat azzal, hogy az elejétől kezdve az FCB-nek fújnak, de tudatlanul is befolyásolhatja őket egy-egy klub vagy játékos neve, tisztelik őket, ami aztán szituációtól függően nyilvánvalóvá is válhat.”

Ugyanakkor a Deltatre adatszolgáltató és -feldolgozó cég kimutatásából pedig az derül ki, hogy a 2020-2021-es idényben az egyértelmű hibákból (gólok, tizenegyesek, kiállítások) a Bayern rosszul jön ki. A csapat meccsein négy egyértelmű hiba történt, ezekből egyszer a Bayern javára, háromszor viszont ellene tévedtek. A „Bayern-bónusz” a Frankfurt eleni vereség során jött, amikor Alphonso Davies szabálytalankodott ugyan Ragnar Achéval szemben, a tizenegyes viszont elmaradt. Ugyanakkor a Maint elleni 5-2 során elmaradt a Kimmich buktatásáért járó tizenegyes, a Freiburg elleni 2-1-nél Gulde kezezése dacára a bajorok nem kaptak tizenegyest az 5. percben, továbbá a Schalke elleni 4-0-nál is elmaradt egy büntető, midőn Stambouli buktatta Goretzkát.

A bundesliga.de oldal pedig kimutatta, a müncheniek javára eddig 266 szabadrúgást ítéltek a szezonban, miközben a ligaátlag 286. Azért a sok jól cselező, az egy az egyet felvállaló játékossal felálló gárda esetében ez nem túl sok…

A Sport1-en 19:30-kor élőben jelentkezünk a Germánia című Bundesliga-magazinnal, addig is, szavazzatok a 24. forduló legszebb góljára!

Ki szerezte a 24. forduló legszebb gólját a Bundesligában?

Christoph Baumgartner (Hoffenheim) a Wolfsburg ellen

0%

Emil Forsberg (RB Leipzig) a Freiburg ellen

0%

Erling Haaland (Dortmund) 2. gólja a Bayern München ellen

0%