Kis előnyben a Benfica, nagyobban a Malmö • SportTV

Kis előnyben a Benfica, nagyobban a Malmö

2021. 08. 24. 09:28    
Olvasási idő: 3 perc

A portugál bajnok, egykori kétszeres BEK-győztes Benfica a 16., az egykori BEL-döntős Malmö FF peig harmadsor szerepelhet a BL csoportkörében, ga megőrzi hat napja szerzett egy- illetve kétgólos előnyét.

Jorge Jesús, a karizmatikus edző ismét Bl-csoportkörbe vezeheti a Benficát (Fotó: Getty Images)

PSV–BENFICA

Múlt szerdán a Fény Stadionjában mindössze egygólos előnyt szerzett a portugál rekordbajnok, bár a mérkőzés képe alapján nagyobb előnyt is szerezhetett volna. Ám a félidőre összehozott kétgólos előnyből (Weigl és Rafa Silva talált a kapuba) Gakpo révén a PSV lefaragott egyet, így nyíltnak mondható a továbbjutás kimenetele. A Philips-gyári alakulatnak történelmi győzelmet kellene aratnia a fordításhoz, az eddigi három eindhoveni kupacsatájuk egyformán döntetlent hozott. (8-szor meccseltek eddig, négyszer Lisszabonban, egyszer meg semleges pályán, az 1988-as BEK-döntőben, amely gól nélküli 120 perc után, 11-es párbajban meghozta a hollandok első, s mindmáig egyetlen sikerét az első számú eurokupában.) 1977-ben a KEK-ben gól nélkül, az 1998-as BL-csoportkörben és a 2011-es BL-negyeddöntő-visszavágón egyaránt 2–2 –re végeztek. Ez utóbbin Dzsudzsák Balázs szerezte a vezető gólt, Jeremain Lens megtoldotta eggyel, s már-már behozni látszott a PSV 1–4-es lisszaboni hátrányát, ám az első félidő hosszabbításában a brazil Luisao szép0tett, a második félidő derekán a paraguayi Cardozo 11-esből egyenlített, így a lisszaboni sasok jutottak tovább.
A 11-es csata most sem zárható ki,  bármilyen egygólos hazai siker esetén hosszabbítás, ha az sem tesz különbséget, rúgópárbaj következhet, hiszen ez évtől már nem számít előnynek az idegenben szerzett gólok magasabb száma.
A hét végén a PSV hazai pályán 4–1-re nyert a holland bajnokságban a Cambuur ellen, a gólokat négy játékos, Pröpper, Zahavi, Madueke és Boscali szerezte. A Benfica idegenben folytatta idénybeli győzelmi sorozatát, Barcelosban a 84. percben ugyan még gól nélkül állt a Gil Vicente ellen, ám akkor Vérissimo megszerezte a vezetést és négy percre rá Grimaldo megduplázta az előnyt,  beállítva a végeredményt.
Roger Schmidt a bajnokin alkalmazott kezdőjéhez képest öt helyen változtat, Madueke (aki csere volt szombaton), Sangaré, Ramalho és a két német, Götze és Max visszatér a első perctől harcoló alakulatba. Létfontosságú lenne Zahavi góllövőformájának javulása, a csapat eurokupákban legeredményesebb játékosa ebben az idényben a 7 meccsen szerzett 22 gólból csak kettőt jegyez, igaz, az egyiker éppen a Cambuur ellen érte el.
Jorge Jesús hasonlóan gondolkodott a konkurens mesterhez, ő is öt emberét pihentette a bajnokin, ám Pizzi, Joao Mário, Grimaldo (ő is csereként volt gólszerző), Weigl és Rafa Silva is visszatár a kezdőbe. Így egyelőre nem jut hely a Spurstől egyéves kölcsön után visszatérő Carlos Viniciusnak, míg Ferro, Vertonghen és Seferovic sérülés miatt nem állhat a karizmatikus edző rendelkezésére.
A mérkőzést a szlovén Slavko Vincic vezeti, aki a PSV-nek két kupameccsén fújt eddig (2018 október  Spurs ellen BL-csoportmeccsen 2–2, 2014 júliusban a St. Pölten ellen El-selejtezőben 2–1), a Benficának meg egyszer bíráskodott (2018 augusztus Isztambulban 1–1 a Fener ellen).

LUDOGOREC–MALMÖ

Svédországban Birmancsevics és Berget találataival szerzett kétgólos előnyt az MFF, ezt kellene most megőriznie. Ha sikerül, harmadszor lesz BL-csoportkörös, ha nem – akkor kiverője lesz harmadszor ott a 32-es főtáblán, 2014 és 2016 után újabb sikeres rájátszáspárbajjal.
Az egymás után tíz bajnokságot nyerő razgradi csapat szombaton otthon 5–0-ra kiütötte a bajnokágban az alsóházbeli Lokomotív Szófiát, a gólokon öt játékos osztozott, Wanderson, Jankov, Josué Sá, Tchibota és Cauly Souza. Ezzel három meccs után is százszázalékos és csak két ponttal van kevesebbje, mint a vezető Cserno Morénak, amely két mérkőzéssel többet játszott.
A Malmö „csak”’ 3–0-ra nyert, szintén otthon a Degerfors IF ellen, Birmancsevics ismét betalált, a másik két gólt Abubakari és Christiansen szerezte. A csapat ezzel második a Djurgarden mögött, mindössze egy pont hátránnyal követve a fővárosiakat.
A hazai együttesbe eltiltását követően visszatérhet Kiril Deszpodov, aki  három napja ugyan nem szerzett gólt, de két gólpasszt is adott a bajnokin. Az akkor csak a cserepadon ülő spanyol csatár, Higinio vélhetően még most sem kezd , Wanderson és Jankov ugyan egyformán eredményes volt a szófiaiak ellen, ám a honosított brazil vélhetően mégsem lesz ott a pályán a legelejétől.
A svédeknél Innocent és Ahmedhodzic eltiltása is lejárt, a bosnyák védő elfoglalhatja helyét a védősor bal oldalán, mert Moisander és Knudsen sem teljesen egészséges., a svéd válogatott Martin Olssont pedig nem is nevezték a BL-selejtezőkre. Jon Dahl Tomasson nem állítja a csapatba Abubakarit sem, aki gólt szerzett a bajnokin, továbbra is bízik a Colak és a kiváló góllövőformába lendülő Birmancsevics támadókettősében.
A játékvezető a francia Clément Turpin lesz, aki a két csapat közül csak a bolgároknak vezetett meccset, amelyre aligha emlékeznek jó szívvel. Azon ugyanis a Bernabéuban 4–0-ra kikaptak BL-csoportmeccsen a trófea első megvédése felé útban lévő Real Madridtól a Bernabéuban.

A mérkőzéseket természetesen a szokásos felvezető műsor előzi meg, a Sport1-en 23 órakor következő összefoglalóban pedig megmutatjuk azt is, sikerrel jár-e az FTC „fordító hadművelete” a svájci bajnok Young Boys ellen.

BL-RÁJÁTSZÁS, visszavágók. Sport1 19:45 a játéknap előzetese (műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hrutka János és Várhidi Péter); Sport1 20:45 SL Benfica–Philips SV (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hrutka János és Várhidi Péter); Sport2 20:45 PFC Ludogorec Razgrad–Malmö FF (kommentátor: Fülöp László); Sport1 23:00 a játéknap összefoglalója (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hrutka János és Várhidi Péter)