A címvédő is színre lép • SportTV

A címvédő is színre lép

2019. 06. 25. 11:56    
Olvasási idő: < 1 perc

Az Afrikai Nemzetek Kupáján bemutatkozik az utolsó, az F-csoport kvartettje is. A négy között két olyan együttes található, amelyek meghatározó szerepet játszottak a torna históriájában: at örökrangsor második és harmadik helyezettje, Kamerun és Ghána. Mi az előbbi, a címvédő mérkőzését közvetítjük

A jelenlegi házi gólkirály Vincent Aboubakar 20 találatánál csak olyan szupersztárok értek el többet a kameruni válogatott mezében, mint Samuel Eto'o, Roger Milla, Patrick Mboma és Francois Omam-Biyik (Fotó: Getty Images)

Az ötszörös bajnok, 8-szoros dobogós, nem mellesleg címvédő Kamerun rajtját az Afrikában nem ritka prémiumvita előzte meg. Most is – mint annyiszor régebben – a játékosok korábban kialkudott bónuszukat követelik, amely a selejtezőből továbbjutásért jár nekik , és szövetségük (szintén nem ritkaság) a megnyerendő pénzdíjból akarja kifizetni őket. (Amúgy a pénzdíj nem krőzusi, de nem is lebecsülendő: a tonagyőztes 4.5 millió, a döntős 2.5 millió, az elődöntősök 2 millió, a negyeddöntőbe jutók 800 ezer dollárt kapnak a rendező CAF-tól, a kontinentális szakszövetségtől.)
Clarence Seedorf a szelídíthetetlen oroszlánok szövetségi kapitánya szüntelenül közvetít a két vitázó fél között és váltig hangoztatja, a konfliktus nem látszik meg csapata játékán. Hogy ebből mennyi a „púder” és mennyi a valóságtartalom, kiderül az első találkozón, amelyet Iszmáilijában vív meg meg a tornán másodízben résztvevő Bissau-Guinea ellen.  Az afrikai léptékben kicsike (területe alig több mint egyharmada, lakossága valamivel kevesebb mint egyhatoda Magyarországénak) ország csapata az előző tornán lépett fel először, az A-csoportban egyetlen pontot szerezve lett az utolsó. Kamerun akkor is csoporttársa volt, a későbbi bajnok 0–1-ről fordítva verte meg 2–1-re az újoncot, a győztes gólt Ngadeu-Ngadjui az 78. percben szerezte meg.  Korábban a 2012-es torna selejtezői alkalmával találkoztak, akkor mindkétszer 1–0-re győzött Kamerun, amely e szerint háromszor is csak minimális különbséggel bizonyult jobbnak. A címvédő a selejtezősorozatban csak a 2. helyen jutott tovább, egymás elleni gyengébb eredményével (1–0, 0–2) Marokkó mögött, Bissau-Guinea viszont szoros csatában, 9 ponttal megelőzte a 8-8 pontos Namíbiát és Mozambikot, amelyek közt csak az egymás elleni eredmény döntött az előbbi javára.

Sport1 19:00 Kamerun–Bissau-Guinea Afrikai Nemzetek Kupája-csoportmérkőzés (kommentátor: Faragó Richard)