United-féltucat vagy a Villarreal először • SportTV

United-féltucat vagy a Villarreal először

2021. 05. 26. 09:05    
Olvasási idő: 3 perc

A Man United hét eddigi „hagyományos” európai kupadöntőjéből ötöt megnyert, a Villarreal finalista újonc. A képlet tehát egyszerű: a „vörös ördögök” túllépnek 12 éve tartó „spanyol döntős fóbiájukon”, s megszerzik klubjuk hatodik serlegét vagy a „sárga tengeralattjáró” első nekifutásra elviszi a trófeát, mint ebben a kupában és elődeiben már hat spanyol együttes is korábban.

A Man United egyszer már elmyerte az Európa-liga trófeáját, 2017-ben Götebiogban az Ajax elleni 2–0-s döntővel (Fotó: Getty Images)

Születik-e akár egyetlen gól is Gdanskban 90 vagy 120 perc alatt?  A két csapat közös múltja teteti fel velünk ezt a kérdést. Eddig ugyanis két ízben, 2005-ben és 2008-ban szerepeltek ugyanabban a csoportban a BL őszi előcsatározásai során és mind a négy találkozójuk gól nélküli döntetlennel ért véget.

Amúgy a United „spanyol mérlege” roppant sok tételből áll össze, a szerda esti a 62. (!) összecsapás lesz, amelyet az ibériai ország klubcsapataival vív. Az összesítés hátrányos az angolokra nézve: 16 győzelem mellett 22 vereség sorakozik, 23 iksz mellett. Pedig ebben a kiírásban javítottak az eddigi álláson, a 32 között a Real Sociedadot 4–0, 0–0-val ejtették ki, a negyeddöntőben a Granadát pedig oda-vissza 2–0-ra verték el, azaz veretlenek maradtak a spanyolok ellen, 8 gólt rúgtak és egyetlenegyet sem kaptak. Viszont ha csak az európai kupadöntős meccseket nézzük, 1–2 az állás, a Barcelonát 2–1-re megverték az 1991-es KEK-döntőben, a katalánok viszont kétszer is visszavágtak, a 2009-es és a 2011 BL-finálé 2–0-jával és 3–1-ével. (Mi több, egyszer a „hozadékos trófeát”, az európai Szuperkupát is elbukták spanyollal együttessel, a Real Madriddal szemben 2017-ben 2–1-gyel.)

A Villarreal az idényeket tekintve holtversenyes, a meccsszámra nézve egyedüli rekorder az Európa-ligában: a csütörtöki lesz a 88. fellépése a sorozatban, 14-gyel előzi meg a második RB Salzburgot. A spanyol csapat 27 idénybeli góljával összesen 151-nél jár, ez rekord az El-ben, 22-vel több a Sevilláénál, ezzel szemben kerek 100-at kapott eddig. A legtöbb El-győzelem is a vila-realiaké, 49 a sevillai 42-vel szemben.

Bruno Fernandes népszerúsége már-már Eric Cantonáét idézi. Pedig a klubtörténet legjobb játékosává vélasztott francia öt pazar évet futballozott át a Unitedben, a portugál meg csak Gtavaly nyár óta boldogítj a vörös ördögök drukkerhadát (Fotó: Getty Images)

A Man United Az Európa-ligába átkerülve 8 meccséből csak egyet veszített el az idényben, a már említett két, spanyolok elleni párharcon kívül két olaszt búcsúztatott, a Milant hazai 1–1 utáni idegenbeli 1–0-val, a Romától pedig az Old Trafford-beli 6–2 után kikapott az Olimpicóban 3–2-re, de ez már nem osztott, s nem szorzott. A Villarreal viszont az egész El-szezont veretlenül játszotta végig, tíz győzelemmel (ebből 9-et a pályán ért el, a Qarabag pedig nem tudott kiállni ellene sorozatos Covid-fertőzések miatt) és két döntetlennel. Ahogy az MU spanyol(okat) vert meg, ellenfele az elődöntőben angol klubon, az Arsenalon hámozta át magát, 2–1, 0–0-val.

A hét végén mindkét csapat befejezte saját nemzeti bajnokságát. A United a záró fordulóban 2–1-re győzte le a Wolverhamptont és a második helyen végzett, 12 ponttal elmaradva a városi rivális Citytől, 7-tel megelőzve a parádés hajrával a bronzéremig feltörő Liverpoolt.  A Villarreal a 38. körben 1–0-s vezetés után a hajrában kapott gólokkal 2–1-re vereséget szenvedett idegenben a Real Madridtól, és végül 7. lett a LaLigában, három ponttal a hatodik Betis mögött, öttel a Celta Vigót megelőzve. Ez azt jelenti, hogy „plusz kupatétje” a Valencia tartománybeli kisváros csapatának van, a manchesteriek így is, úgy is BL-indulók az ősztől, a Villarrealnal viszont győznie kell, hogy az Európa-konferencialiga helyett szintén az elitkupában indulhasson.

A második csók az El-trófeának, amely az UEFA-kupa replikája. Unai Emery csapata az ukrán Dnipro elleni 2–1-es finálé után vihette hazai a trófeát 2015-ben – egy évre rá már angol együttes, Jürgen Klopp Liverpoolja volt az „áldozat” (Fotó: Getty Images)

A két edző közül Ole-Gunnar Solskjaer játékosként nyert már európai kupát (BL, 1999-ben ő szerezte a Bayern elleni győztes gólt a 93. percben) és Világkupát is szintén 1999-ben és játszott vesztes európai Szuperkupa-meccsen (Lazio 0–1, 1999), edzőként ez lesz az első nemzetközi kupadöntője. A túloldalon Unai Emery az El históriájának legsikeresebb edzője három egymást követő trófeagyőzelemmel (2014–16) a Sevilla élén, viszont van egy vesztes döntője is, amelyet tavalyelőtt vezényelt végig a vereséget szenvedő oldalon (Chelsea–Arsenal 4–1)

A mérkőzést Clément Turpin vezeti, a 39 éves francia bírónak ez lesz a 92., UEFA égisze alatt vezetett, ezen belül a 28. Európa-liga-meccse. A Villarrealnak egyszer bíráskodott (a Sporting ellen Lisszabonban 1–0-ra megnyert El-playoffmeccsen a 16 közé jutásért tavalyelőtt), a Man Unitednek kétszer is, a Sevilla elleni 0–0-s BL-nyolcaddöntőn 2018 februárjában, valamint az FC Köbenhavn elleni tavaly augusztusi El-nyolcaddöntőben, amelyet Solskjaer csapata 1–0-ra nyert meg. Vezetésével a spanyol együttesek mérlege 12 győzelem, 4 döntetlen, 3 vereség, az angoloké 12–4–7 (mindkettőbe a válogatott meccseket is beszámítva).  Közülük angol-spanyol „közös” találkozó 3 volt, ezeken minden fajta eredményből egy-egy született.  (Angol-spanyol nemzetközi kupadöntős statisztikánkat ld. alant, keretes írásban.)

A mérkőzést Gdanskban játsszák, ez lesz a 2012-es közös, lengyel-ukrán Eb-re felújított Miejski Stadion első nemzetközi kupadöntője.

Kapcsolódó

Spanyol–angol nemzetközi kupadöntők

BEK/BL: 5 összecsapás, 4 spanyol, 1 angol győzelem
KEK: 5 összecsapás, 2 spanyol, 3 angol győzelem
VVK/EVK/UEFA-kupa/El: 6 összecsapás, 5 spanyol, 1 angol győzelem
UEFA Szuperkupa: 5 összecsapás, 2 spanyol, 3 angol  győzelem.

ÖSSZESÍTVE: 21 kupadöntőből a spanyol klubok 13-szor, az angolok nyolcszor hódították elé a trófeát.  Teljes mérkőzésmérleg: 28 mérkőzés/14 spanyol győzelem–5 döntetlen–9 angol győzelem/51 spanyol gól, 35 angol gól.
A Man United összesen 4 spanyolok elleni döntőjéből hármat a Barcelona ellen játszott (1979 KEK 2–1, 2009 és 2011 BL 0;2 és 1–3), egyet a Real Madrid ellen (2017 Szuperkupa 1–2).
A spanyol–angol finálék „sztárja” egyébként a Barcelona, a két MU elleni győzelem mellett az első két VVK-döntőben is angolokat vert meg (London válogatottja 2:2, 6:0 és  Birmingham City 0:0, 4:1), viszont az MU elleni KEK-vereség mellett kétszer veszített a Szuperkupában is (Nottingham Forest 1979 0–1 és 1–1, Aston Villa 1982 1–0 és 0–3, hosszabbításban). Ezen kívül játszott még egy nem hivatalos döntőt is, 1971-ben a VVK első és utolsó győztesének találkozóján 2–1-re legyőzte a Leeds Unitedet. (Ezt a mérkőzést a fenti statisztikákban nem szerepeltettük.)

EURÓPA-LIGA, döntő . Sport1 20:00 a mérkőzés előzetese (műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hegyi Iván, Kemenes Szabolcs és Nyilasi Tibor); Sport1 20:45 Villarreal CF–Manchester United FC (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hegyi Iván, Kemenes Szabolcs és Nyilasi Tibor).