A United a nyolcadikra, a Roma a negyedikre hajt • SportTV

A United a nyolcadikra, a Roma a negyedikre hajt

Sport TV avatar Sport TV 2021. 04. 29. 12:17    
Olvasási idő: 5 perc

Akárcsak a BL-ben, az Európa-ligában is megvan az elméleti lehetősége az angol „házi döntőnek”. Amely nem is olyan régen előfordult már: 2019-ben a Chelsea és az Arsenal mérkőzött meg a trófeáért. (Amúgy abban az évben a BL-ben a Liverpool küzdött meg a Tottenhammel…) Az egyik ágon most is az ágyúsok meccselnek a fináléért egy latin (spanyol) együttessel, míg a másikon a 2017-es győztes Man United küzd meg egy másik latin (olasz) klubbal. Az esetleges továbbjutással az MU nyolcadik, a Roma negyedik alkalommal vívhat európai kupadöntőt.

Amad Dialloszerezte olasz csapat ellen a legutóbbi MU-gólt európai kupamérkőzésen a Miln elleni negyeddöntőben (Fotó: Getty Images)

A két klub az európai kupahistória során 66 esztendő alatt mindössze hat mérkőzést vívott, azokat viszont összesen egy év és 6 nap leforgása alatt, 2007. április 4. és 2008. április 9. között. Mindháromszor a BL-ben. A 2007-es negyeddöntő az olasz fővárosban 2–1-es hazai sikerrel kezdődött, aztán következett az a találkozó, amely mindkét klub szurkolói számára örökre emlékezetes marad – ellenkező előjellel. A visszavágón ugyanis a vörös ördögök megsemmisítő, 7–1-es csapást mértek a  farkasokra, a nem a nagy gólerejéről ismert Michael Carrick és a nagy gólerejéről ismert CR7 egyaránt duplázott a mérkőzésen, az olaszok szépítő gólját 0–6 után Daniele De Rossi szerezte. Annak az évnek az őszén a csoportkörben ismét összehozta őket a sorsolás, az Old Traffordban 1–0-ás MU-siker született, az Olimpicóban 1–1-es döntetlen. A következő tavasszal ismét a negyeddöntőben találkoztak össze, a United kettős győzelemmel (2–0, 1–0) haladt tovább második BEK-trófeája felé, mindhárom gólt extraklasszis, Ronaldo, Rooney és Tévez szerezte.
Persze az ellenfél országabeli csapattal rengeteget találkoztak, lévén mindketten eredményes kupacsapatok. Az MU „olasz mérlege” enyhén pozitív (19 győzelem, 6 döntetlen, 14 vereség), a Roma „angol mérlege” kissé negatív (11–10–14). Hazai pályán a United olaszok ellen igen eredményes (13–3–3), a Milan elleni nyolcaddöntő volt az első csatája olasz ellenféllel az Európa-ligában. Összességében viszont ko-párharcban „csak” 7–6 az olaszok elleni teljesítménye, igaz, a legutóbbi kettőt sikerrel zárta. Ez lesz Roma első El-csatája angolokkal a legutóbbi gólgazdagra sikerült összeakaszkodás óta, amelyben kiesett a Liverpooltól a BL-elődöntőben 2018-ban (2–5, 4–2). Az volt a sorozatban 7. vesztes párharca angolokkal szemben kieséses párbajban, miután az első hármat megnyerte. A bordó mezesek 17 angliai fellépésükből csupán 3-szor tudtak nyerni, az MU elleni mindhárom találkozójukat elvesztették az Old Traffordban. Legutóbbi angliai sikerük a Liverpool elleni 1–0 az Anfielden 2001-ben még az UEFA-kuoában nem sokat ért, mert előtte az Olimpicóban 2–0-ra kikaptak. (Az volt a Liverpool legendás, „ötkupás” esztendeje.)

Az MU egymást követő második szezonban jutott el az elődöntőig. Az angol rekordbajnok ősszel a BL-ben szerepelt, utolsó két meccsét azonban elvesztette, ezzel a PSG és a Leipzig mögé szorulva „kiesett” az El-be. Ott három ellenfelével (Real Sociedad, Granada, Milan) ellen veretlen maradt, mindössze egy gólt kapva jutott a négybe. A Roma az Európa-ligában rajtolt, 13 ponttal megnyerte az A-csoportot, majd a playoffban előbb edzője két korábbi klubját (Braga, Sahtar Doneck) búcsúztatta, majd a United legutóbbi El-döntős ellenfelét, az Ajaxot ugyanazzal a mérleggel, mint ellenlábasa, 4 győzelemmel és 2 döntetlennel, veretlenül.

A United tavaly harmadik helyen végzett a Premier League-ben és három kupaelődöntőt is elvesztett, a Ligakupáét., az FA-kupáét és az Európa-ligáét. Korábban kétszer is szerepelt El-elődöntőben, mindkétszer spanyolokkal meccselt, a Celtát legyőzte  2017-ben (1–0, 1–1), a Sevillától kikapott tavaly 2–1-re a Covid miatt egymeccses párharcban, semleges pályán Kölnben. Veretlen legutóbbi 17 európai kupatalálkozóján az Old Traffordban (13 gy., 4 d.). 17 legutóbbi El-meccse egyikén sem kapott egynél több gólt, mióta a 2012-es nyolcaddöntőben 3–2-re kikapott a Bilbaótól. Legutóbbi 8 hazai El-meccséból hatszor gólt sem kapott.
A Roma tavalyi 5. helyével a Serie A-ban indulhatott az El-ben. A legutóbbi kupaidényben ugyanúgy a Sevilla ellen bukott el, mint az MU, a duisburgi egymeccses nyolcaddöntőben 2–0-ra maradt alul a későbbi kupagyőztestől. Az volt egyébként a legjobb szereplése a harmadik számú kupában az 1991-es döntős szereplés óta. A bordó-sárgák El-mérlege kieséses fázisban 5–2–2, ebből három győzelmet ebben az idényben értek el, az elsővel a Braga ellen hétmeccses tavasz nyeretlen sorozatnak vetettek véget (1 d., 6 v.) az európai kupákban.

Paul Pogba  igencsak ismeri az olaszokat, hiszen négy éven át szerepelt a Juventus színeiben, mielőtt visszatért a Manchester Unitedbe (Fotó: Getty Images)

Számos érdekesség egyes játékosokkal kapcsolatban. Marcus Rashford 50. eurokupameccsét játszhatja csütörtökön este. A két kapus, David De Gea és Pau López egyaránt szerepelt a spanyol válogatottban. Két ex-MU-játékos is szerepel a Romában, a hátvéd Chris Smalling, aki 9 éves manchesteri szolgálat után 2019-ben kölcsönben érkezett az Olimpicóba és az örmén középpályás Henrih Mhitarjan, aki 2016 és 2018 között volt a vörös ördögök játékosa. (Mindketten játszottak az Ajax elleni 2017-es győztes El-döntőben, amelyen a mai MU-játékosok közül ott volt még Sergio Romero, Paul Pogba, Juan Mata, Rashford é a csereként beálló Anthony Martial is.) Pogba 2012 és 2016 között Itáliában játszott a Juvéban, amellyel mind a négy szezonjában legalább két trófeát szerzett. Edinson Cavani a Palermóban és a Napoliban játszott az olasz élvonalban, összesen 9 gólt ért el a Roma ellen. Bruno Fernandes is Olaszországban kezdte profi karrierjét, szerepelt a Novarában, az Udinesében és a Sampdoriában is. Egy gólt lőtt a Romának, egyéni összmérlege 1 győzelem, 5 vereség a farkasok ellen. Alex Telles 21 meccset játszott a Serie A-ban 2015–16-ban, de a Roma ellen nem lépett pályára. Romero 71 meccsen védett az olasz élvonalban a Sampban, egyszer sem volt vesztes csapat tagja a Roma ellen (1 gy., 2 d.).

Edin Dzeko, az olaszok Ajax elleni negyeddöntő visszavágó meccsének gólszerzője négy és fél szezont töltött a United városi riválisában, a Cityben, 192 meccsen 79 gólt szerzett, két PL-t, FA- és Ligakupát is nyert a világoskékekkel. Duplázott az MU ellen az Old Traffordban kétszer is, 2011 októberében és 2014 márciusában, s gólt szerzett a MU elleni 3–2-re vesztes Community Shield-meccsen is 2011-ben. Játszott a Wolfsburg színeiben a ManUnited ellen BL-csoportmeccseken is, minkétszer betalált a kapuba, noha csapata egyformán vesztett (1–2, 1–3). A Roma másik csatára, Pedro Rodríguez a Chelsea-ben szerepelt 2015 és 2020 között, Premier League-et, FA-kupát és Európa-ligát is nyert a királykékekkel, 206 meccsen 43 gólt szerezve, ezek közt 9-ből egyet ért el a United ellen. Szintén gólt lőtt az MU-nak a Barca tagjeként a 2011-es 3–1-es BL-döntőben is.  Két másik Roma-futballista is szerepelt a PL-ben, Daniel Santon a Newcastle, Jordan Veretout az Aston Villa színeiben.

Borja Mayoral gólját hétszer is ünnepelhették a társak ebben a BL-idényben, képünkön a Sporting Braga elleni nyolcaddöntőben köszöntik gólkirályjelöltjüket a kollégák (Fotó: Getty Images)

A két klub játékosai közül csapattársak voltak Amad Diallo és Roger Ibánez az Atalantában (2019–20), Victor Lindelöf és Bryan Cristante a Benficában (2014–16), Eric Bailly és Pau López az Espanyolban (2014–15), valamint Nemanja Matics és Pedro a Chelsea-ben (2015–17).
Borja Mayoral az El gólkirályjelöltje az idényben, 7 gólnál tart, ugyanennyije van Pizzinek és Yusuf Yazici-nek, de az ő csapatuk, a Benfica és a Lille már nincs versenyben.

Az United az egyetlen az elődöntő mezőnyében, amely korábban UEFA-kupát vagy El-t nyert. (Persze a Romának is van VVK-győzelme – ld. keretes írásunkat a két csapat eddigi döntőiről – de azt az európai szövetség nem szerepelteti statisztikáiban, mert azt a sorozatot annak idején még a FIFA felügyelte.) A MU csupán a negyedik klub, amely két egymást követő esztendőben El-elődöntőt játszhat, ezt korábban a Benfica, a Sevilla (sorozatban háromszor) és az Arsenal tehette meg.
A Leeds ellen hétvégi 0–0-val az MU 17-re növelte veretlen idegenbeli sorozatát (10 gy., 7 d.) a PL-ben, amelynek jelenleg a 2. helyezettje. A Roma viszont 3–2-es cagliari vereségével a 7. helyre csúszott vissza a Serie A-ban, amelyben 4 mérkőzéses nyeretlen szériában van (2 d., 2 v.).
A Roma szeretné első olasz csapatként megnyerni az El-t. Ezen a néven a sorozatban első itáliai klubként az Inter jutott a döntőbe tavaly, de alulmaradt a Sevillától.
A mérkőzés játékvezetője a spanyol Carlos del Cerro Grande lesz, aki a Romának már vezetett európai kupameccset (2010 október, a Young Boys ellen Bernben 2–1 az El-ben), a Man Unitednek még egyet sem. (A városi rivális Citynek már négyet is, mindet a BL-ben és mindet megnyerte a City.)

Az elődöntő másik ágán az első mérkőzésen Vila-realban fogadja a Villarreal CF az Arsenalt, a mérkőzésről mintegy húszperces összefoglalót mutatunk a MU­–Roma találkozót követően.

Kapcsolódó

A két klub európai kupadöntői

1959–60   VVK   AS ROMA–Birmingham City (angol) 2:2, 2:0
1967–68   BEK   MANCHESTER UNITED–Benfica (portugál) 4:1 h. u.
1983–84   BEK   Liverpool FC (angol)–AS ROMA 1–1 (t.: 4-2)
1990–91   KEK    MANCHESTER UNITED–FC Barcelona (spanyol) 2–1
1990–91   UEFA-kupa   FC Internazionale (olasz)–AS ROMA 3–0
1998–99   BL      MANCHESTER UNITED–Bayern München (német) 2–1

2007–08   BL      MANCHESTER UNITED–Chelsea FC (angol) 1–1 (t.: 6-5)
2008–09   BL      FC Barcelona–MANCHESTER UNITED 2–0
2010–11   BL     FC Barcelona–MANCHESTER UNITED 3–1
2016–17   El      MANCHESTER UNITED–AFC Ajax (holland) 2–0

Összesen: MU 7 döntő, 5 győzelem, 2 vereség
Roma 3 döntő, 1 győzelem, 2 vereség

EURÓPA-LIGA elődöntő, első mérkőzés. Sport1 20:00 a mérkőzés előzetese (műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Mészáros Ábel és Szaniszló Csaba); Sport1 20:45 Manchester United FC–AS Roma (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Mészáros Ábel és Szaniszló Csaba);  Sport1 23:00 az elődöntő összefoglalója (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Mészáros Ábel és Szaniszló Csaba)