Nem másodvonalbeliek • SportTV

Nem másodvonalbeliek

Sport TV avatar Sport TV 2017. 05. 20. 01:21    
Olvasási idő: 3 perc

 

Úgy látom, az EHF-kupa igencsak hasonlít a labdarúgó Európa-ligára. És nem pusztán abban, hogy sportága második számú klubsorozata. A helyzetük olyan, mint egy kisgyereké, aki ugyan ügyes sportoló, de van egy nagyobb testvére, zseniális tehetség, így mindenki őt ajnározza. A kisebbik gyerek fejét pedig néha megsimogatják: „jól van, próbálkozz csak tovább”, miközben azt gondolják, úgysem lesz belőle semmi.

Nyilvánvalóan van ebben némi túlzás, különösen az EHF-kupa esetében, ám tagadhatatlan, hogy a Bajnokok Ligája árnyékában nem sok fény jut erre a sorozatra. Tegyük szívünkre a kezünket: három évvel ezelőtt mi is a Szeged, idén pedig a Tatabánya szereplése miatt figyeltük nagy lelkesedéssel. Pedig nem ezt érdemli. A Final4 bevezetése bevált, és bár idén kis híján német házibajnoksággá alakult a záró hétvége, ha netán így történik, akkor sem utcák, terek bajnokságát rendeztek volna.  A játékerőben közvetlenül a Flensburg, Löwen, Kiel hármas mögé tartozó Füchse és Magdeburg ugyanis még versenyben van, kiegészülve a címvédő – és nem mellesleg házigazda – Göppingennel. A németek dominanciája egészen elképesztő a sorozatban: 2003 óta (amikor a Barcelona győzött, még a régi rendszerben) csupán a Pick-Szeged sikere törte meg a hegemóniájukat, 2014-ben.

Idén erre egy francia csapatnak, a Saint Raphaelnek van még lehetősége, amely talán a legnagyobb esélyessel, a Füchse Berlinnel találkozik az elődöntőben. A két rivális ugyanabban a csoportban szerepelt, és a Füchse a franciák ellen szenvedte el eddigi egyetlen vereségét, igaz, meglehetősen foghíjas kerettel érkezett arra az idegenbeli meccsre. Mindkét együttes a minap csúszott le a dobogóról hazája bajnokságában, ám sokat elárul, hogy a Berlin a Kiellel, míg a Saint Raphael a Montpellier-vel volt nagy csatában, egészen a szezon hajrájáig. A franciáknak vannak világbajnokai, Dipanda és a spanyol Sarmiento, továbbá náluk játszik az egyik legígéretesebb beálló, a fehérorosz Karaljok, ám a németek kerete elvileg más szintet képvisel. Véleményem szerint a Füchse egyértelműen esélyes lenne a 8 közé jutásra a Bajnokok Ligájában, feltéve, ha a német bajnokságban nem lenne három csapat, amely egy picivel náluk is jobb. Akadnak olimpiai bajnokaik (a dán Lindberg és a horvát Vukovic), Európa-bajnokaik (Fäth és Wiede), olimpiai és világbajnoki érmeseik (Heinevetter, Drux, Gojun, Zachrisson, Tönnesen), és ha a Bundesliga tavalyi gólkirálya, az Eb-ezüstérmes Petar Nenadic felépül a Kiel ellen elszenvedett bokasérüléséből, aligha lesz, aki megállítja őket.

Hacsak nem a Magdeburg, amely félelmetes formában van. A keletnémet csapat november 12-e, azaz 22 tétmérkőzés óta veretlen, időközben legyőzte a Kielt és a Löwent, döntetlent játszott a Flensburggal, és a német ligában már ott van a Füchse nyakán. Jövő szerdán amúgy egymás ellen játszanak, érzésem szerint 3 nap után újra… A Magdeburgnak is van három olimpiai bajnoka, Green, Damgaard és Christiansen, náluk játszik a német góllövőlista szélvészgyors éllovasa, Robert Weber, irányítóként a norvég válogatott O’Sullivan és a szlovén Bezjak tevékenykedik, míg a védelem tengelyében a 210 centis, Európa-bajnok Lemke és a „mindössze” kétméteres Musa boldogítja az ellenfél támadóit. Nem gyenge brigád! Nem meglepő, hogy a klubvezetés szándékai egyértelműek: tíz év elteltével ismét meg akarják nyerni az EHF-kupát. Ehhez először a címvédő Göppingent kell legyőzniük, ami a bajnokságban kétszer már sikerült ebben a szezonban. Csakhogy a két meccsen összesen 2 gól volt a különbség a felek között… A Göppingen százszázalékos maradt a csoportkörben, majd rendezőként nem kellett negyeddöntőt játszania, tehát a nemzetközi kupában eddig tökéletes a produkciója. Szöges ellentétben azzal, amit a Bundesligában nyújt. Ott ugyanis zsinórban hatszor kapott ki, legutóbb a Wetzlar egy tízest vert rá. A svéd légiósokkal megtűzdelt, Sesum által vezetett együttesnek egyetlen esélye maradt, hogy megmentse az idényét – ha megnyeri a Final4-t. Bravúr lenne a javából, hiszen ez még egyetlen csapatnak sem sikerült az új formátumban, 2013 óta.

A „kistesó” ezen a hétvégén előlép az árnyékból, hogy megmutassa, mit tud. Figyelem! BL-szintű meccsek jönnek. Vagy ha valakinek úgy tetszik, a Bajnokok Ligája Final4 felvezetése.