Török-olasz futballhétfő • SportTV

Török-olasz futballhétfő

2021. 12. 13. 16:22    
Olvasási idő: 3 perc

A kissé furán sikeredő BL-sorsolás után élő futballt is mutatunk – no meg összefoglalót és stúdiós magazint is – hétfőn. Két török mérkőzés mellett a Serie A 17. körének összefoglalója, a Nyerő SzériA magazin és a forduló záró mérkőzés kerül két sportcsatornánk programjába.

Szalai ASttila nagy valószínűséggel ismét helyet kap a Fener kezdőjében Gaziantepben (Fotó: Getty Images)

SÜPERLIG, 16. FORDULÓ

A három klasszikus isztambuli nagycsapat   -van még két kisebb is a városból az élvonalban – közül kettőnek a mérkőzését mutatjuk meg. Kezdünk a rekordbajnok Galatasarayjal, amely a Sivassporhoz látogat. Minden idők legeredményesebb török klubja csak szenved ebben az idényben, csupán a 9. helyen áll 23 ponttal, 16-tal (!) lemaradva a listavezető Trabzonsportól. Vendéglátója csupán 4 ponttal szerzett kevesebbet, így egy esetleges hazai siker esetén egy pontra kerülne a Cim-Bom-Bomhoz. Otthon egyébként a Sivas hajlamos a döntetlenre, 8 mérkőzéséből ötöt is remire adott a Yeni 4 Eylül Stadionban, miközben egyszer győzött, kétszer vesztett.
A két csapat örökmérlege erős Galata-aktívumot mutat, az isztambuliak  a 30 eddigi bajnokiból 19-et megnyertek, sőt még Sivasban is ugyannyiszor győztek (5), mint házigazdáik, meg ahányszor döntetlenre végeztek.  A Galatából Elabdellaoui térdproblémái miatt hiányzik, nem is utazhatott el a csapattal Sivasba, emellett a tapasztalt Arda Turan boka-, Sacha Boey pedig izomsérülés miatt nem bevethető. A 30 esztendős Koray Altinay is térdfájdalmakkal küzd, Sefa Yilmaz meg felépülőben van bokasérüléséből.  A hazaiaknak egy neves hiányzójuk van, Aaron Appindangoye, aki Achilles-ín-húzódást szenvedett, ám a gárda nélküle is győzni tudott a múlt héten Alanyában Kerem Kesgin 53. percben szerzett góljával. A fogadóirodák főként a döntetlent valószínűsitik, arra a kimenetre fizetik a legkisebb összegeket.

A forduló záró mérkőzését a Fenerbahce vívja Gaziantepben. Ez a párosítás jóval kisebb múltra tekint vissza, a két együttes mindössze négy találkozót vívott a SüperLigben, a kettővel ezelőtti szezonban a Fener otthon 5–0-val kezdte a sort, a visszavágón kikapott Gaziantepben (2–0), az elmúlt idényben viszont oda-visstza a sárga-kékek nyertek egyformán 3–1-re. A tavaszi mérkőzést április 12-én már Szalai Attila is végig játszotta: Az a találkozó sem volt igazán sima, gól nélküli első félidő után a hazaiak ugyan vezetést szereztek, de a 66. percben a Gaziantep kiegyenlített és a 71. percben szerzett csak vezetést az ecuadori Enner Valencia, a győzelmet véglegesítő gól pedig csak a 91. percben született meg Sinan Gümüs révé, Szalai egyébként – akit sűrűn hírbe hoznak különféle csapatokkal, leggyakrabban a Chelsea-vel – ebben az idényben 14 bajnokin lépett pályára, 12-szer kezdőként, 2-szer be-, egyszer lecserélték és védő létére mindössze 2 sárga lapot kapott.
A sárga kanárik együttese – ez is s csapat egyik beceneve – csütörtökön játszotta utolsó El-csoportmeccsét Frankfurtban, de már a győzelem sem lett volna elég a továbbjutáshoz, mert az első Eintrachtnak már 11 pontja volt a találkozó előtt,  második Olympiakosznak meg 9, míg a Fener 5-tel futott neki a találkozónak, amely 1–1-es tisztes döntetlennel ért véget. (A végeredmény már az első 45 percben kialakult, Sow vezető góljára Berisha válaszolt).
A bajnokságban a Fener azért jobban teljesít, mint a nagy városi riválisok közül a Galata vagy a bajnoki címvédő Besiktas,  27 pontja van és ha nyer, 30-cal megelőzi a Bsaksehirt, pontszámban behozza a Konyasport és a Hataysport, utóbbit meg is előzi jobb gólkülönbségével, s fellép a virtuális dobogóra. Vendéglátója ugyan 4 ponttal jobban áll a már kieső helyen tartózkodó Göztepénél, de éppen a vonal felett lenni sosem kényelmes állapot.
Fenerben Bayindir vállsérülése még mindig nem jött rendbe, a múlt heti után azt a bajnokit is ki kell hagynia. Az áprilisi vezető gól szerzője Enner Valencia sem játszhat bokafájdalmai miatt.
A hazaiaknál Jefferson izomsérülése miatt men bevethető, amelyet legutóbb a Kasimpasa ellen szenvedett el, és Merkel sem épült még fel combizomhúzódásából.

ROMA–SPEZIA

Daniele Verdétől van miért tartania a rómaiaknak. A csapat egykori ifije 3-szor betalázl már a farkasok nagycsapata ellen bajnokin, ezzel ő a párosítás „gólkirálya'” (Fotó: Getty Images)

Itt lenne az ideje, hogy José Morinho csapata tartósan visszatérjen a győzelem ösvényére. Főleg az Olimpicóban kell javítania: hat hazai meccséből négyet (!) is elveszített eddig. Az új Konferencialigában ugyan sikerült a továbbjutás – megelőzte végül a Bodőt, amelytől Norvégiában 6–1-re kikapott – , most lehet csak a hazai feladatokra összpontosítani.
Ám a csapatnak megy a „kicsik” ellen, csak az Atalanta és a Napoli szerzett tzöbb pontot az alsóházbeli csapatok ellen, mint a fővárosi együttes.
A másik oldalon a liga „legáteresztőbb” védelmeinek egyike játszik, 36 góljánál csak az utolsó Salernitana kapott eggyel többet.
Thiago Motta edzőként először kerül szembe egykori mesterével, José Mourinhóval, akivel együtt volt részese az Inter nagy trebléjének (bajnokság, kupa, BL)  2010-ben.
A farkasoknál nem léphet pályára Zaniolo, akinek eltiltását kell letöltenie, a védő Mancini ugyanezen okból nem szerepelhet. Carlos Pérez, El Shaarawy és Lorenzo Pelllegrini sen játszhat. Utóbbitól tarthatnak a babonás Roma-rajongól, mert távollétében mind a három bajnokiját elvesztette eddig a Mourinho-legénység. A hét közben pihenő Rui Patrício, Smalling és Mhitarjan visszatér a csapatba, elől Somurodov vagy Borja Mayióoral lesz Tammy Abraham csatártársa.
A Speziában viszont az egykori Roma-primavera-játékos Verde kaphat ismét szerepet, aki 7 éve 7 meccset lejátszott a sárga-vörösök első csapatában is. Az aquilaiak egyetlen jelentős hiányzója a középpályás Leo Sna, míg  Basdtoni és Ferrer visszatéérhet a „laza” vendégvédelembe, kissé szilárdítani a sorokat.
Három statisztikai érdekesség a meccsről: 1. A Roma veretlen legutóbbi 10 hétfői Serie A-meccsén (7 gy., 3 d.). A legutóbbi hétfői vereségéig 2015 márciusáig kell visszamenni, akkor a Sapptól kapott ki otthon 2–0-ra.  2. Amikor Lorenzo Pellegrini a pályán volt az idényben a Romában, 62%-ban megnyerte meccseit a csapat (8/13), viszont vesztett mindháromszor, amikor nem szerepelt a találkozón. 3. Csak Joao Cancelo lőtt többször kapura (33)  gól nélkül, mit a római Nicolo Zaniolo (2) az öt nagy topbajnokságban az idényben.

Kapcsolódó

Roma–Spezia bajnoki örökmérleg

Összesen: 2 mérkőzés–1 Roma-győzelem–1 döntetlen / 6–5-ös gólkülönbség. Rómában:  1–1–0–0/ 4–3.  A párosítás legjobb gólszerzői: Daniele Verde (Spezia) 3 gól, Borja Mayoral, Henrih Mkitarjan és Lorenzo Pellegrini (Roma) és Ricardo Saponara (Spezia) 2-2.
A legutóbbi mérkőzés: Spezia–Roma 2–2 (2–0). G.: Verde, Pobega, ill. El Shaarawy, Mhitarjan (2021. 5. 23.). A legutóbbi bajnoki Roma-győzelem: 4–3 (2021. 1. 23); a legutóbbi döntetlen: 1–1 (2021. 5. 23., La Speziában); a legutóbbi Spezia-győzelem: még nem volt. Házi gólkirály: Lorenzo Pellegrini  5, ill. Daniele Verde és Emmanuel Gyasi 3-3.

SÜPERLIG, 16. FORDULÓ. Sport2 16:00 Sivasspor–Galatasaray SK (kommentátor: Fülöp László); Sport2 18:30 Gaziantep FK–Fenerbahce SK (kommentátor: Gyulai Miklós)
SERIE A, 17. FORDULÓ. Sport1 18:30 a forduló összefoglalója (kommentátor: Engyel István, Fülöp Marcell); Sport1 19:30 Nyerő SzériA olaszfutball-magazin (műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János, Kéri András Dániel); 20:30 AS Roma–Spezia Calcio (kommentátor: Petur András, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kéri András Dániel)