Hétfői Bundesliga-meccs plusz Szalaiék • SportTV

Hétfői Bundesliga-meccs plusz Szalaiék

Sport TV avatar Sport TV 2021. 04. 12. 15:21    
Olvasási idő: 2 perc

Ezúttal élvonalbeli Bundesliga-találkozó is maradt a hét első napjára, ezen kívül mutatjuk Szalai Attila csapatának felzárkózási kísérletét is a Süperligből.

Luis Gustavo és Erkin Caner ott lehetnek a Fenerben hétfőn délután – reményeink szerint Szalai Attila társaságában (Fotó: GettyImages)

FENERBAHCE–GAZIANTEP

A hétközi, 33. forduló a három sztambuli óriás közül csak a listavezető Besiktasnak hozott sikert, a Fener érzékeny két pontot vesztett Malatyában, a Galata szabad napos volt. Az új fordulót a Galata kezdte pontvesztéssel otthon, a fekete sasok idegenben 4–2-re verték meg az Erzurumsport. Ezzel meccsazonossággal 7 pontos az előnyük Szalai Attiláékkal szemben, a magyar válogatott hátvéd csapatának kulcsfontosságú most már, hogy lehetőleg egyetlen pontot se veszítsen a hátralévő 10 mérkőzésén. (A három óriás egymás elleni összecsapásaiból már csak egy Galata–Besiktas derbi van hátra, a 40. körben, május második hétvégéjén.)
Az aktuális ellenfél a Gaziantep, amely az aktuálisan európai helyektől 8 ponttal elmaradva az ötödik a táblázaton. Ráadásul a formája sem rossz: legutóbbi 7 mérkőzéséből csupán egyet vesztett el (a listavezető BJK-tól csupán 2–1-re kapott ki idegenben), 3-3 győzelem és remi mellett.
Szalai Attila mutatói továbbra is kiválóak, Első szereplése óta a csapat mind a 13 bajnokiját és egy kupameccsét az első perctől az utolsóig a pályán töltötte, egy gólt is szerzett, s védő létére csupán két sárga lapot kapott, egyet bajnokin, egyet a Basaksehir elleni hosszabbításban elvesztett kupameccs 120. percében. Ő tehát egyénileg jól áll, csapata viszont csak sorozatos győzelmekkel maradhat versenyben a bajnoki címért.
A két együttes decemberi első mérkőzésén egyébként Gaziantepben kikapott a Fener. A hazaiak Vetrih révén tudtak vezetést szerezni, de a kék-sárgák Pelkasz révén egyenlítettek. Ám egy-egy 11-es (Maxim) és szabadrúgásgóllal (Kenan Özer) mindhárom pont Gaziantepben maradt. Tavaly Isztambulban 5–0-s hazai siker született, az a két csapat eddigi egyetlen meccse a Fererbahce pályaválasztásával. (Ne feledjük, a Gaziantep FK friss csapat, nem tévesztendő össze a jelentősebb múltú, de már megszűnt Gaziantepsporral.)

HOFFENHEIM–LEVERKUSEN

Florian Wirtz  (balról), az ifjú sztárjelölt és Nadiem Amiri  ünnepli csapatuk harmadik gólját decemberben a Hoffenheim ellen. A mérkőzést a Bayer végül 4–1-re nyerte meg (Fotó: Getty Images)

Az évad utolsó hétfői Bundesliga-meccse következik. A szurkolók – amíg még a „Covid előtti” időkben járhattak meccsekre – sokszor és élénken tiltakoztak a hétfői meccsnapok ellen.
Ezen a találkozón egy hektikus középcsapat csap össze egy, az európai kupaszereplés legalsó pozícióját birtokló együttessel csap össze, amely számára azért a BL utáni évben az újonnan gründolandó Európa Konferencia-ligában szereplés nem kis visszaesést jelent. Persze, ha a Bayer nyer hétfő este Sinsheimben, máris pontazonosságban áll a BVB-vel, csak kevésbé jó gólkülönbségével marad mögötte.
A TSG-ben Vogt vádlisérülése miatt Grillitschnek ismét kényszerből hátvédet kell játszania a hármas védőfalban, különben a középpályán játszhatna szabadon esetleg Rudy helyén. Ám elképzelhető, hogy Sebastian Hoeness, a gyors és kombinatív leverkuseni támadók miatt a négyvédős szisztéma mellett dönt, akkor Kaderábek, Posch (vagy Akpoguma), Adams, Richatrds lenne a védelmi kvartett összetétele.
A Bayerben Bosz mester Wirtz jó szereplése nyomán alighanem a kezdőben hagyja az ifjú középpályást, Sinkgravent Wendell válthatja fel a védelem bal oldalán. A nagyobb sebesség érdekében Diaby és/vagy Bailey is bekerül a kezdőbe, akik mindketten tudnak „árnyékcsatárt” is játszani, ha szükséges.

Kapcsolódó

HOFFENHEIM–LEVERKUSEN örökmérleg

Összesen: 26 mérkőzés, 7 Hoffenheim-győzelem, 4 döntetlen, 15 Leverkusen-siker / 34–52-es gólkülönbség. A Bundesligában: 25–6–4–15 / 31–50. Sinsheimben: 13–4–2–7 / 17–24. Sinsheimben a Bundesligában: 12–3–2–7 / 14–22.
A legutóbbi mérkőzés: Leverkusen–Hoffenheim 4–1 (2–0). G.: Bailey (2), Wirtz, Alário, ill. Baumgartner (Bundesliga, 2020. 12. 13.). A legutóbbi három sinsheimi mérkőzés: 2–1 (2019-20, Bl), 4–1 (2018-19, BL), 1–4 (2017-18, BL). A legutóbbi Leverkusen-győzelem Sinsheimben: 2–4 (Bundesliga, 2018. 1. 20.)

BUNDESLIGA. Sport 1 18:30 a 28. forduló összefoglalója (kommentátor: Bartha Zoltán, Haraszti Ádám); Sport1 19:30 Germánia németfutball-talkshow (műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kemenes Szabolcs és Mészáros Ábel); Sport1 20:30 TSG 1899 Hoffenheim–TSV Bayer 04 Leverkusen (kommentátor: Petur András, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Mészáros Ábel)
SÜPERLIG, 34. forduló. Sport2 18:00 Fenerbahce SK–Gaziantep FK (kommentátor: Faragó Richard)