Az Inter megkezdi címvédő hadjáratát • SportTV

Az Inter megkezdi címvédő hadjáratát

2023. 01. 10. 12:28    
Olvasási idő: 2 perc

Az Olasz Kupa pár éve „célzottan” a nagycsapatoké. Rendszerint a magasabb osztályú, azonos ligában szereplő csapatok közül az előző idényben jobban végző csapatok játszanak otthon, a Serie A legjobb nyolca csak az új esztendőben januárban lép pályára, megmérkőzve az addig két körben a többieket kiselejtező másik nyolc csapattal. Most éppen ez a fázis, a nyolcaddöntő kezdődik meg, s mi a címvédő Inter – az eddigiekből következően hazai – mérkőzésével folytatjuk közvetítéssorozatunkat a Coppa Italiából.

Az előzetes tervek szerint Romelu Lukaku az Inter kezdőcsapatában kap helyet kedden este a Coppa Italia-nyolcaddöntőben (Fotó: Getty Images)

A milánói fekete-kékek a kupatörténet harmadik legeredményesebb klubjaként lépnek a pályára, a klub 1939 ás 2022 között nyolc alkalommal hódította el a trófeát, amelyért jó néhány évnyi kihagyás következtében „csak” a 76. alkalommal küzdenek meg Itália futballcsapatai. A keddi ellenfél Parma csapata is szerepel a győzteslistán, az egyesület fénykorában, a legutóbbi századforduló időszakában 11 éven belül háromszor (1992, 1998, 2002) is felvésték a nevét a díszes serlegre.
Az 1960. szeptember 18-i első találkozás óta 10 alkalommal mérkőztek meg a kupa keretei közt a csapatok, azt a csatát egyébként 3:1-re nyerte meg a vendég Inter a második fordulóban. A legkésőbbi fázisban az elődöntőben csaptak össze még 1999-ben, akkor oda-vissza a pármaiak győztek (Milánóban 2–0-ra, otthon 2–1-re), s a végén el is nyerték a trófeát. Legutóbb több mint 17 éve, a 2005–06-os kiírás nyolcaddöntőjében küzdöttek meg, akkor még ez a forduló is két mérkőzéses volt, és a kétszer 90 perc alatt egyetlen gól született, azt Obafemi Martins szerezte a pármai meccs 75. percében, tovább is ment vele az Inter, amely a döntőt is megnyerte abban a kiírásban, az volt az ötödik Coppa Italia-győzelme. Az összesítés egyébként ha úgy tetszik, ezzel a kis különbséggel mutatja a milánóiak fölényét (4 győzelem a pármaiak 3-ja és 3 döntetlen mellett).
A fentiek értelmében az Inter most kapcsolódik be a küzdelmekbe.  A jelenleg a Serie B-ben szereplő Parma az első körben augusztusban idegenben 2–0-val kiverte az élvonalbeli Salernitanát (gólszerző: Camara és Mihaila), a másodikban októberben 1–0-ra a szintén másodosztályú Barit (g.: Benedyczak).
A hétvégén a bajnokságban az Inter 93. perces góllal pontokat vesztett Monzában, pedig előbb egy, majd a 22.-től 71 percen át vezetett. Simone Inzaghi együttese ezzel továbbra is tízpontos hátrányban van a vezető Napoli mögött. A Serie B-ben még nem játszottak idén fordulót, a Parma a komplett félidényes táblázaton a 6. helyen áll, 9 pontos hátrányban a biztos feljutó Reggina mögött, de csak kettővel megelőzve a 9. Ascolit. (A Serie B-ből a harmadik feljutó helyért hatcsapatos osztályozót rendeznek az idény végén.)
A párosítás továbbjutója a jövő szerdai Atalanta–Spezia összecsapás győztesével meccsel Milánóban vagy Parmában. (A forduló eredeti terminusa a jövő hét, de az Inter és a Milan korábban játssza le a kupameccsét, mert jövő szerdán Rijádban egymással küzdenek meg az olasz Szuperkupáért.)

COPPA ITALIA, nyolcaddöntő. Sport1 21:00  FC Internazionale–Parma Calcio 1913 (kommentátor: Méhes Gábor)