VfB: hosszú harc a bennmaradásért • SportTV

VfB: hosszú harc a bennmaradásért

Sport TV avatar Sport TV 2019. 02. 10. 12:20    
Olvasási idő: 2 perc

Vasárnap ismét az alsóház csapataiból mutatunk meg négyet, egymás ellen küzdeni. A legkritikusabb helyzetben az egykori UEFA-kupa- (1989) és KEK-döntős (1998, a döntőben Lisztes Krisztiánnal a kispadon...) Stuttgart áll, amely a két vonal közt tartózkodik a Bundesliga bajnoki táblázatán...

Alfredo Moralesnek (jobbról), a Fortuna 13-szoros amerikai válogatott védőjének vigyáznia kell a szereléseire – négy sárgát kapott ugyanis eddig az idényben (Fotó: Getty Images)

WERDER–AUGSBURG

„Alsóházbelit” írtunk a rövid bevezetőben, az alsóház „élcsapata”, a 10. helyezett éppen a Werder Bremen, amely mindenképpen ott is marad a forduló után, kivéve azt a valószínűtlen esetet, hogy 9 vagy több góllal legyőzi az Augsburgot. Ez már csak azért is elképzelhetetlen, mert a brémaiak háromnál több gólt (5-öt) csupán egyetlen alkalommal szereztek az idényben, a negyedosztályú Welche Flensburg elleni kupameccsen , a második fordulóban. A legutóbbi kupanapon viszont Dortmundban éppen a Werder szerezte a nyolcaddöntő legnagyobb meglepetését azzal, hogy 1–1, majd a hosszabbítást követő 3–3 után a tizenegyesekben elbúcsúztatta a bajnoki listavezetőt a DFB-kupától. Kohlfeldt mesternek segítség, hogy az ötsárgás büntetését letöltő Bargfrede visszatérhet a középpályára. Bár Dortmundban remekül bevált a háromvédős rendszer, a hazai meccsen a szakvezető valószínűleg visszatér a védelmi négyeshez.
Az Augsburg is érdekelve volt a kupában a hét közben,  némi meglepetésre kikapott a másodosztályú Kieltől és kiesett. Nem kis mértékben azért, mert négy fontos emberére, Finnbogasonra, Schmidre, Ku Dzsa Csolra és Moravekre nem számíthatott Manuel Baum edző. Közülük az előbbi kettő visszatérhet már Brémában, és a szakvezető alighanem helyet szorít a kezdőben az újonnan igazolt Reece Oxfordnak is. A 21 éves angol belső védőt, aki a West Ham nevelése, a Mönchengladbachtól szerződtette a klub, amelyben az ősszel négy bajnokin kapott szerepet.
Az örökmérlegre rápillantva megállapítható, hogy a Brémának – bár a legutóbbi két meccset megnyerte – mumusa az Augsburg, még hazai pályán is negatív az összesített eredménysora ellene.

Kapcsolódó

BUNDESLIGA-MÉRLEG (WER–AUG)

ÖSSZESEN: 15 mérkőzés, 5 Werder-győzelem, 2 döntetlen, 8 Augsburg-győzelem/ 22–29-es gólkülönbség
BRÉMÁBAN: 7–2–1–4/ 7–11
A LEGUTÓBBI EREDMÉNYEK: Augsburgban 3–2 (az ősszel), Brémában 0–3 (a 2017–18. évi idényben)
A LEGJOBB GÓLSZERZŐK (az összes tétmeccsen): Max Kruse és Claudio Pizarro 3-3, ill. Tobias Werner 5  gól.

DÜSSELDORF–STUTTGART

A Stuttgart jelenleg a „két vonal közti”, azaz az osztályozót jelentő helyet birtokolja a táblázaton. Vendéglátójának, a Fortunának 7 ponttal van többje, ám a sváb együttes – ha az Augsburg kikap Brémában – pontszámban befoghatja az előtte álló délnémeteket. Ehhez persze túl kell lépnie „idegenbeli fóbiáján” – 10 kiszállásából ugyanis 8-at elveszett és csak egyetlenegyet nyert meg a VfB (azt is novemberben, a sereghajtó Nürnberg ellen…) A düsseldorfi csapat otthon megalkuvás nélküli eredménysort produkál – vagy nyer (4), vagy veszít (6). A Merkur Spielarenában legyőzött ellenfelei közt van a BVB, amelynek veretlenségét éppen a Fortuna vette el a bajnokságban, a 16. fordulóban. Nehezen képzelhető el, hogy a svábok éppen itt és most kezdenek győzelmi sorozatba  vendégként, de ha tradícióiknak megfelelve meg akarják őrizni élvonalbeli tagságukat, ponttal vagy pontokkal kell hazatérniük Düsseldorfból (is).

Kapcsolódó

BUNDESLIGA-MÉRLEG (DÜS–STU)

ÖSSZESEN: 43 mérkőzés, 14 Düsseldorf-győzelem, 11 döntetlen, 18 Stuttgart-győzelem/ 69–93-as gólkülönbség
DÜSSELDORFBAN: 21–12–3–6/ 48–35
A LEGUTÓBBI EREDMÉNYEK: Stuttgartban 0–0 (az ősszel), Düsseldorfban 3–1 (a 2012–13. évi idényben)
A LEGJOBB GÓLSZERZŐK (az összes tétmeccsen): Wolfgang Seel 5, ill. Karl Allgöwer 9 gól

BUNDESLIGA, 21. forduló. Sport1 15:30 SV Werder Bremen–FC Augsburg  (kommentátor: Fülöp László); Sport1 18:00 Fortuna ’95 Düsseldorf–VfB Stuttgart (kommentátor: Fülöp László)