Sztambuli trió a bajnoki aranyért • SportTV

Sztambuli trió a bajnoki aranyért

Sport TV avatar Sport TV 2021. 05. 15. 07:55    
Olvasási idő: < 1 perc

A török futball nagy isztambuli klasszikus triója, a Galatasaray (22-szeres bajnok), a Fenerbahce (19) és a Besiktas (15) az egész idényen keresztül hatalmas versenyfutásban volt egymással a bajnoki címért. A célszalag most már ott van előttük, szombaton játsszák a Süperlig idénybeli 42., utolsó fordulóját.

Az első Fener-gólöröm, amelyben Szalai Attila (41-es számmal) is részt vett már: Samatta szerzett vezetést a Kayseispor ellen az Ulker Stadionban idén januárban. Hasonlóból legalánbb egyre szükség lesz, hogy a csapat előbbre lépjen a dobogó legalsó fokáról a záró fordulóban (Fotó: Getty Images)

A játéknap kérdése kettős: a nagy hármas milyen sorendben végez az élen, és melyik együttes csatlakozik a már kiesett Erzurumspor, Ankaragücü, Denizlispor trióhoz. A kérdésekre négy mérkőzés adhat választ, amelyeket a hat, érdemi döntést nem hordozó találkozó után szintén egy időben rendeznek. Ugyanis az egyik kiesőjelölt éppen az egyik bajnokjelöltet fogadja – mi éppen ezt a mérkőzést tűztük műsorra.
A Kayserispor csak akkor maradhat bent az élvonalban, ha legalább egy pontot szerez a Fenerbahcétől, amely viszont abban az esetben a dobogó harmadik helyén ragad, hiszen két riválisa két ponttal áll előtte. Szalai Attila csapata persze, lehet még bajnok, de csak akkor, ha elviszi mindhárom pontot Kayseriből és mindkét vetélytársa vereséget szenved (a Besiktas Izmirben a Göztepétől, a Galata pedig otthon a Malatyától – mindkét ellenfél számára mindegy a meccs végeredménye).
A Fener amúgy jelentős „történeti fölényben” van szombati vetélytársával szemben (23 győzelem, 8-8 döntetlen és vereség), ám legutóbbi két kayseri meccsét egyaránt 1–0-ra elvesztette, legutóbbi győzelmét pedig három esztendeje aratta, igaz, az kiadós volt (5–0). Az első mérkőzésén Isztambulban 3–0-s hazai siker született, a gólokat Thiam, Samatta és Demba Cissé szerezte, Szalai Attila azon a találkozón mutatkozott be a kék-sárgák színeiben. Azóta két kivétellel az összes mérkőzést végig játszotta, két hete a 79. percben, a múlt héten a félidőben cserélték le. Ezzel együtt olyan jól teljesített, hogy lehet, ugyanazon ellenfél ellen búcsúzik a Süperligtől, amelyik ellen bemutatkozott három és fél hónappal ezelőtt…

SÜPERLIG, 42. forduló. Sport2 19:30 Hes Kablo Kayserispor–Fenerbahce SK (kommentátor: Fülöp László).