Ki-ki mérkőzés szomszédok közt a bentmaradásért • SportTV

Ki-ki mérkőzés szomszédok közt a bentmaradásért

2019. 05. 20. 12:51    
Olvasási idő: < 1 perc

A hosszú csoportkör arra is való, hogy a csapatok egyre jobban összecsiszolódjanak a jégkorong vb-n. Az utolsó két körre ugyanis mindkét csoportban kialakult már a negyeddöntő mezőnye, innentől playoffig már csak a kiesést elkerülő egy-egy mérkőzésnek van valóságos tétje. Ezért mi is egy olyan mérkőzést közvetítünk este, amely az élvonalbeli létért folyik,. A győztes bennmarad, a vesztes a mieink egyik ellenfele lesz a divízió 1/A-ban jövőre.

Az osztrákok sok gólt katak a nagyoktól, de most egy hozzájuk hasonlóan "kicsi" lesz az ellenfél (Fotó: Getty Images)

Elnézést kérve a kanadai hoki híveitől –  bizonyára vannak jó néhányan, a „klasszikus” nemzeteket a népszerű sportágakban mifelénk is szeretik (lásd brazil futball…)  – , de a kanadai–dánnal szemben arra a meccsre változtattunk, amelyen eldől, melyik csapattal kell szembenézniük a mieinknek jövőre.
Ez pedig az Ausztria–Olaszország párosítás. Eddig Pozsonyban mindkét csapat elveszítette mind a hat mérkőzését a normál 60 percben, az osztrákok 6–36-tal, az olaszok 1–45-tel állnak a B-csoport 7. és 8. helyén.  (Ennek persze kevés a jelentősége, mert döntetlen esetén hosszabbításban vagy szétlövéssel nyer majd az egyik fél, és bentmaradást ünnepelhet.)
Értelemszerűen a rengeteg kapott gól miatt egyik együttes kapusai sem az egyéni lista élcsoportjában foglalnak helyet, a legjobb közülük, az olasz Marco De Filippo 83.46%-kal, 7.89 GAA-val (60 percre számított kapottgól-átlag) a 19., az osztrák Bernhard Starkbaum 82.35%-kal, de „csak” 6.06 GAA-val mögötte a 20.
A csapatösszehasonlítás szerint (forrás: IIHF honlap) az osztrákok sokkal pontosabban lőnek (4.29%–1.03%), 10.53%-os az emberelőny-kihasználásuk, az olaszoknak nincs ilyen, egyetlen találatukat létszámegyenlőségben szerezték, hatékonyabb a büntetőölésük (75.76–63.16),  a kapusaik összesített védéshatékonysága valamivel alacsonyabb (84.07–85.34), viszont jóval több büntetőperccel sújtották őket (95–38). A sógorok meccseit átlagban persze többen nézték (8015, ill. 7744), de ebben nincs semmi meglepő, mert szándékosan az osztrák határ melletti pozsonyi csoportba „telepítették” az ő csapatukat. Bizonnyal nagyobb biztatást is kapnak a döntő esti mérkőzésen, de aligha ez lesz a döntő tényező…

JÉGKORONG-VB, 7.  forduló. Sport2 20:15 Ausztria–Olaszország, B-csoport, Pozsony (kommentátor: Gyulai István, szakkommentátor: Szuper Levente)