Kun Zsolt: Kommentátor lettem! • SportTV

Kun Zsolt: Kommentátor lettem!

2017. 08. 20. 13:12    
Olvasási idő: 3 perc

A legfontosabb telefonokat mindig akkor kapja meg az ember, amikor nem számít rá. Az én esetemben sem volt másképp, hiszen előző munkahelyemen épp hatalmas szerelmi bánatommal ültem, mikor Szaniszló Csabi számát jelezte ki a telefonom tavaly júliusban. Ez volt az a telefonhívás, amire úgy emlékszem vissza, mint az út kezdete.

Csabi a frissen megvásárolt UFC-joghoz keresett kommentátort, nekem pedig hobbirajongóból ripsz-ropsz át kellett alakulnom szakértővé. A következő pár napban nagyjából 7 terrányi anyagként megszereztem a UFC teljes történelmét, melynek végignézése közben elolvastam mindent, amit tudni kellett a szervezetről. Két hét múlva a UFC beharangozó műsorában belém kötni sem lehetett, egy hónap múlva pedig az első közvetítésemnél már tudtam beszélni a UFC teljes krémjéről és felépítéséről. Ez persze azóta odáig fajult, hogy nincs olyan friss szerzeménye a világ legnagyobb MMA-szervezetének, akinek ne olvasnék utána, a jelenleg keretben lévő csaknem 600 harcos mindegyikéről el tudom mondani, hogy az elmúlt 3-4 meccsén kivel küzdött meg, melyik városban és milyen eredménnyel.

Csabi már akkor is elmondta a telefonba, szerinte ez jó lehetőség, hogy a tűz közelébe kerüljek, ahonnan aztán bárhova vezethet az út – mintha csak győzködni kellett volna. Nem tudta, hogy igazából egy légvárépítő-, zabhegyező- vagy egy távolba néző világbajnokság közvetítésére is ráugrottam volna. Körülbelül 8 éves korom óta csak az foglalkoztatott, hogy kommentátor legyek, de akkor csak a számítógépes játékaimra ordibáltam rá a meccsek közben.
Gyakran elbizonytalanodtam, valaha össze fog-e ez jönni nekem, de a sportok iránti szeretetem akkor is kitartott, amikor sokadik bokaszalag-sérülésem után az orvos javaslatára abbahagytam a kosárlabdát. Sőt, talán akkor kapott még nagyot hátszelet, hiszen a délutáni edzések és hétvégente rendezett meccsek helyett megnyílt előttem az idő, hogy még többet foglalkozzak kedvenc ligáimmal.
Aki ismer, pontosan tudta, az amerikai sportokban érzem legotthonosabban magam, hiszen a kosárlabda, az amerikai foci és a baseball a mindennapjaim része (a jégkorong sokszor előtérbe került, de igazából építés alatt van). Épp ezért valószínűleg ismerőseim fabatkát nem tettek volna rá, hogy első közvetítésem egy UFC-gála lesz – persze ez csak félig igaz, hiszen néhány évvel korábban az Eurosporton már kipróbálhattam magam egy barátságos Európa–Japán baseballmérkőzés alatt.
A UFC életem és mindennapjaim részévé vált: szép lassan elméleti kick-boxos és jiujitsus lett belőlem, hiszen a sportág minden szépségét megtanultam. Ha muszáj lenne, be tudnék mutatni a földön egy félig szakszerű omoplatát vagy guillotine-t, de sokszor előttem van, ahogy egy forgó könyökössel vagy egy thai clinchből vesére mért térdessel intézem el a betörőt, aki nálam próbál szerencsét. Három UFC-gálát személyesen is láthattam, ahol nemcsak a Trash Talkba forgattam anyagot, hanem teljesen új világ nyílt meg számomra, hiszen mint riporter kellett bizonyítanom, miközben holland, jamaicai, skót, ír vagy épp amerikai versenyzőkkel csináltam interjút.

Fotó: EUROPRESS/AFP

Fotó: EUROPRESS/AFP

Ettől függetlenül az első szerelem mindig picit erősebb, ami talán Máté Pál főszerkesztő fülébe is eljutott. Nem sokkal egy rövid beszélgetés után kaptam a felkérést, hogy az alapszakasz utolsó NBA-mérkőzését (egy Oklahoma City Thunder–Minnesota Timberwolves meccset) lenne-e kedvem közvetíteni Méhes Gáborral. A válasz életem leghangosabb „igenje” volt, ráadásul a bemutatkozás annak ellenére sem sikerült rosszul, hogy előtte két napig semmit nem aludtam az izgalomtól. A rájátszásban még három meccsre ülhettem be, amiből a legemlékezetesebb egyértelműen a döntő harmadik meccse volt Csabival és Bazskával – a két emberrel, akivel szinte napra pontosan 5 évvel korábban készítettem podcastet, ahol nyálcsorgatva hallgattam, milyen is kommentátornak lenni, és akik nélkül ezeket a sorokat se írhatnám. A mérkőzés után hazafele taxiztam és a felkelő napot pár könnycseppel üdvözöltem. Teljesen felfoghatatlan érzés volt, hogy egy álmom teljesült.
A Trash Talk és a UFC-gálák szerkesztője, Gallai László a nyár közepén újabb csavart labdát küldött felém: szeretne kipróbálni NFL-kommentátorként. Nem szakértőként, mint amit a UFC-ben vagy az NBA-ben csináltam, hanem igazi play-by-play tudósítóként. A következő hónapokban rengeteg kommentátorral hallgattam podcastet, elolvastam három kommentátorok által írt könyvet és a tavalyi NFL-szezon lényegi részét újra megnéztem, de nem a játék miatt, szimplán a külföldi kollégák hallgatása miatt.

Fotó: NFL

Fotó: NFL

Csütörtökről péntek hajnalban megtörtént a bemutatkozás, ahol egyből egy objektivitást tesztelő meccsen kellett bizonyítanom, hiszen kedvenc csapatom, a Jacksonville Jaguars játszott a Tampa Bay Buccaneers ellen. A beköszönést horrorisztikusan elizgultam, mert bár a hátam mögött volt már jó néhány Trash Talk-szereplés, egyenesen a kamerába még életemben nem beszéltem. Szerencsére ott ült mellettem Bencsics Márk, aki a mérkőzés előtti szorult helyzetből kimentett, utána pedig már minden gördülékenyen zajlott.
Sok szempontból tanulságos volt az első közvetítés, mégis talán amiatt fogok legjobban emlékezni rá, hogy a negyedik negyedre leért energiaitalok megtették hatásukat. A two minute warningnál nem volt más opció, csak feldobni egy olyan kérdést Márknak, amire jó hosszan tud válaszolni – azt persze a kedves nézők nem tudják, hogy erről a válaszról fogalmam sincs, mert a legközelebbi wc irányába sprinteltem épp. A mérkőzés nem volt pontgazdag, de a vége izgalmassá alakult, úgyhogy tesztelhettem a hangom megemelését is (persze tudván, hogy előszezonmeccsről beszélünk).
A következő kihívás hétfőről keddre következik egy Cleveland Browns–New York Giants meccsel, ahol a veterán róka mellé máris beraktak egy zöldfülűt… Nem vicc, második NFL-meccsemen egy újonc szakkommentátort fogok bemutatni, ám picit sem aggódom, hiszen Buday Zolival a nyáron csináltunk már próbaközvetítést.
Most már csak abban reménykedem, a meccs előtti beköszönésnél sem akadnak majd össze a szavaim.

(Kun Zsolt)