Leverkusen: irány az első hely • SportTV

Leverkusen: irány az első hely

Sport TV avatar Sport TV 2020. 12. 13. 11:21    
Olvasási idő: 2 perc

Meglepő döntetlent játszott Berlinben a Bayern, még meglepőbb vereséget szenvedett otthon a Dortmund. A Lipcse ugyan nyert, ám a lehetőség adva van: a Leverkusen, ha legyőzi otthon az Európa-ligában szintén sikeresen menetelő Hoffenheimet, átveheti a vezetést a Bundesligában.

A dallamos nevű Noah Saranren Bazee megszerzi az Augsburg középső gólját a májusi meglepó 3-0-s vendégsikerrel végződó gelsenkircheni bajnokin (Fotó: Getty Images)

AUGSBURG–SCHALKE

Az Augsburg 9 ponttal és hat hellyel áll a sereghajtó Schalke előtt, s ha nyer, fellép a 9. helyre és még sötétebb kétégbeesésbe kergeti a királykékek amúgy tetemes szurkolótáborát. A gelsenkirchenieknek nem csak az eredménysora siralmas, a játékuk sem adott okot eddig az optimizmusra. Rajongóik csak a csodában bízhatnak, de a futball néha produkál igazi csodákat is.
A hazaiaknál a törzsfájdalmakkal küzdő Iago aligha lesz kész a kezdőben szereplésre, ezért Udokhainak ismét balhátvédként kell helytállnia. A közelmúltban Suchy többször is kibázott, ezért Khedira kerül a védelem közepére az egyébként 4 sárga lapos Gouweeleuw társaként. Oxford is alternatíva az egyik belsővédőhelyre. Finnbogason teljesen felépült, tagja lesz a meccskeretnek, de a kezdőben még aligha kaphat helyet.
A Schalke kapujában az állandó kezdő Rönnow szereplése kérdéses, Lamger eddihg mindig megbízhatóan helyettesítette.  A gyomor- és bélrendszeri problémái után felépülő  Basztaszics ismét visszatérhet a csapatba, akárcsak a büntetését letöltő Harit.

Kapcsolódó

AUGSBURG–SCHALKE ÖRÖKMÉRLEG

Az összes tétmérkőzésen: 19 mérkőzés–2 Augsburg-győzelem–7 döntetlen–10 Schalke -győzelem/ 18–30-es gólkülönbség. Ebből a Bundesligában: 18–2–7–9 /18–29. Augsburgban: 10–1–5–4/ 9–12. Augsburgban a Bundesligában: 9–1–5–3/ 9–11.
A legutóbbi mérkőzés: Schalke–Augsburg 0–3 (0–1). Gólok: Löwen, Bazee, Córdova (Bundesliga, 2020. 5. 24.). A legutóbbi három augsburgi mérkőzés: 2–3 (2019-20, Bl), 1–1 (2018-19, Bl), 1–2 (2017-18, Bl). A legutóbbi Schalke-győzelem Augsburgban: 2–3 (Bundesliga, 2019. 11. 3.)

LEVERKUSEN–HOFFENHEIM

Karim Bellarabi (balról) és Christoph Baumgartner vasárnap este a BayArenában is többször összecsaphat (Fotó: Getty Images)

Tavaly a Bayer a karácsony előtti utolsó három fordulóból kétszer kikapott, ezzel elvesztette esélyét a jó bajnoki folytatásra. Peter Bosz azonban nem tart attól, hogy az eset az idén is megismétlődik. Akkor Kölnben (0–2) és a Hertha BSC ellen (0–1) is vesztett a csapat öt napon belül, s ezért bukta el a bajnokság végén a BL-t jelentő negyedik helyet.  Kevin Volland, aki azóta a Monacóban játszik, azt mondta, a BL és a bajnokság együtt felőrölte a csapat erejét.
Bosz mester együttese most is nyomás alatt áll, de az Európa-ligában egyértelműem felülmúlta ellenfeleit, emellett némi energiát is megtakarított a bajnokságra. De amester nem ebben látja a fő különbéget az egy évvel ezelőtti állapothoz képest, szinte új minőséget képvisel. Amelynek egyébként kemény trió lesz a soron következő ellenfele az ünnepekig: a Hoffenheim, a Köln és a Bayer elleni csata nem engedélyez szünetet. „Nem hiszem, hogy akkor az erő hiányzott – utal az edző a Köln elleni tavalyi vereségre – , csak egyszerűen rosszul játszottunk ott.” Sokkal inkább a rapszodikusságot okolja az akkori kettős visszaesésért.  „Ha megnézzük az idény első felét, nem voltunk elég stabilak, a jó és a rossz teljesítmények váltották egymást. A játék egyes fázisaiban nagyon jól, máskor nagyon rosszul játszottunk. Jelenleg viszont nagyon stabilan játszunk, még egy mérkőzés különféle fázisaiban is. Ez a következetesség most sokat segít minket.
A Hoffenheim elleni meccs előtt sem tart semmitől. „A játékosok frissek, rengeteget futnak, sok sprinttel és gyptrs futással képesek játszani. Ez vasárnap sem jelenthet problémát.
Az 1899 ellen visszatérhet a csapatba Alário, felgyógyulva térdsérüléséből. S bevethető lesz a jobbhátvád Weiser is, aki ugyancsak a térdére kapott egy erősebb rúgást, amelytől bedagadt a testrésze, de már rendben van.  A két játékos növeli Bosz mester mozgásterét, de tudna használni új játékosokat is. Szerinte ez elsősorban Rudi Vüller igazgató és Simon Rolfes sportigazgató felelőssége, emellett így vélekedik. „A Bayer Leverkusen mindig is jó játékosokat keres. Ha a lehetőséged van, próbáld meg használni őket! Nem lesz ez máskét a téli átigazolási időszakban sem.”
Amúgy Sven Bender aligha játszhat, Tah vagy Dragovic kerülhet a hélyére a védelem tengelyében.
A vendégcsapatban ha ismét Sessegnon lesz a balhátvéd, akkor ugyanaz az együttes kezd, mint amely egy hete az Augsburg ellen kiválóan   nyitotta a mérkőzést. Két alternatív tartalékja is van Sebastian Hoenessnek, hátul Akpoguma, elöl meg Dabbur. Kérdés, melyikee teszi be mégis a kezdőbe, vagy tartja őket cserejátékos státusban.

Kapcsolódó

LEVERKUSEN–HOFFENHEIM ÖRÖKMÉRLEG

Az összes tétmérkőzésen: 25 mérkőzés–14 Leverkusen-győzelem–4 döntetlen–7 Hoffenheim-győzelem/ 48–33-as gólkülönbség. Ebből a Bundesligában: 24–14–4–6/ 46–30. Leverkusenben: 12–7–2–3 / 24–16. Leverkusenben a Bundesligában: ugyanez. A legutóbbi mérkőzés: Hoffenheim–Leverkusen 2–1 (1–1). Gólok: Kramaric, Skov, ill. M. Diaby (Bundesliga, 2020. 2. 1.). A legutóbbi három leverkuseni mérkőzés: 0–0 (2019-20, Bl), 1–4 (2018-19 Bl), 2–2 (2017-18 Bl). A legutóbbi Hoffenheim-győzelem Leverkusenben: 1–4 (Bundesliga, 2018. 11. 3.)

BUNDESLIGA, 11. forduló. Sport2 15:30  FC Augsburg–FC Schalke 04 (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hegyi Iván). Sport2 17:45  TSV Bayer 04 Leverkusen–TSG 1899 Hoffenheim (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hegyi Iván)

Cookie beállítások