Északi derbi az elődöntőért • SportTV

Északi derbi az elődöntőért

Sport TV avatar Sport TV 2019. 05. 23. 07:31    
Olvasási idő: 2 perc

Nagyobb meglepetés nélkül zajlott le a szlovákiai hoki-vb csoportköre, az a nyolc csapat jutott a negyeddöntőbe, amelyiknek „be kellett jutnia”. A négy párból három ha nem is látszik eleve eldőltnek, de van egyértelmű favoritja, a negyediknek nincs, pedig abban éppen a legutóbbi két kiírás győztese az egyik küzdő fél…

William Nylander akár nyerőember is lehet az északi derbin (Fotó: Getty Images)

OROSZORSZÁG–EGYESÜLT ÁLLAMOK

A hokitörténelemben jártasaknak a párosításról azonnal két olimpia jut eszébe, Két amerikai olimpia, az 1960-as Squaw Valley-i és az 1980-as Lake Placid-i. Mindkétszer a teljesen esélytelen Team USA nyert az akkor Szovjetunió néven szereplő, sokkal esélyesebb szbornaja ellen. Az eset(ek) hollywoodi filmre valók – meg is csinálták – de hát a magyar mondás szerint „egyszer volt Budán kutyavásár” (maximum kétszer…). Ha az amik most is megcsinálnák – maga volna az újabb világcsoda. Az orosz válogatott eddig kiemelkedett a mezőnyből, mint a 7 meccsét megnyerte, ugyan „csak” a harmadik legtöbb gólt ütötte (36), de éppen abban javult hatalmasat, amely korábban nem volt a legfőbb erénye: a tökéletes védekezésben. Összesen 7 gólt kapott, ez néggyel kevesebb mint a másik csoport két legjobbja, a 11-11-et beszedő kanadai és finn együttesé.

KANADA–SVÁJC

A másik délutáni párosításban is egy csoportelső (az A-csoport győztese) mérkőzik egy negyedikkel (a pozsonyi B-jelű nyolcasból). Nem csupán ezért esélyes Kanada, a sportág „alapító nagyhatalma”, hanem a formák alapján is. A juharlevelesek  kicsit döcögősen kezdték a tornát, kikaptak a finnektől –, ám azóta egyre javuló játékot mutatnak.  A tavalyi vb-n hatalmas szenzációt szerző helvétek viszont az első négy meccsüket egyfomán sikerrel zárták a gyengébb ellenfelekkel szemben, aztán a három erőstől mind kikaptak. Azért hogy ne legyen ennyire egyértelmű a kép, elég felidézini a tavalyi emléket. Akkor is negyedikként végeztek, és akkor is egy csoportelső (Finnország) jött szembe – a végeredményre mindenki emlékszik.
Ha mégis a papírforma jön be – miként a másik délutáni meccsen is – ,  egy lépéssel közelebb jutnánk az álomdöntőhöz, amelyről minden hokibarát álmodik minden vb előtt: a kanadai–orosz csúcstalálkozóhoz. (Bármilyen furcsa, de amióta Oroszország mai nevén szerepel, azaz 27 éve, mindössze háromszor – 2008, 2009, 2015 – játszott csak egymással finálét a két legtöbbszörös világbajnok!)

FINNORSZÁG–SVÉDORSZÁG

Ez a párosítás tűnik a legnehezebben kalibrálhatónak. A svédek csatársorai fantasztikusak,  ugyanakkor a védelmük egészen a hetedik meccsen megbízhatóan működött. Aztán az oroszok ellen a középső harmadban kaptak egy hatost (!), ami arra utal, hajlamosak az összeomlásra. Márpedig akik tudnak ellenük játszani, azok éppen a (tengeri) szomszéd finnek, akik lehet, hogy babonából, lehet, hogy szakmai megfontolásból „választották” inkább őket. Nehéz nem úgy nézni az utolsó meccsüket a németek ellen, amelyen vereséggel leszorultak (?) csoportjuk második helyére, hogy ne arra gondoljunk: tavaly csoportelsők voltak, a negyedik svájciakkal kellett megmérkőzniük – és nagyon rosszul jártak. Bizonyítani valamiféle szándékosságot nagyon nehéz. Fogalmazzunk úgy: most a másik utat választották. Majd kiderül, jól döntöttek-e…
(A negyedik negyeddöntőt, a Csehország–Németország meccset, amelyen a csehek tűnnek esélyesebbnek, felvételről a svéd–finn összecsapás után láthatják.)

JÉGKORONG-VB, negyeddöntő. Sport1 16:00  Oroszország–Egyesült Államok (kommentátor: Engyel István, szakkommentátor: Szuper Levente); Sport2 16:15 Kanada–Svájc (kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor: Ancsin János); Sport2 20:15 Finnország–Svédország (kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor: Kangyal Balázs); Sport2 22:45 Csehország– Németország (felv., kommentátor: Engyel István, szakkommentátor: Balogh Tibor)