Pályán a milánói óriások • SportTV

Pályán a milánói óriások

2021. 09. 25. 11:23    
Olvasási idő: 4 perc

Mindhárom szombati Serie A-mérkőzés a képernyőre kerül, a két milánói gigász közül a Milan idegenből hozná el, az Ineter otthon tartaná mindhárom pontot, hogy ne engedjék meglógni az eddig vezető Napolit.

Maggiore fogadja a gratulációt a "sporttörténeti" góléerrt, amely véglegesítette a Spezie első győzelmét a Milan ellen januárban (Fotó: Getty Images)

SPEZIA–MILAN

Ebben az évszázadban a Milan csak harmadszor szerzett az első öt játéknapon 13 pontot, gyakorlatilag állja a versenyt a hibátlan Napolival és a címvédő Interrel a scudettóért. Most azonban el kell űzni  egy „árnyat”, a Picco Stadionban ugyanis januárban 2–0-ra elvesztették a két csapat történetének első bajnokiját. S még az erőkből is kell egy kicsit tartalékolni kell, mert a hét közben a spanyol bajnok Atléticót fogadja, a következő fordulóban pedig jön a lombard ragadó az Atalanta ellen. A Spezia négy nap alatt mennyet és poklot járt. Előbb sikerült megszereznie első győzelmét egy 90. perces góllal Veronában, majd hátrányból fordítva vezetett a Juve ellen, de a rekordbajnok végül fordítani tudott. Viszont most egy újabb Calcio-óriás ellen kell helytállnia Thiago Motta csapatának. A csapat utolsó öt Serie A-meccséből hármat elveszített otthon, ráadásul a legtöbb gólt (14) kapta eddig a ligában –– nem túl jó előjelek a vörös-feketék elleni mérkőzésre.
Piolinak elsősorban csatárproblémái vannak. Viszont Giroud már edzésbe állt, minimum a kispadra már leülhet. Ibra még mindig nem bevethető, Rebic „tartja a frontot” egyelőre. A hét közbeni rotáció után Hernández, Tomori és Kessié visszatérhet a kezdőbe. Változatlanul sok a sérült, a svéd veterán zseni mellett Krunic, Balayoko, Calabria, Kjaer és Junior Messias sem bevethető, Calabria helyén alighanem Florenzi vagy Kalulu kezd jobbhátvédben.
A hazaiaknél Petko Hrisztov marad a középhátvéd, Manaj egyelőre Aniste mögött van a sorban, az előző idény egyik legjobbja, M’Bala Nzola sem kezd. Salcedo is alighanem a második félidőben kap szerepet.

Kapcsolódó

Spezia–Milan bajnoki örökmérleg

Összesen: 2 mérkőzés–1 Spezia-győzelem–0 döntetlen–1 Milan-győzelem/ 2–3-as gólkülönbség. Speziában: 1–1–0–0/ 2–0. A párosítás legjobb gólszerzői: Raafael Leao (Milan) 2 gól, Simone Bastoni és Giulio Maggiore (Spezia), valamint Theo Hernández (Milan) 1-1.
A legutóbbi mérkőzés: Spezia–Milan  2–0 (2021. 2. 13.). Gólok: Maggiore, Bastoni. A legutóbbi bajnoki Spezia-győzelem: 2–0 (2021. 2. 13.); a legutóbbi döntetlen: még nem fordult elő; a legutóbbi Milan-győzelem: 0–3 (2020. 10. 4., Milánóban). Házi gólkirály: Simone Bastoni és Emmanuel Verdi 1-1, ill. Brahim Díaz, Olivier Giroud és Rafael Leao  2-2 gól.


Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Milan csupán egy gólt kapott legutóbbi öt idegenbeli bajnokiján, négyszer kapott gól nélkül őrizte meg hálóját, ennyi ezelőtt 19 meccsen tudott elérni. 2. Mindkét csapat belerült a „fiatalsági rekorderek” közé. 24 év 265 nap a liguriaiak átlagéletkora (a tartalékokkal együtt), a Milané 25 év 73 nap, kettejük közt az Empoli áll a sorban, 25 év 30 nappal.   3. 2021 óta Mike Maignan, a Milan kapusa 16-szor nem kapott gólt bajnokin, ez rekord az európai öt topligában, holtversenyben Edersonnal (Manchester City).

INTER–ATALANTA

Stefan de Vrij is eléri a százmeccses határt az Ineterben az Atalanta elleni lombard rangadón (Fotó: Getty Images)

A bajnok a múl heti gólzápor után vesztő állásból fordított Firenzében, pedig az idénybeli első bajnoki vereség árnya is felsejlett. Mint minden BL-csapaton, az Interen is nagy a kettős terhelés, a lombardiai derbi után Ukrajnában kell megküzdenie a Sahtarral, amely ellen gólt sem sikerült szereznie a tavalyi csoportkörben. Az Atalanta otthon két szélsőhátvédje, Zaccaposta és Gosens góljával múlta felül a Sassuolót, igaz ellenfe szépítése után küzdene kellett mindhárom pont megtartásáért. Gosens őrzi remek „támadó” formáját: az előző idényben 10 pontot szerzett a „kanadai listán”, azaz góljai és asszisztjai összege meghaladta a tízet – most is ezen az úton jár. Muriel hiánya ellenére kell folyamatosan helytállniuk, gyakorlatilag a feladatuk lépést tartani az élcsoporttal. A La Deára (az a csapat olasz beceneve) két veszélyes ellenfél vár a jövő jéten a Gewuóiss Stadionban, a BL-ben MU-veréssel rajtoló Young Boys, a Serie A-
-ban meg a Milan.
Noha a nehéz program szinte kényszerítené a rotálást és Alexis Sánchez is rendelkezésére áll Inzaghinak, alighanem ismét a Martínez, Dzeko párral kezd elöl. Barella kisebb combsérülést szenvedett a Fiorentina ellen, az első hírek ellenére mégis talán játszhat szombat délután.  A középpálya triója Sensivel és Vidallal tehát változatlan marad, a bal oldalon azonban még döntenie kell a misternek Perisic és Dimarco között.
Az Atalanta továbbra sem számolgat két válogatott erősségével, a holland Hateboerral és kolumbiai Murielle, akik legkorábban október végén-november elején térhetnek vissza. A középpálya jobb oldalán Zaccaposta vagy Maehle kezd,  Ilicic, Pessina, Malinovszkij és Mirancsuk küzd a két támadó középpályás helyért. Növeli a variációs lehetőséget Koopmeinert is, miután a fiatal holland középpályás kezdőként is bemutatkozott kedden.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. Az Inter veretlen legutóbbi négy Atalanta elleni bajnokiján (2 győzelem, 2 döntetlen). Nincs más Serie A-csapat, amelyet a bergamóiak a legutóbbi négy meccsükön egyszer ne győztek volna le. 2.  A fekete-kék csapat a topligás klubok hazai győzelmi rekordere 2021-ben: 14 meccset nyert meg a San Siróban, 46 gólt szerezve (ez 3.3-es meccsenkénti átlag). 3.  Stefan de Vrij a meccsen érheti el 100. Bajnokiját. Ezt a mérföldkövet 2018–19 óta csak négy Inter-játékos érte el előtte: Handanovic, Brozovic, Lautaro Martínez és Skriniar.

Kapcsolódó

Inter–Atalanta bajnoki örökmérleg

Összesen: 122 mérkőzés–65 Inter-győzelem–32 döntetlen–25 Atalanta-győzelem/ 214–115-ös gólkülönbség. Milánóban: 61–42–10–9 /114–46. A párosítás legjobb gólszerzői: Sandro Mazzola (Inter) 12 gól, Angelo Domenghini (Atalanta és Inter) 8-8, Eddie Firmani (Inter), valamint Cristiano Doni és Germán Denis (Atalanta) 7-7 gól.
A legutóbbi mérkőzés: Inter–Atalanta 1–0 (0–0). Gólok: Skriniar (2021. 3. 8.). A legutóbbi bajnoki Inter-győzelem: 1–0 (2021. 3. 8.); a legutóbbi döntetlen: 1–1 (2020. 11. 8., Bergamóban); a legutóbbi Atalanta-győzelem: 1–4 (2018. 11. 11., Bergamóban). Házi gólkirály: Edin Dzeko 4, ill. Duván Zapata 2 gól.

GENOA–VERONA

Mattia Zaccagni januárban betalál a Genoa kaujába a Bentegodiban. Az idényben már kétgólos támadó közélppályás szívesen ismételne… (Fotó: Getty Images)

Mindkét együttes elvesztette első két bajnokiját. A Genoa viszont kissé magához tért, a Cagliari elleni fordítással. Utána kikapott ugyan a Fiorentinától orthon, de a bolognai pontszerzéssel újra kozmetikázott a mérlegen. A Verona-meccs után a három újonccal találkozik, maj a Speziával és Torinóval – ez az ellenféllista lehetőséget ad az előttük álló több hasonló erősségű csapaz közül néhány megelőzésére. Bellardini mesternek főként a védekezés lazasága jelenti a fő gondokat, a 12 kapott gól eddig inkább kiesőjelöltet, mint középcsapatot sejtet, utóbbiért szorosabb védekezésre lenne szükség.  A Calcio legrégebbi liguriai klubjaként a jó szereplést a tulajdonosváltás is elősegítheti, egy miami cég a héten megvásárolta a klubot az eddig birtokó Enzo Preciosi elnöktől.
Igor Tudor alig másfél hete váltotta Eusebio De Francescót a veronai kispadon. A Roma elleni pazar győzelem után kissé frusztrálólag hatott rá, hogy csapata 2–0-s vezetésről engedett kicsusszanni a kezéből két pontot – a Salerniatana ugyanis egyenlíteni tudott  a Bentegodiban. A Hellas legutóbbi 13 idegenbeli meccséből 8-at elvesztett, ráadásul több mint egy éve nem sikerült két egymás utáni mérkőzést a ligában. Ez a hektikus eredménysor kezdte ki a korábbi sikeres edző Ivan Jurico és okozta De Frabcesco menesztését is. Most a veronaiak abban reménykednek, hogy egy genovai bravúrral és a Spezia jövő heti legyőzésével véget vetnek ennek a dicstelen szériának.
A vendégcsapat továbbra sem számíthat kapitányára, Miguel Velosóra (combsérülés) és két védőjére, Frabattára (vádli) és Sukalóra (Achilles). Legutóbb Magnani kezdett Ceccharoni helyett balhátvédben, Tudor most visszacserélheti őket. Kalinic is jobb teljesítményt nyújtott, mint Simeone korábban, alighanem a horvát marad az ék. Lasagne is harcban áll a támadóközéppályás-kettős egyik helyéért.
A házigazdák dilemmája, hogy Destro maradjon az ék vagy a veterán Pandev kezdjen, miközben a nyáron szerződtetett Ekuban továbbra is vár a szereplési lehetőségre. A fiatal Kallon most is kezdő, remekül tölti be a centrális szerepet a Ballardini által kedvelt öttagú középpályássorban.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Genoa legutóbbi öt bajnokja mindegyikén kapott legalább két gólt, az a leghosszabb ilyen sorozat 2020 júliusa óta. Hatos szériát ebből a nem kívánt szériából legutóbb 2012 februárjában szenvedtek el a genovaiak. 2.  Mohamed Faresz – aki már két gólt jegyez ebben a bajnokságban – első Serie A-meccsét Verona-játékosként játszotta 2014 decemberében az Udinese ellen. Összesen 42 meccset játszott a Hellas színeiben. 3. A veronai Darko Lazovics első Serie A-meccsét és első gólját a Genoa színeiben játszotta, illetve érte el. Ugyanakkor a Genoa az egyik csapat a négyből a ligában, amely ellen gólt sem szerzett és gólpasszt sem adott eddig (a másik három a Milan, a Torino és az Udinese).

Kapcsolódó

Genoa–Verona bajnoki örökmérleg

Összesen: 42 mérkőzés–14 Genoa-győzelem–16 döntetlen–12 Verona-győzelem/ 63–57-es gólkülönbség. A Serie A-ban: 28–11–9–8 / 41–32. Genovában: 21–11–7–2 /43–21. Genovában a Serie A-ban: 14–9–3–2 / 27–11. A párosítás legjobb gólszerzői: Emiliano Mascetti (Verona) 6 gól, Virgilio Levratto (Genoa és Verona), Giorgio Dal Monte és Roberto Pruzzo (Genoa), valamint Antonio De Vitis (Verona) 5-5 gól.
A legutóbbi mérkőzés: Genoa–Verona 2–2 (1–0). Gólok: Somurodov, Badelj, ill. Ilics, Faraoni (2021. 2. 20.). A legutóbbi bajnoki Genoa-győzelem: 3–0 (2020. 8. 2.); a legutóbbi döntetlen: 2–2 (2021. 2. 20.); a legutóbbi Verona-győzelem: 0–3 (2014. 3. 20., Veronában). Házi gólkirály: Domenico Criscito, Mattia Destro és Mohamed Faresz 2, ill. Nikola Kalinic és Mattia Zaccagni 2-2 gól.

SERIE A, 6. forduló. Sport2 15:00 Spezia Calcio–AC Milan (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hegyi  Iván); Sport2 17:45 FC Internazionale–Atalanta BC (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Nyilasi Tibor); Sport1 20:30 Genoa CFC–Hellas Verona (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Nyilasi Tibor).