Olasz mesterötös, rangadóval a végén • SportTV

Olasz mesterötös, rangadóval a végén

2021. 12. 19. 09:05    
Olvasási idő: 6 perc

A 18. forduló mind az öt vasárnapi mérkőzését közvetítjük, a csúcspontot természetesen az esti csúcsrangadó, a Milan–Napoli jelenti, remélhetőleg a játék is a tétnek megfelelő színvonalú lesz.

Vlahovics, Vlahovics, mindig Vlahovics. A Fiorentina szupesztárja továbbo gól(okk)al növelhetné már most az égbe szökő értékét (Fotó: Getty Images)

FIORENTINA–SASSUOLO

A Fiorentina tovább tartja „megalkuvásmentes” stílusát: vagy bnyer vagy veszt. Előbbit többször, így állhat európai kupahelyen. Vlahovics is folytatja gólsorozatát, amely ha tovább kitart, még magasabbra srófolhatja ázsióját és esetleges nyári klubváltoztatáskor az árát is. Mivel a kupában is bejutottak a 16 közé, minden fronton jól teljesítenek.  A Sassuolo azonban mumusai közé tartozik: a legutóbbi 7 csatájukból csak egyszer tudtak megnyerni a violák. A vendégcsapatnak a legutóbbi bajnokság legjobb 8 csapata közé jutva járt még a pihenő és edzésre fordítható idő, a zöld-fekete társaság csak januárban kapcsolódik be a Coppa Italia küzdelmeibe. Két válogatott játékosa sokat lendít a szekerén, Berardi és Raspadori nélkülözhetetlen szereplője a csapatnak. Mellettük Scamacca gólerőssége is sokat jelent.
A firezeiek kezdőik nagy részét nélkülözve érték el a kupasikert, a bajnokira visszatérnek az állandó erők az együttesbe. Ékként természetesen Kokorin helyett újra Vlahovics kezd, Maleh viszont bent marad az induló 11-ben.  A középpályán Duncan mellett Bonaventura és Torreira léphet pályára.  Nasztaszics viszont nem játszhat, Pulgar szereplése is erősen kétséges. Dragowski viszont egyre közelebb a visszakerüléshez.
Eközben a Sassuolo sokoldalú csatára, Djuricsics kész a visszatérésre, de csak kispados lesz, Boga és Berardi kapott rúgásai ellenére kész a visszatérésre, Kaan Ayhan kiállítása miatt el van tiltva, így a belsővédő kettőst Chiriches és Ferrari alkotja. A támadó középpályás trió Berardi, Raspadori,Traoré összetételben kezd, Scamacca lesz az ék.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Forentina megnyerte legutóbbi három bajnokiját, beállítva eddigi 2018 óta tartórekordját (6). A violák 17 meccs óta nem játszottak döntetlent (10 gy., 7 v.), a negyedik olasz klub, amelyik nem játszott döntetlent az első 18 meccsén, az Udinese (2017-18), a Juventus (2016-17) és a Palermo (1935-36) után. 2. Dusan Vlahovics gólt szerzett a legutóbbi 5 bajnokiján, csak három Fior-játékosnak sikerült ez a 3 pontos gőzelem bevezetése óta: Gabriel Batistuta (11,1994-ban), Enrico Chiesa (6, 2001-ben) és Luca Toni (6, 2005-ben), Három járlkióos szerzett ennyi gólt a klub történetében az első 18 bajnokin: Montuori 17 (1958–59), Batistuta 17 (1998–99) és Luca Toni 16 (2015–16). 3. Domenico Berardi az egyetlen játékos, aki legalább 6-6 gólt szerzett, illetve gólpasszt is adott a szezonban a  Serie A-ban.

Kapcsolódó

Fiorentina–Sassuolo bajnoki örökmérleg

Összesen: 16 mérkőzés–6 Fiorentina-győzelem–5 döntetlen–5 Sassuolo-siker / 26–23-as gólkülönbség. Firenzében: 8–3–2–3/ 13–11. A párosítás legjobb gólszerzői: Domenico Berardi (Sassuolo) 8 gól, Khouma Babacar (Fiorenina és Sassuolo) 3,  Giuseppe Rossi, Nikola Kalinic és Giovanni Simeone) 2-2.
A legutóbbi mérkőzés: Sassuolo–Fiorentina 3–1 (0–1). Gólok: Berardi 2-mindkettő 11-es, M. López, ill. Bonaventura (2021. 4. 17.). A legutóbbi bajnoki Sassuolo-győzelem: 3–1 (2021. 4. 27., Sassuolóban); a legutóbbi döntetlen: 1–1 (2020. 12. 16.); a legutóbbi Fiorentina-győzelem: 1–2 (2019. 10. 30.). Házi gólkirály: Dusan Vlahovics 15, ill. Domenico Berardi 8 gól

SPEZIA–EMPOLI

Andrea Pinamonti (az előtérben) az Empoli házi gólkirálya. Ha valakitől, hét tőle várják a vendég szurkolók, hogy betaláljon a Spezia kapujába (Fotó: Getty Images)

Az Empoli újoncként remekül rajtolt, majd a visszaesés után egy extra eredménnyel, a Napoli idegenbeli legyőzésével jelezte, kész bejárni a nem törékeny újoncok útját, amely minimum a masszív középmezőnyig vezet. Igaz, Cutrone győztes góljához jó adag szerencse is kellett, de végül nem kapni Nápolyban – bravúros helytállás. Most Speziából is kellenek a pontok, mert a hét közi, még karácsony előtti évzáró fordulóban a Milan lesz az ellenfél.
A Speziának viszont nagyon nem megy, a múlt héten ötödik vereségét szenvedte el legutóbbi hat meccséből. Talán az idény egyik legfontosabb találkozója lesz a vasárnapi a hazaiaknak, hogy a kiesőzóna felett maradjanak 2021 végére. Mindenester a 223 perces góltalanság riasztó, ennél jobban csak a védelem magas „áreresztőképessége” (a 38 kaott gól holtversenyben a legtöbb) aggasztóbb a Spezia-híveknek.
Az egyelőre csapatával vergődő Thiago Motta Nikolaut, Kovalenkót és Manajt alighanem visszaállítja a kezdőbe Nzola is visszatérhet eltiltása után. Sala viszont megsérült az előző hétvégén, így nem számíthat rá a brazil-olasz mester.
Andreazzoli is „felhigított” csapattal meccselt a kupában, a bajnokira visszateszi legjobbjait, akikkel Nápolyban győzni tudott. Mivel Mancuso duplázott a Verona ellen, neki is jók az esélyei a csapatban maradásra. Nem szerepelhet viszont Haas, aki csak 6 percet játszhatott a Verona ellebi 4–3-as kupameccsen akkor kellett lecserélni sérülés miatt.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. Csak az Atalanta (8), az Inter és a Milan (6-6) nyert több meccset idegenben az Empolinál (5).  2. A Spezia 12 pontot szerzett eddig. Csak három újoncnak sikerült ennél kevesebb a legutóbbi 22 újoncból, a Torinónak 2020–21-ben, a Genoának 2019–20-ban és a Crotonénak 2016–17-ben.  3. A Spezia Gio Maggioréja első 16 meccsén szerzett gólt az idényben, tavaly 17 meccs után talált be először, a Milan ellen otthon

Kapcsolódó

Spezia–Empoli bajnoki örökmérleg

Összesen: 42 mérkőzés–12 Spezia-győzelem–13 döntetlen–17 Empoli-győzelem/ 34–45-ös gólkülönbség.  A Serie A-ban: most először játszanak. La Speziában: 21–11–7–3 / 23–13.  La Speziában Serie A-ban: most először játszanak. A párosítás legjobb gólszerzője: Francesco Tavano (Empoli) 3 gól, Luca Athos Puccinelli és Carmine Esposito (Empoli), valamint Stefano Ghirardelli és Marco Sansorini (Spezia) 2-2.
A legutóbbi mérkőzés: Spezia–Empoli 1–0 (0–0). Gólok: Nzola (2020. 6. 19., a Serie B-ben). A legutóbbi bajnoki Spezia-győzelem: 1–0 (2020. 6. 19., a Serie B-ben); a legutóbbi döntetlen: 1–1 (2019. 10. 29., a Serie B-ben); a legutóbbi Empoli-győzelem: 0–2 (2014. 4. 26., Empoliban a Serie B-ben). Házi gólkirály: Daniele Verde és Emmanuel Gyasi 3-3, ill. Andrea Pinamonti 6 gól.

TORINO–VERONA

A gólzsák Giovanni Simeone mellett a cseh Antonin Barak – a képen éppen gólt fejel a Juventusnak – a veronaiak másik kapura veszélyes embere (Fotó: Getty Images)

A torinóiak elmúlt egy hete vegyesen sikerült. Előbb végig jobban játszva legyőzte a Bolognát 2–1-re (a játék képa lapján nagyobb is lehetett volna a különbség – , majd ugyanannyira kikapott a kupában a Samporiától. A kupameccsen persze nem a legjobbjait játszatta Juric mester, de az ellenoldalon sem a fix kezdőcsapat szerepelt. Hazai pályán kiválóan szerepel a Toro, legutóbbi öt meccséből győztesen vonulhatott le a pályáról. 17 meccsen 18 gólt kapott, azaz jelentősen feljavult a védőjátéka, ez biztató a kiválóan támadó veronaiak elleni csatára. A Hellas ismét három gólt szerzett a hét közepén, de így is kiesett a kupából, mert az Empoli négyszer is betalált a kapujába. Két fiatalja, a ManCity akadémiáján végzett Cancellieri és Ilics is betalált, igazolva Juric mester bizalmát. Ez már a második veresége volt a héten a veronaiaknak, mert előtte szintén otthon veszítette a Napoli ellen, noha Giovanni Simeone akkor is vezetést szerzett. Kezdenek is visszacsúszni a táblázat második felébe. A Torino elleni legutóbbi 8 meccsen veretlenek, de ez csak egy győzelmet takar, a további 7 találkozón egy-egy pontot szereztek, azaz igazi remifesztivál ez a párosítás. Egy újabb döntetlen azért jó kiindulópont lehetne a Hellasnak az évzáró, hétközi Fiorentina-meccs előtt.
Bremer brazil védő vádliproblémái még nem múltak el végleg, orvosi vizsgálat dönt vasárnapi bevethetőségéről. Ha nem játszhat, vélhetőleg Buongiorno helyettesíti a védelem közepén. Belotti sem biztos, hogy játszik, biztosan nem szerepelhet viszont Kofi Djidji, Edera lés Verde sem. Visszatérhet viszont a kezdőbe Milinkovics-Szavics kapus, Sono és a svájci válogatott Ricardo Rodriguez is.
A Verona is visszaállíthatja „normál” kezdőjét a felforgatott hétközi kupaösszeállítás után. A középhátvéd Dawidowiczot a hét közben szalagszakadással megműtötték, a szezon hátralévő részére kiesik, Kalinic (vádli) csak januárban jöhet vissza. Ez azt jelenti, hogy az első három ember a Caprari és Barak támogatta Simeone lesz, akik a támadásokért felelnek.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A legutóbbi négy Torino–Verona meccs egyaránt döntetlenre végződött, a legutóbbi kettő egyformán 1–1-re. Legutóbb ebben a párosításban 5–1-re nyert a Torino (2001 novemberében, még Camolese irányításával).  2. A Torino edzője, Ivan Juric 75 mérkőzésen át irányította korábban a Veronát. A harmadik legjobb pont per meccs átlaga volt a Hellas edzői közt a 3 pontos győzelmi érában, Cesare Prandelli (1.26) és Igor Tudor (1.76) mögött. 3. Csak az Atalanta vezetett több kontrát (157)  a Veronánál (154), míg a Torinónak volt a legmagasabb sikeres szerelési indexe (63.1%)(folytatjuk)

SAMPDORIA–VENEZIA

Csak két pont választja el őket egymástól, a Samp ennyivel áll jobban a táblázaton. Mindketten bejutottak a hét közben a Coppa Italia nyolcadöntőjébe. A Sampot feldobhaja a Derbi Della Lanternán, azaz a genovai városi rangadón aratott győzelem a Genoa fölött.
Az eddig kapott 30 gól a velenceiek negatív rekordja, sosem kaptak még 18 mérkőzésen ilyen sokat. A Juve ellen szerzett pont viszonzót ugyancsak önbizalomnövelő módon hathatott, az alapozta meg a kupasikert, amelyet eléggé megváltoztatott összetételben ért el Paolo Zanetti együttese. A Doria a hétközi évzárón az Atalantához látogat, a Venezia pedig a Laziót fogadja, mindkettejüknek most nagyobb az esélye a pontszerzésre.
Ceccaroni eltiltása után visszatérhet a védelem közepére, ahol Caldara társa lesz. Elölről Okereke ismét hiányzik, Henry és Johnsen alkotja a támadó középpályáspárt az ék Aramu mögött. Vacca szereplése térdproblémák miatt kétséges, ennek ellenére szerződést hosszabbított vele a klub. Távollétében a fiatal walesi válogatott Ampadu a helyettese.
A Samp is visszaállítja szokott kezdőjét a kupameccs után, többek közt Audero kapus, Gabbiadini és Caputo is visszakerül a csapatba. Az állandó hiányzók közül Damsgaard, Torregrossa és Viera sem bevethető, D’Aversa mester ugyanazt a csapatot küldheti a pályára, amelyik megnyerte a genovai derbit.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Samp hármat nyert meg legutóbbi 5 bajnokijából, eggyel többet mint amennyit első 12 mérkőzéséből megnyert Roberto D’Aversa. 2. A Samp vezette a legtöbb akciót a ligában (262), Antonio Candreva egyéni rekordként 121-ben részt vett. 3. Mattia Aramu előtt az utolsó Venezia-játékos, aki legalább 5 gólt szerzett az első félidőben, Ferruccio Mazzola volt (8 – 1966–67-ben).

Kapcsolódó

Sampdoria–Venezia bajnoki örökmérleg

Összesen: 14 mérkőzés–7 Sampdoria-győzelem–4 döntetlen–3 Venezia-győzelem/ 27–19-es gólkülönbség. A Serie A-ban: 10–5–3–2 / 18–11 Genovában: 7–5–1–1 / 15–7. Genovában a Serie A-ban: 5–3–1–1 / 8–5. A párosítás legjobb gólszerzői: Adriano Bassetto (Sampdoria) 4 gól, Renato Gei ls Pasquale Luiso (Samp), valamint Gino Raffi és Giann Rossi (Venezia) 2-2 .
A legutóbbi mérkőzés: Venezia–Sampdoria 3–1 (1–0). Gólok: Soligo, Eliomar, Poggi-11-es, ill. Rabito (2003. 6. 7.). A legutóbbi Samp-győzelem: 4–0 (2003. 1. 17.); a legutóbbi döntetlen: 0–0 (1998. 11. 29., Velencében); a legutóbbi Venezia-győzelem: 1–3 (2003. 6. 7., Velencében). Házi gólkirály: Antonio Candreva 6, ill. Mattia Aramu 5 gól.

MILAN–NAPOLI

Akár Brahim Diaz is kulcsember lehet a rangadón a San Siróban (Fotó: Getty Images)

Mindkét klub volt már listavezető az idényben és mindkettő már búcsúzott is a listavezető szereptől. Ibra múlt heti bravúrja kevés volt, hogy élen tartsa a piros-feketéket, csak egy ikszet eredményezett, kvázi megmentette csapatát a vereségtől. Az elmúlt hetekben a Fiorentinától és a Sassuolótól elszenvedett vereség, és a BL-kiesés azért megtépázta a magasan repülő milánóiak szárnyait, az Udinese elleni 1–1 után azonban az Inter előzni tudott.  A Milan azért így is kecsegtető pozícióban áll az idényfelezőhöz közeledve.
A Napoli elleni legutóbbi 13 meccséből csak egyet tudott megnyerni, viszont 7-szer veszített, a többi találkozó remire végződött.
A héten a Milan legyőzte a játékosként milánói idol Sevcsenko mai együttesét, a Genoát, amellyel egyébként a jövő hónapban a Coppa Italia nyolcaddöntőjében újra találkozik majd a San Siróban.
A vendég  Napoli villámgyorsan visszaesett az élről a 4. helyre, három játéknap elég volt hozzá. A 14. kör után már vezetett, aztán jött egy remi (Sassuolo 2–2), majd egy könnyebben és nehezebben magyarázható hazai verség (Atalanta 1–2, Empoli 0–1), és Luciano Spalletti csapata máris a virtuális dobogó mellett találta magát. Bár közben a Maradona Stadionban sikernek is örvendhettek az Európa-ligában, amelyben a Leicester elleni 3–2-vel sikerült az életben maradás. Az új év elején jön a Fiorentina, kásőbb az El-ben a Barcelona, az évzáró azonban még La Speziában is helyt kell állni.
Ha szeretné, ha nem., Piolinak mindenképpen Ibrahimoviccsal kell operálnia elöl, hiszen a tartós sérültlistáján kiváló támadók sorjáznak Rebic, Leao és Pellegri személyében, kérdés, a felépülő Giroud a cserepadról beállva mennyit képes hatékonyan játszani. A védelemből kieső Kjaert legalább annyira nehéz lesz pótolni, egyelőre Tomori szerepel Romagnoli mellett belső védőként. A téli szünetben a hátvédproblémák részleges megoldására Pioli valószínűleg visszarendeli a Velencében remeklő Caldarát Milánóba.
A Napoli sérülésgondjai is lassan szűnnek meg, a régóta nélkülözött Insigne, Fabián Ruiz és Koulibaly csak egyéni edzéseken vehetett részt, kezdőként aligha kerülhetnek bevetésre. Zielinskinek légúti problémái voltak a héten, ő sem biztos, hogy játszhat a rangadón. ManolaRrahmani és Juan Jesus alkotja, míg Manolaszt már nem láthatják a szurkolók Milan-szerelésben, mert megegyezett az Olympiakosszal – januártól már Athénban folytatja. Kolulibaly és Manolasz nélkül a védelem közepét, míg elöl az arcközépcsonttörést szenvedő, s még arcvédővel sem szerepeltethető Osimhent Dries Mertens pótolhatja.

Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Milan legutóbb 2014 novemberében tudta hazai pályán legyőzni a Napolit 2–0-ra, még Filippo Inzaghi irányításával (Menez és Bonaventura szerezte a gólokat), azóta 3-3 nápolyi győzelem és döntetlen született a San Siróban.  2. Luciano Spalletti legutóbbi 8 meccsén veretlen maradt Stefano Pioli csapataival szemben (6 gy., 2 d.), beleértve legutóbbi mérkőzésüket (Fiorentina–Inter 3–3, Firenzében). Spalletti amúgy egyébként 13 meccs óta veretlen a Milan ellen is (10 gy., 3 d.) a Milan–Roma 2–1 óta (2006. május). 3. A Milan az Interrel együtt 15 góllal a legtöbb gólt szerezte a mérkőzések utolsó félórájában, míg a Napoli góljai 54%-át  ebben a periódusban kapta.

SERIE A, 18. forduló. Sport2 12:45 ACF Fiorentina–US Sassuolo (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: NyilasiTibor); Sport2 14:45 Spezia Calcio–Empoli FC (kommentátor: Szaniszló Csaba, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Nyilasi Tibor); Sport2 18:00  Torino FC–Hellas Verona (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kéri András Dániel);  Sport1 18:00 US Sampdoria–Venezia FC (kommentátor: Fülöp Marcell); Sport2 20:00 AC Milan–SSC Napoli (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János és Kéri András Dániel)