Városi derbi Torinóban • SportTV

Városi derbi Torinóban

2021. 10. 02. 11:31    
Olvasási idő: 5 perc

Szombaton három érdekesnek ígérkező mérkőzéssel jelentkezünk a Serie A-ból. Először egy kieséstől menekülő és egy felfelé igyekvő csapat csatáját mutatjuk, azután a múlt heti fővárosi derbi után láthatják az északi iparváros helyi rangadóját, végül az európai pályákon szenvedő, a hazai vizeken viszont jó széllel vitorlázó bajnokot is. S persze, ha már bajnokok, a török címvédő soros találkozóját sem hagyjuk ki.

Franck Ribéryt nagy ovációval fogadtál Salernóban. Más kérdés, az egykor vb-ezüstérmes, BL-győztes francia veterán mennyit tud hozzátenni a nagy cél, az élvonalban maradás eléréséhez (Fotó: Getty Images)

SALERNITANA–GENOA

Ez az a párosítás, amelynek igazából nem az élvonalban van „a helye”. Eddigi 20 bajnokijukból mindössze kettőt vívtak az élvonalban, a többire a másodosztályban került sor. Az eddigi egyetlen élvonalbeli meccsüket 1948 Újév napján vívták Salernóban, a hazaiak 4:1-es győzelmet arattak. Az Serie A-ban tehát 73 esztendő után csapnak össze, de a B-ligában is több mint 16 esztendeje mérkőztek meg, akkor is Salernóban és akkor is a hazaiak egy négyest hintettek, válasz nélkül. Most ez aligha ismétlődik meg – bár ki tudja?… A „gránátszínűek” eddig a hat bajnokijukon jutottak el csak négyig, és az öt európai topligában hat játéknap után csupán a spanyol Getafe és az angol Norwich szerzett kevesebb pontot náluk, azok ugyanis 0-n állnak…
A Genoa sem kezdett valami fényesen, aztán összeszedett öt pontot, de csalódásként élte meg a múlt hét végét, amikor a Verona ellen 2–0-s vezetés után egy őrült utolsó negyedóra végén be kellett érnie a 3–3-as döntetlenért járó egy pontocskával. Náluk is a védekezéssel akadnak súlyos gondok, ugyanúgy 15 gólt kaptak eddig, mint sereghajtó vendégeik. Két olyan gólvágóval viszont, mint a hátvéd (!) Criscito (3) és a csatár Destro (4) joggal reménykedhetnek, hogy át tudják törni a látogatók védővonalát, akár jó néhányszor is.
A GCFC-ben Biraschi távolléte lehetőséget ad Mattia Baninak, hogy visszatérjen a kezdőbe, azután, hogy a Hellas ellen a kispadon kezdett. Az Intertől kölcsön vett Zinho Heusden sem játszhat combsérülés miatt.  A rutinos Felipe Caicedo viszont már készen áll a visszatérésre, de Ballardini még nem teszi be a kezdőbe, így a támadó hármast Destro mellett Kallon és  Faresz vagy a másik veterán, Pandev alkotja majd. Mivel Cassata és Sturaro még mindig nem játszhat, a középpályán Badelj és Rovella lesz a fix ember, Behrami társa.
A hazaiaknál Aya, Ruggeri és Capezzi a tartós távollévők, utóbbi a jövő héten térdműtéten esik át. Az elmúlt idényben a kieső Crotonéban 20 gólig jutó Simy kezd az ék szerepkörében, a nigériai csatár egyik fő támasza Franck Ribéry lehet, aki fáradtság miatt pihent a Sassuolo elleni meccsen.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A labdát legkevesebbet birtokló két csapat csap össze. A Salernitana 37.6, a Genoa 41.7%-ban tartotta magánál a labdát 6 meccs átlagában. 2. Domenico Criscito (Genoa) a legutóbbi három bajnokija mindegyikén szerzett 1-1 gólt. 1994 óta egyetlen olyan hátvéd volt, aki négyes gólsorozatot produkált: Christian Terlizzi a Palermóban 2005-ben . 3. Mattia Destro, a Genoa csatára 4 gólt szerzett az eddigi 6 meccsén. Hasonlóan jó idénye legutóbb 2014-ben volt, de akkor a 9. fordulóig kellett várni negyedik góljáig.

Kapcsolódó

Salernitana–Atalanta bajnoki örökmérleg

Összesen: 8 mérkőzés–0 Salernitana-győzelem–4 döntetlen–4 Atalanta-győzelem/ 3–9-es gólkülönbség. A Serie A-ban: 2–0–2–0 / 0–0. Salernóban: 4–0–2–0 / 2–5. Salernóban a Serie A-ban: 1–0–1–0 /0–0. A párosítás legjobb gólszerzői: Giampaolo Pazzini 2, ill. Maurizio Ganz és Daniele Fortunato (Atalanta), valamint Armando Perna és Pietro Strada (Salernitana) 1-1 gól.
A legutóbbi mérkőzés: Atalanta–Salernitana 0–0 (2004. 4. 12., a Serie B-ben). A legutóbbi bajnoki Salernitana-győzelem: nem fordult még elő; a legutóbbi döntetlen: 0–0 (2004. 4. 12., a Serie B-ben); a legutóbbi Atalanta-győzelem: 1–3 (2004. 1. 18., Salernóban a Serie B-ben). Házi gólkirály: Federico Bonazzoli és Mamadou Coulibaly 1-1, ill. Remo Freuler és Robin Gosens 1-1 gól.

TORINO–JUVENTUS

Federico Chiesa  (balról) Mathhijs De Ligt társaságában a Torino paraguayi centerét, Sanabriát szeretné megállítani. Persze, tőle inkább a gól(oka) t várják a Juve-drukkerek, akik további győzelmeket szeretnémek látni (Fotó: Getty Images)

A Juve a hét közben a Chelsea ellen elért 1–0-ját a „védekezés mestermunkájaként” jellemezték a szakírók.  A zebrák csaknem teljesen hatástalanították a címvédő támadójátékát, s  6 ponttal, kapott gól nélkül állva gyakorlatilag közel kerültek a 16 közé jutáshoz. A Spezia és a Samp elleni 3–2-vel a fehér-feketék jelenleg a 10.-ek, innen csak felfelé vezethet az útjuk. Fontos lehet ehhez a Derbi del Mole megnyerése, amelynek különlegessége, hogy sok más helyi rivalizáláshoz hasonlóan az országosan és nemzetközileg is népszerűbb, sokkal eredményesebb nagy csapattal szemben a  „kistestvér” az adott helységben nagyobb népszerűségnek örvend (pl. München 1860–FC Bayern is). Erre játszott rá Ivan Juric, a Toro edzője is, mondván: „amerre a városban járok, a mi zászlónakat és címerünket, a mi színeineket látom, ez erőt adhat a csapatnak most is a rangadóra”.  Persze, ettől a párharcot a Juve uralja, amely a legutóbbi másfél évtizedben csak egyetlen mérkőzést vesztett el a derbiken és győzelmeinek 62%-án gólt sem kapott, viszont az ezt megelőző húsz találkozón lőtt legalább egyet.
A Torino viszont a szeptemberét igazán jónak mondhatja: az előző hónapban elszenvedett két 2–1-es vereség után kér-két győzelemmel és döntetlennel veretlen maradt és sok-sok éve először úgy véghat neki egy városi rangadónak, hogy hátarafelé kell néznie a táblázaton a Juvét keresve. Ehhez persze az kellett, hogy a horvát edző keményen megdolgoztassa csapatát a védekezés megszilárdításáért. Meg is lett az eredménye, csapata a liga legkevesebb kapura tartó lövését regisztrálhatta eddig, 29-cel kevesebbet mint amennyi a rekordbajnok kapujára ment. A statisztikák 1994 óta tartó vezetése a Toro legjobb értéke ebben a kategóriában. Még jobban is állhatna Juric csapata, ha a Venezia ellen sikerült volna megőrizni az egygólos előnyt legutóbb. Egy esetleges győzelemhez azonban gól vagy gólok kellenek. A csapat csatársztárja Andrea Belotti azonban még mindig nem bevethető, s a hat meccsből eddig egynél több gól csak a sereghajtó Salernitana ellen sikeredett az idényben.
A Juve két csatársztárja, Dyabal és Morata nélkül verte meg a Chelsea-t és Allegri most a Chiesa, Kulusevski támogatta Kean hármassal vághat neki a meccsnek, ha hinni lehet az előzeteseknek.  Szczesny szerdán visszatért a kapuba, vélhetőleg ott is marad, és De Ligt is reménykedik abban, hogy megtarthatja helyét a védelemben Chiellinivel szemen, aki a BL-meccsre csak a hajrában állt be.
Koffi Djidji el van tiltva – az ő és pirosa után egyenlített a Venezia a  héten 11-esből –,  Buongiorno helyettesítheti az elefántcsontparti védőtársat a rangadón. Ansaldi is rúgást kapott, s ha nem találják alkalmasnak az orvosok a játékra, csatlakozik a bevethetetlenek csoportjához, amelybe Belotti mellett a kétgólos Marko Pjaca, a belga válogatott Praet, valamint Izzo mellett a veterán Zaza is tartozik. A középpálya centrumában így Mandragora és Pobega kezdhet, elöl pedig a lengyel Linetty mellett a paraguayi Sanabria és a horvát Brekalo alkothatja a nemzetközi csatártriót.

Kapcsolódó

Torino–Juventus bajnoki örökmérleg

Összesen: 152 mérkőzés–35 Torino-győzelem–44 döntetlen–73 Juventus-győzelem/ 155–236-os gólkülönbség. A Torino pályavásztásával: 78–20–24–34 / 79–106. A párosítás legjobb gólszerzői: Giampiero Boniperti (Juventus) 14, Guglielmo Gabetto (Juventus és Torino) 10, John Hansen (Juventus) és Paolo Pulici (Torino) 9-9 gól.
A legutóbbi mérkőzés: Torino–Juventus 2–2 (1–1). G.: Sanabria (2), ill. Chiesa, C. Ronaldo (2021. 4. 3.). A legutóbbi bajnoki Torino-győzelem: 2–1 (2015. 4. 26.); a legutóbbi döntetlen: 2–2 (2021. 4. 3.); a legutóbbi Juventus-győzelem: 1–2 (2020. 12. 5., az Allianz Stadionban). Házi gólkirály: Marko Pjaca 2, ill. Alvaro Morata és Paulo Dybala 2-2 gól.

Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Juventus egyetlenegyet vesztett el legutóbbi 30 Torino elleni bajnokijából. Akkor, 2014-ben is Allegri volt a Juve edzője, a másik 29 mérkőzés eredménymegoszlása: 22 győzelem, 7 döntetlen.  2. A rekordbajnok a párosítás legutóbbi  20 meccse mindegyikén szerzett legalább egy gólt. Ennél hosszabb hasonló sorozata legutóbb 66 éve, 1955 januárjátől decemberéig volt a zebráknak.  3. Leonardo Bonucci 250. győzelme előtt áll a Serie A-ban. Ebben az idényben már szerzett és előkészített is gólt, hasonlót a 2015–16-os idényben sikerült összehoznia.

SASSUOLO–INTER

Lautaro Martínez (jobbról)  szerezte az Inter második gólját a Sassuolo elleni áprilisi 2–1-es mérkőzésen, amellyel az Inter egyensúlyba billentette örökmérlegét a fekete-zöldekkel (Fotó: Getty Images)

A Sassuolót joggal mondhatjuk az Inter mumusának. Azon 52 olasz csapat közül, amelyekkel a milánóiak 15-nél több mérkőzést játszottak, csak a Juve ellen rosszabb – negatív – az örökmérlege a fekete-kékeknek, mint a Sassuolóval szembeni. A két csapat csak a Serie A-ban találkozott eddig, 7-7 meccset nyertek meg 4 remi mellett, azaz a szombati mérkőzés arról is dönt, kerül-e előnybe bármelyikük az egymás elleni balanszot tekintve.
Az Inter az Atalanta elleni krimiket idéző izgalmú 2­–2-vel a városi rivális Milant is maga elé engedte a táblázaton és a Sahtar ellen sem tudott diadalmaskodni a BL-ben, így „már” két meccs óta nyeretlen, egy harmadikat aligha engedhet meg magának. (A kettősség amúgy a gólok számával is igazolható: a BL-ben két mérkőzés után góltalan a csapat, a Serie A-ban meg 6 játéknap után 20 felett jár, meccsenkénti 3.33-as gólátlaggal…)
A bajnoki eredményesség kiváló mutatója még a Conte-korszakban kezdődött: legutóbbi 11 találkozóján két vagy több gólt szerzett a gárda, ha még eggyel megtoldja a szériát, új rekordot állít fel a liga 92 éve íródó históriájában.
A fekete-zöldek három egymást követő egygólos vereség után  kikecmeregni látszanak a gödörből: igaz a ligautolsó Salernitana elleni soványka 1–0-val sikerült csak megállítani a zuhanást. „Természetesen” Domenico Berardi szerezte a győztes gólt fejesből, az ő további eredményessége létfontosságú ahhoz, hogy továbbra is európai kupahelyekért maradjon versenyben klubja.
Alessio Dionisi alatt tehát nem sikerült olyan „atomrajtot” venni, mint korábban De Zebi irányításával (az előző mester éppen a Sahtart vezette pontszerzésre hét közben az Inter ellen).  De akárki is irányított a padról,

Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. Az Inter az második csapat ebben az évszázadban a Serie A-ban, amely 6 játéknap alatt elérte a 20 szerzett gólos határt. Elődje a Napoli volt, amely 2017-ben 6 meccs után 22 góllal állt a táblázaton. 2. Az Inter szerezte az idényben a legtöbb fejes gólt (6), a Sassuolo viszont egyet sem, kapott még. Legutóbb fejesből tavaly áprilisban szerzett valamely csapat ellene gólt az élvonalban, „természetesen” az Inter. 3. Domenico Berardi 10 gól részese legutóbbi 10 olyan találkozóján, amelyet csapata az aktuális táblázat három dobogósának valamelyike ellen játszott (7 gól, 3 gólpassz)

Kapcsolódó

Sassuolo–Inter bajnoki örökmérleg

Összesen: 16 mérkőzés–7 Sassuolo-győzelem–2 döntetlen–7 Inter-győzelem/ 20–32-es gólkülönbség. Sassuolóban: 8–4–0–4 / 11–17. A párosítás legjobb gólszerzői: Domenico Berardi (Sassuolo) 6, Mauro Icardi és Romelu Lukaku (Inter) 4-4 gól.
A legutóbbi mérkőzés: Inter–Sassuolo 2–1 (1–0). G.: Lukaku, L. Martínez, ill. Júnior Traoré (2021. 4. 7.). A legutóbbi bajnoki Sassuolo-győzelem: 1–0 (2018. 8. 19.); a legutóbbi döntetlen: 3–3 (2020. 6. 24., Milánóban); a legutóbbi Inter-győzelem: 1–2 (2020. 4. 7., Milánóban). Házi gólkirály: Domenico Berardi, Fernando Caputo és Filip Djuricsics 2-2, ill. Lautaro Martínez 2 gól.

Azért a török bajnokságot sem hagyjuk magára, időről időre jelentkezünk valamelyik nagycsapat mérkőzésével. Szombat délután például a címvédő Besiktast mutatjuk, amely kétpontos hátrányban áll a 4. helyen a listavezető Fenerbahce, Szalai Attila csapata mögött. A fekete sasok a Sivassport fogadják, amely 9 ponttal, öt egységnyi hátránnyal vendéglátója mögött a 12. pozíciót foglalja el, pedig az előző idény végén ötödikként európai kupahelyet szerzett, és a selejtező playoffjáig eljutott az újonnan létrehozott Európa-konferencialigában.

SERIE A, 7. forduló. Sport1 14:45 US Salernitana 1919–Genoa CFC (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kéri András Dániel); Sport1 17:45 Torino FC–FC Juventus (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kéri András Dániel); Sport1 20:30 US Sassuolo–FC Internazionale (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kéri András Dániel)
SÜPERLIG, 7. forduló. Sport2 18:00 Besiktas JK–Sivasspor Kulübü (kommentátor: Bartha Zoltán)