Az Aue célba veszi a Bundesligát • SportTV

Az Aue célba veszi a Bundesligát

Sport TV avatar Sport TV 2019. 11. 11. 18:44    
Olvasási idő: 2 perc

Az Union Berlin elmúlt idénybeli remeklése (amely feljutással végződött) után ismét van egy ex-NDK-s alakulat a 2. Bundesligában, amely akár az élvonalat megcélozhatja. Ez azonban nem az egykori BEK-elődöntős Dynamo Dresden, hanem a nevét a tájegységéről kapó Erzgebirge (=Érchegység) Aue.

Dmitrij Nazarovnak, az Aue házi gólkirályának valószínűleg könnyebb ellenfelei lesznek hétfőn este, mint amilyen archív képünkön a világklasszis Leonardo Bonucci, akivel öt éve Eb-selejtezőn kellett megküzdenie (Fotó: Getty Images)

Érdekes összeállítást közölt a Kicker a német országegyesítés előtti utolsó NDK-bajnokság klubjairól, mivé lettek, hol vannak azóta. Nos a német futballpiramis hat szintjén helyezkedik el a 14 csapat. Az államilag favorizált BFC Dynamo több névváltoztatás, majd megszűnés és újjáalakulás után például negyedosztályú, az 1974-es KEK-győztes Magdeburg a 3. Ligában harcol a kiesés elkerüléséért. Az országrész két csúcscsapata közül a Dynamo Dresden a másodvonal  17. helyezettje (közvetlen kieső helyen áll), az Aue azonban ­–  amely az NDK-s időkben cseppet sem számított az Oberliga élcsapatának, mi több még állandó szereplőjének sem ­ ­­– egy meccsel kevesebbet játszva az 5., 19 ponttal, s győzelem esetén megelőzi a Keidenheimet és szoros egy pontra felzárkózik a már osztályozós pozíciót birtokló Stuttgart mögé.

Az Auénak Karlsruhéból kellene elvinnie a három pontot hétfőn este. Hol vannak már azok az időkm amikor Oliver Kahn védte a KSC kapuját, vagy Mehmet Scholl varázsolt a középpályán, vagy amikor a csapat az UEFA-kupában 7–0-ra verte meg a Valenciát? Bizony, nagyon messze, a maiak a másodosztály középmezőnyének “tömör” magjához tartoznak, de inkább visszafelé kell tekintgetniük, hiszen míg a felső osztályozós helytől 8, az alsótól csupán 2 pontnyira vannak.

A két klub tavaly nyáron osztályozón meccselt, a másodvonalba jutásét/bennmaradásért, az Aue maradt a liga tagja 3–­1, 0­–0-val, ám a KSC az elmúlt idényben már ezüstérmes lett a harmadosztályban, s közvetlenül bejutott.

A Karlsruhe az idényben 5 hazai meccsén 8, az Aue idegenben ugyanennyi találkozón 5 pontot zerzett, mindkettő közepes teljesítménynek számít.

Az Erzgebirge legeredményesebb támadója az azeri-német kettős állampolgárságú, 29 éves Dmitrij Nazarov, aki már 5 gólt szerzett eddig  a szezonban.  A KSC legismeretebb embere pedig –  legalábbis itthon – Marco Djuricin, az osztrák támadó, aki a 2019–17-es idényt az FTC-ben töltötte, 26 bajnokin 8 gólt szerzett és tagja volt a zöld-fehérek Magyar Kupa-győztes csapatának is. Tavalyelőtt nyáron a svájci Grasshoppersbe igazolt, és 46 bajnokin 11 fólt ért el, mígnem tavaly nyáron Karlsruhéba szerződött. A kék-fehéreknél idénybeli mérlege szerény: 5 szereplés, 0 gól. Őt azonban hétfőn este nem láthatjuk, mert szalagszakadása után még csak lábadozik. Ha ő nem, Philip Hofmann ontja a gólokat, már 7 találatnál jár, amellyel a 2. Bundesliga góllövőlistáján az 5., holtversenyben a hamburgi Kittellel.

Kapcsolódó

Karlsruhe–Aue örökmérleg

Összesen: 20 mérkőzés, 5 Karlsruhe-győzelem, 6 döntetlen, 9 Aue-győzelem/22–­28-as gólkülönbség. A 2. Bundesligában: 18–5–5–8/21–25
Karlsruhében: 10–4–3–3/15–12. Karlsruhében a 2. Bundesligában: 9–4–2–3/15–12
A legeredményesebbek (összes tétmérkőzés): Sebastien Kreis (6 mérkőzés–3 gól–0 lap), ill. Andrzej Juskowiak és  Sören Bartram 3-3 gól

2. BUNDESLIGA, 13. forduló. Sport1 20:30 Karlsruher SC–Erzgebirge Aue (kommentátor: Haraszti Ádám)