Bundesliga – alulnézetből • SportTV

Bundesliga – alulnézetből

2021. 04. 11. 09:40    
Olvasási idő: 3 perc

Vasárnap a kiesés ellen küzdők kerülnek a Bundesliga-közvetítéseink fókuszába, A táblázat utolsó három helyezettje egyaránt a képernyőre kerül, a kakukktojás az Augsburg, amely hét ponttal előrébb tart a leggyengébb triónál. Éjszaka ismét lesz felvételes mérkőzés a Süperligből, az első számú bajnokjelölt találkozóját mutatjuk meg.

Marco Richter befejeli a hazaiak második gólját a dece,beri, Schalke elleni 2–2-es bajnokin (Fotó: Getty Images)

SCHALKE–AUGSBURG

A „szívek bajnoka” mostanság szurkolói szívét töri darabokra –  a csapat egyenletes zuhanásban van a kiesés felé, amely csúfság legutóbb 33 éve, 1988-ban esett meg a királykékekkel. Hét játéknappal a szezonzárás előtt egy meccsel kevesebbet játszva 16 ponttal vannak elmaradva az utolsó két bennmaradó helyet birtokló Bielefeld, Hertha kettőstől, azaz ha az összes hátralévő meccsüket megnyernék, sem valósz0bú, hogy az előttük álló négy együttes sem szerez 6, 6, 7, illetve 9 pontnál többet hat vagy hét mérkőzésen május 22-éig.
Ilyenformán Gelsenkirchenben igazából már a másodosztályban szereplő jövő idénybeli csapatot építgetik, persze az ebben a futballévben regnáló öt edző után lehet, hogy a nyártól már egy hatodiké lesz a szakmai vezetés felelőssége.
A vendég Augsburg a se fel, se le középmezőnyben tartózkodik, az elmúlt fordulókban a tét nélkül játszó csapatok közül jó néhány rukkolt elő felelősség híján jó teljesítménnyel, illetve játékkal a másodosztélyban és az élvonalban is.
A hazaiaknál hasonlíthat a kezdőcsapat a Leverkusenben csak szűk 2–1-es vereséget szenvedő gárdához, két fiatal, Aydin és Calhanoglu alkotja a „duplahatost”, azaz a védekező középpályáskettőst. (Előbbi, Kerim nem tévesztendő össze unokabátyjával, a török válogatott Hakannal. Az U16-os korosztályban még ő is a török nemzeti együttest erősítette, az utóbbi négy esztendőben azonban már a német korosztályos csapatokban szerepelt az U17-től az U21-ig.)  Mellettük Bozdogan, Hoppe és a tapasztaltabb Raman is bekerülhet a kezdőbe.
A Duna-partiaknál Heiko Herrlich edző az elmúlt négy fordulóban lényegében sikeres csapatot dirigált, három győzelem mellett csak Freiburgban kapott ki az FCA. Vargas és Framberger, akiket kisebb sérülés miatt kellett lecserélni múlt héten a Hoffenheim elleni győztes találkozón, edzésbe állhatott hét közben. Kérdéses, hogy a hasizomproblémákkal küszködő Niederlechner bevethető lesz-e Gelsenkirchenben.

Kapcsolódó

SCHALKE–AUGSBURG örökmérleg

Összesen: 20 mérkőzés, 10 Schalke-győzelem, 8 döntetlen, 2 Augsburg-siker / 32–20-as gólkülönbség. A Bundesligában: 19–9–8–2 / 31–20. Gelsenkirchenben: 9–6–2–1 / 18–9. Gelsenkirchenben a Bundesligában: ugyanez.
A legutóbbi mérkőzés: Augsburg–Schalke 2–2 (1–0). G.: Serdar (öngól), Richter, ill. Raman, Budzsellah (Bundesliga, 2020. 12. 12.). A legutóbbi három gelsenkircheni mérkőzés: 0–3 (2019-20, Bl), 0–0 (2018-19, BL), 2–0 (2017-18, BL). A legutóbbi Augsburg-győzelem Gelsenkirchenben: 0–3 (Bundesliga, 2020. 5. 24.)

KÖLN–MAINZ

Szalai Ádám a hátára veszi a kölni Juszef Mohammadot a decemberi, otthon 1–0-ra elvesztett meccsen, Mainzban. Aligha önszántából… (Fotó: Getty Images)

Igazi „hatpontos” csata a kieséstől menekülő versenyben. A formákat tekintve ellentétes tendenciát mutat a két együttes. A Köln zuhanóban van, az elmúlt két meccséből csupán két döntetlenre tellett az erejéből, a többin pont nélkül maradt. A Mainz azonban a januárban megbízott Bo Svensson vezetésével a legutóbbi kilenc csatájából csak egyetlenegyet vesztett el – az Augsburgtól kapott ki otthon 1–0-ra – 4-4 győzelem és döntetlen mellett. Így aztán már az 1FSV05 van előbbre a táblázaton két ponttal a legelső Bundesliga-bajnoknál, előbbi az osztályozó helyet foglalja el, utóbbi már kiesésre áll.  A Mainz amúgy nem nyerni jár Kölnbe, 14 eddigi fellépéséből egyszer sikerült nyernie, 18 éve a másodosztályban, 9 élvonalbeli meccséből 5-ször remizett, 4-szer vesztett a korábban Müngersdorfer, ma Rhein Energie néven emlegetett stadionban.
Ha a kölni védelembe az oszlop Bornauw visszatér, Jorge Meré kényszerül a cserejátékosok közé. A hobb szélen Ehizibué és Dennis, a balon Jakobs és Kainz lehet a felelős a szárnyjátékért.  Ha Sebastian Andersson beverhető lesz, övé az ék szerepköre. A kölniek mélyrepülésére jellemző adat, hogy a 29 éves svéd válogatott a csapat legeredényesebb csatára, a maga 11 mérkőzésen szerzett 2 góljával. (Azért a középpályások közt akadnak jobbak a házi góllistán: Rexbecaj 5, a szlovák Duda és a tunéziai Skiri 4-4 alkalommal talált a kapuba.)
A Mainzban a múlt héten kisebb sérülést szenvedő Da Costa és Brosinski már bevethető, akárcsak Quaison, aki Burkardot váltja a csatárkettős bal oldalán. Szalai Ádám az előzetesek szerint nem kezd, pedig a múlt héten az induló csapatba jelölte Svensson mester az egy héttel korábbi mellőzése után. (Szokásos egyébként, hogy az edzők a „válogatott etapok” után ki-kihagyják a nemzeti csapatban másfél hét alatt két-három meccset játszó, emellett ide-oda utazgató játékosaikat.) Centerünk azért csereként beállhat, a svéd mester február-márciusban hat egymást követő bajnokin is becserélte, 7-32. percnyi bizalmat szavazott neki. Egyvalamire azért várunk: a center első idénybeli bajnoki góljára, amely az 53. találata lenne a német élvonalban, amelyben vasárnap 260-adszor léphet pályára.

Kapcsolódó

KÖLN–MAINZ örökmérleg

Összesen: 32 mérkőzés, 13 Köln-győzelem, 8 döntetlen, 11 Mainz-siker / 43–39-es gólkülönbség. A Bundesligában: 19–6–6–7 / 19–25. Kölnben: 14–8–5–1 / 23–12. Kölnben a Bundesligában: 9–4–5–0 / 12–6.
A legutóbbi mérkőzés: Mainz–Köln 0–1 (0–0). G.: Rexhbecaj  (Bundesliga, 2020. 12. 13.). A legutóbbi három kölni mérkőzés: 2–2 (2019-20, Bl), 1–1 (2017-18, Bl), 2–0 (2016-17, Bl). A legutóbbi Mainz-győzelem Kölnben: 1–4 (2. Bundesliga, 2003. 3. 24.)

A német mérkőzések után éjféltől a Süperligből is mutatunk egy találkozót felvételről. A 34. fordulóban a kiesés ellen harcoló Erzurumspor a listavezető isztambuli Besiktast fogadja.

BUNDESLIGA, 28. forduló. Sport2  15:30  FC Schalke 04– FC Augsburg (kommentátor: Fülöp László); Sport2 18:00 1. FC Köln–1. FSV Mainz 05 (kommentátor: Faragó Richard).
SÜPERLIG, 34. forduló. Sport2  23:00  Erzurumspor–Besiktas JK (felv., kommentátor: Gyulai Miklós)