Milánói óriások szombatja • SportTV

Milánói óriások szombatja

2021. 10. 16. 11:32    
Olvasási idő: 4 perc

Három meccset közvetítünk szombaton élőben a Serie A 8. fordulójából, a másodikon és a harmadikon fellép a két milánói gigász, a táblázat másodikja és harmadikja, az AC Milan és az Internazionale.

SPEZIA–SALERNITANA

Noha már 23 bajnoki van mögöttük, azt mind a másod- vagy a harmadosztályban játszották, ez lesz az első Serie A-meccsük egymással. Ráadásul tabellaszomszédok, mindketten 1-1 győzelem és döntetlen mellett 5-ször kaptak ki eddig, a vendégcsapat csak eggyel kevésbé pocsék gólkülönbségével előzi meg házigazdáját a 16. helyen.
Thiago Motta vetheti a volt francia U21-válogatott Amiant, aki a jobbhátvéd posztját töltheti be. Az előző szezinban remeklő Nzola reméli, hogy helyet kap a kezdőben, a jobb oldali támadó középpályás Aniste vagy az ék Manaj helyén.
A Salernitana küzd veterán szélsősztárja, Ribéry egészségi állapotával, most éppen a hét elején edzésen összeszedett bokasérülése miatt nem játszhat. Rajta kívül is tetemes a hiányzólista: Guerrieri (eltiltás), Capezzi (térsérülés), Ruggeri (izom), Bonazzoli (zúzódás), Vesely (Covid), valamint Bogdan és L. Coulibaly is. Gondo állapotát is vizsgálni kell a meccs előtt. A sok hiányzó miatt Di Tacchi lés Djurics jezdőbe kerülése valószínűsíthető.

Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Spezia elvesztette legutóbbi három Serie A-mérkőzését, a negyedik már negatív klubrekord lenne, egyetlen győzelmét az újonc Venezia ellen aratta. 2. A Spezia 19 gólt kapott eddig, a 3 pontos győzelem bevezetése, azaz 1994 óta csupán háromszor szedett be ennél többet egy csapat: a Bologna (20) és a Sassuolo (21) 2013–14-ben, valamint a Benevento (20) 2020–21-ben. 3. A Salenitanából Vid Belec (25) és a Speziából Jeroen Zoet (24) benne van a négy kapusban, akik a legtöbb védést mutatták be a szezonban – a másik kettő Emil Audero (Sampdoria, 25) és Salvatore Sirigu (24).

Kapcsolódó

Spezia–Salernitana bajnoki örökmérleg

Összesen: 23 mérkőzés–12 Spezia-győzelem–3 döntetlen–8 Salernitana-győzelem/ 34–28-as gólkülönbség. La Speziában: 12–9–2–1/ 26–10. A párosítás legjobb gólszerzői: Massimiliamo Guidetti és Massimiliano Varricchio (Spezia), valamint Giuseppe D’Avino, Antonio Giorgetti és Alejandro Rodríguez (Salernitana) 2-2 gól.
A legutóbbi mérkőzés: Salernitana–Spezia 1–2 (1–1). G.: Gondo, ill. Mora, Nzola (2020. 7. 31., Serie B). A legutóbbi bajnoki Spezia-győzelem: 2–1 (2020. 7. 31., Salernóban a Serie B-ben). A legutóbbi döntetlen: 1–1 (2016. 8. 26., a Serie B-ben); a legutóbbi Salernitana-győzelem: 0–1 (2018. 11. 10., Salernóban a Serie B-ben). Házi gólkirály: Simone Bastoni, Emmanuel Gyasi és Daniele Verde 2, ill. Mamadou Coulibaly 2

LAZIO–INTER

Edin Dzeko (balról) hat, Lautaro Mart0nez öt gólt szerzett eddig a Serie A-ban – ketten „termelték” az Inter góljainak felét (Fotó: Getty Images) 

A Lazio a Roma elleni derbi- és a Lok. Moszkva elleni El-győzelem után a hármas diadaltól a Bologna fosztotta meg a Laziót, amely simán legyőzte a fővárosiakat, akik a 6. Helyre estek vissza. (Amúgy a bajnokság során a Lazio egyetlenegyszer sem őrizte meg a hálóját a góltól, ebben is el van maradva az élen haladó veretlen hármastól.) Bár Sarri mester morgolódott, hogy a meccset vasárnap ebédidőben kellett játszani a csütörtök esti El-csata után, azért ő sem gondolhatta, hogy ez volt a fő oka a bolognai felsülésnek. A sasok amúgy 16 hazai meccs óta veretlenek otthon, ennél hosszabb hasonló szériájuk (22) 2002-ben volt.
E a nagy részét még Simone Inzaghi irányításával érték el, neki  különleges lesz a szombat koraeste, hiszen öt remek évet töltött a kékek kispadjén, mielőtt idén nyáron az Interhez szerződött.  Éppen egy pénzügyi válság és egy szakmai csúcs egybeesése pillanatában a milánói klubóriás fölött sötét felhők gyülekeztek, közben Antonio Conte 11 év után elhódította a scudettót a csapattal. A nemzetközi szünet előtt az Inter – immáron Inzaghi vezetésével – akciódús 2–2-t játszott az Atalantával, mald legyőzte a Sassuolót (2–1), tartva a két gólos (vagy afölötti) sorozatát. Egyre jobban ért egymást és egyre eredményesebb az új csatárpáros, Edin Dzeko és Lautaro Martínez együtt a felét szerzete a fekete-kékek 22 bajnoki góljának.
Ciro Immobile izomsérülés miatt kihagyta a válogatott NL-négyes döntőjét, most viszont beállhat két szokásos csatártársa, Felipe Anderson és Pedro közé. ZUaccagni is felépül, viszont egy fontos védelmi láncszem, Acerbi viszont pirosat kapott Bolognában, eltiltása miatt Patrioc vagy Radu kerül a védelem közepére.
Noha szó volt arról, hogy Lautarónak és Joaquín Correának karanténba kell vonulnia, mert szerepeltek argentin színekben a dél-amerikai vb-selejtezőkön, ez mégsem történt meg, így mindketten Inzaghi rendelkezésére állhatnak.  A középpálya két szélső helyén Dumfries és Perisic a két fő jelölt, de Darmian és Dimarco is bevethező ezeken a posztokon. Sensi végre-valahára felépült térdsérüléséből, helyet is kapott az Inter római küldöttségében.

Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. Az Inter első góljának szerzője egyszerre két jubileumot állít be találatával: az lesz az Inter 250. gólja a Lazio ellen és a 100., amit Rómában szerez. 2. Az Inter első 7 meccse mindegyikén 2 vagy több gólt szerzett, ez először történt meg, eddig 22 gólja van összesen, ennél több (25) csak az 1950–51-es idényben sikeredett a 8. meccsnap után. 3. A hárompontos győzelmi érában egyetlen edző sem vezette annyiszor csatába a Laziót (197), mint az Inter jelenlegi edzője Simone Inzaghi. A volt válogatott csatár pont/meccs átlaga a második legjobb a Lazio-edzők közül, 1.82, ennél több csak Sven-Göran Erikssonnak van (1.9) azok közül akik 50-nél többször meccseltek a sasokkal a Serie A-ban.

Kapcsolódó

Lazio–Inter bajnoki örökmérleg

Összesen: 156 mérkőzés–37 Lazio-győzelem–54 döntetlen–65 Inter-győzelem/ 173–149-es gólkülönbség. Rómában: 78–27–29–22 / 106–99. A párosítás legjobb gólszerzői: Antonio Angelillo és Giuseppe Meazza (Inter), valamint Silvio Piola (Lazio) 10-10 gól.
A legutóbbi mérkőzés: Inter–Lazio 3–1 (2–0). G.: Lukaku 2, egyik 11-es, L. Martínez, ill. Milinkovics-Szavics (2021. 2. 14.). A legutóbbi bajnoki Lazio-győzelem: 1–0 (2019. 3. 31., Milánóban); a legutóbbi döntetlen: 1–1 (2020. 10. 4.); a legutóbbi Inter-győzelem: 1–3 (2021. 2. 14., Milánóban). Házi gólkirály: Ciro Immobile 6, ill. Edin Dzeko 6 gól.

MILAN–VERONA

MILAN, ITALY – AUGUST 29: Brahim Diaz of AC Milan in action during the Serie A match between AC Milan and Cagliari Calcio at Stadio Giuseppe Meazza on August 29, 2021 in Milan, . (Photo by Marco Luzzani/Getty Images)

 

Nem látszik semmi előjele annak, hogy 29 hazai veretlen meccs után a Milan kikapna a vendég veronaiaktól. A két csapat közt 10 hely és 11 pont a különbség, ráadásul a rossoneri kiválóan teljesítettek az utolsó öt bajnokin, 13 szerzett pontjuk, hga nyernek szomaton, ugyanannyi pontjuk lesz, mint tavaly a 8. forduló után, amelyre összes n csupán háromszor volt példa ebben az évszázadban.
A Verona meccseinek különösen a vége szokott izgalmasan alakulni, a 89. perc után kétszer kaptak, egyszer lőttek gólt eddig a bajnoki idényben.
A Milannal elég sok a sérültje, betege, Theo Hernández például győztes gólt szerzett a franciáknak a belgák elleni NL-elődöntőben – majd pozitív lett a Covid-tesztje. Calabria játéka is kétséges, izomsérüléssel tért vissza az olasz NL-keretből, helyére Ballo-Touré vagy Kalulu kerülhet a csapatba. A remeklő Maignant csuklója szalagsérülése miatt meg kellett műteni, a csapat szerződtette Mirantét, hogy a francia helyébe lép Tatarusanunak is legyen tartalékja. Ibrahimovic lassan felépül Achilles-ín-sérülééből, a kispadra már leülhet szombat este.
Igor Tudor munkáját is sérülések nehezítik Faraoni térd-, Ilics bordaproblémákkal küszködik.  Frabotta sem játszhat, Simone, Kalinic és Lasagba közül kerül ki a kezdő ék.

Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Milan még sosem vesztett otthon a Verona ellen, 29 meccsükből 16-ot megnyert, 13-szor remizett a San Siróban a Hellasszal. 2. Egyetlen csapat sem kapott több gólt a 16-oson kívül a Veronánál (3), a házigazda Milan egyetlen ilyen gólt sem kapott. 3. Kevin Lasagna első Serie A-gólját éppen a San Siróban szerezte meg 2016 januárjában az Inter ellen, a veronai csatár 3-szor talált be eddig a Milan kapujába, csak a Benevento ellen sikerült ez neki eggyel többször.

Kapcsolódó

Milan–Verona bajnoki örökmérleg

Összesen: 58 mérkőzés–27 Milan-győzelem–21 döntetlen–10 Verona-győzelem/ 91–60-as gólkülönbség. Milánóban: 29–16–13–0 / 50–21. A párosítás legjobb gólszerzői: Albertino Bigon és  Pierino Prati (Milan) 5-5 gól, Gianni Rivera (Milan), valamint Domenico Penzo és Luca Toni (Verona) 4-4.
A legutóbbi mérkőzés: Verona–Milan 0–2 (0–1). G.: Krunic, Dalot (2021. 3. 7.). A legutóbbi bajnoki Milan-győzelem: 2–0 (2021. 3. 7., Veronában), a legutóbbi döntetlen: 2–2 (2020. 11. 8.); a legutóbbi Verona-győzelem: 1–2 (2016. 4. 25., Veronában). Házi gólkirály: Brahim Díaz 3,  ill. Nikola Kalinic 3 gól.

SERIE A, 8. forduló. Sport2 15:00 Spezia Calcio–US Salernitana 1919 (kommentátor: Faragó Richard); Sport2 17:45 SS Lazio–FC Internazionale (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hegyi Iván); Sport2 20:30 AC Milan–Hellas Verona (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hegyi Iván)