Nagy női kézis BL-szombat a Sport1-en • SportTV

Nagy női kézis BL-szombat a Sport1-en

2021. 04. 10. 12:53    
Olvasási idő: 2 perc

Stine Oftedal bízik a podgoricai remeklés ismérlésében (Fotó: Getty Images)

VIPERS–ROSZTOV-DON

A párosítás sorrendje megtévesztő. A norvégiai egészségügyi rendelkezések miatt a borvég együttesek már hónapok óta nem tudnak otthon játszani semmilyen sportágban sem – a Vipers női kézisei sem kivételek. Mindkét mérkőzést Rosztovban kénytelenek lejátszani, papíron az elsőnek lesz a pályaválasztója.
Már a csoportkörben összefutottak ebben az idényben. A norvégok „hazai” találkozóját Érden rendezték meg, a Rosztov 24–23-ra győzött, az oroszországi találkozót nem játszották le, a zöld asztalnál 10–0-val igazolta az EHF a meccset a hazaiaknak.
A playoffkörben a doniak valósággal kiütötték a horvát Podravka Koprivnicát kettős győzelemmel, 77–41-es összesített gólkülönbséggel, a Vipers hatalmas skandináv párviadalban múlta felül az Odensét 65–62-es összesítéssel.
Az oroszoknakhárom nagy hiányzója is lesz, a szuperklasszis Anna Vjahirjeva megsérült, a balszélső Polina Kuznyecova vállsérülés miatt nem játszhat és Krisztina Kozsokar is hiányzik. A Vipers két szuperklasszisa, Nora Mörk és Heidi Löke viszont visszatér sérülése után és segítheti csapatát a szombati-vasárnapi dupla csatában.

METZ–BREST

Az első találkozón a Brest 34–24-re győzött a francia házi rangadón. A legutóbbi öt idényben az összes sorozatot figyelembe véve a Metz négyszer is legalább 10 gól különbségű győzelmet aratott a Brest felett, a legutóbbi négy mérkőzést viszont elveszítette a rivalizálásban. A korábbi Metz-játékos, Ana Gros 10 gólt szerzett az első találkozón, a szlovén klasszis 114 góljával vezeti is a BL góllövőlistáját az idényben.
A Brest egyetlen mérkőzést vesztett el a legutóbbi 7-ből az európai csúcskupában, amikor időjárási okokból nem tudott elutazni Romániába, a Ramnicu Valcea elleni mérkőzésre. (A meccset az EHF 10–0-val a románok javára igazolta.)
Az esetleges final fourba jutással a Brest legjobb BL-szereplését produkálná a nyolc év alatt, amióta Laurent Bezeau vezetőedző átvette a csapat irányítását.

Tízgólosnál nagyobb hátrányt még nm hozott be BL-negyeddöntőben egyetlen csapat sem. A  Metz például 2018-ban Bukarestben 37–24-re kapott ki a CSM-től, s a visszavágón csak 7 góllal sikerült nyernie.

GYŐRI ETO–BUDUCSNOSZT

Podgoricában az ETO fölényes, 11 gólos sikert aratott, ez a legnagyobb különbség, amely európai kupameccsen a két csapat közt kialakult. A Buducsnoszt legnagyobb sikere a győriek ellen 3 gólos volt, 2015–16-ban a középdöntő csoportkörben sikerült 25–22-re győznie.
A magyar rekordbajnok 54 mérkőzéses veretlen sorozatban van a BL-ben, legutóbb 2018 januárjában a CSM-től kapott ki. A leghatékonyabb a támadójátéka az egész mezőnyben 32.7 gólt szerzett átlagban meccsenként. Ugyanezen mutatóban a montenegrói bajnok a leggyengébb a negyeddöntő csapatai közül, mindössze 25.4 gól mérkőzésenként. Ez a találkozó lesz Eduarda Amorim utolsó mérkőzése az Audi Arenában, a brazil világklasszis 12(!) évet töltött el az ETO játékosaként. A Győr legutóbbi 9 mérkőzést egyaránt megnyerte a Buducsnoszt ellen, beleértve a 2016-os és a 2017-es elődöntőt és a 2018-as negyeddöntő mindkét mérkőzését is.
„Remélem, hogy hasonló mérkőzést tudunk játszani, de sokszor egy nagyobb győzelem után előfordul, hogy a visszavágó szorosabb lesz. Úgy gondolom, a Buducsnoszt teljes erőbedobással és teljes akarattal fog küzdeni. A siker kulcsa szerintem hasonló lehet. mint legutóbb. Ha megint úgy tudunk védekezni és annyit tudunk futni, az mindig jó egy ilyen csapat ellen, amelynek szintén jó a védekezése. Remélem, meg tudjuk oldani” – nyilatkozta a győri klubhonlapnak a szokásos beharangozó videoanyagban Stine Oftedal, az ötszörös BL-győztes irányító.

NŐI BAJNOKOK LIGÁJA, negyeddöntő. Sport1 13:45 Vipers Kristiansand–GK Rosztov-na-Donu (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Tóth Tímea, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Borsos Attila); Sport1 15:45 Metz Handball–Best-Bretagne HC (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakkommentátor-szakértő: Borsos Attila); Sport1 17:45  Gyúri Audi ETO KC–ZSRK Buducsnoszt Podgorica (kommentátor: Petur András, szakkommentátor: Pigniczki Krisztina, riporter: Sél Tamás Pál, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Borsos Attila és Tóth Tímea).
BUNDESLIGA, 25. forduló. Sport1 20:30  Hannover-Burgdorf–THW Kiel (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Borsos Attila)