Olasz Covid-forduló, spanyol „kupabetéttel” • SportTV

Olasz Covid-forduló, spanyol „kupabetéttel”

2022. 01. 06. 12:01    
Olvasási idő: 9 perc

A világjárvány kicsit átrendezte a teljesnek tervezett 20. fordulót a Serie A-ban. A tíz eredetileg kiírt mérkőzés helyett hatot rendeznek meg, mi mind a féltucatot élőben közvetítjük. A Sport2-n pedig az olasz meccsek mellett három Copa del Rey-találkozó – kettő élőben, egy csúsztatott felvételről – a programunkba kerül.

Gabbiadini folytathatja a gólgyártást a Samp-drukkerek örömére (Fotó: Getty Images)

SAMPDORIA–CAGLIARI

Ebben a bajnokságban több pozitív és negatív szérián is átesett a Sampdoria, emiatt Roberto D’Aversa együttesen nehezen tud lépést tartani a középmezőny csapataival. A karácsonyi szünet előtt azért három veretlen meccset vívott meg a Samp. Bár ezek közüla Venezia elleni hazai döntetlen kissé elkeserítő volt, a Roma elleni remi viszont örömteli, amelyet Gabbiadini egyenlítő góljával sikerült elérni az Olimpicóban. A csatár november 30-ig nem játszhatott bajnokit, azután viszont egymást követő 5 meccsén betalált.
A Cagliari eddigi egyetlen győzelmét éppen a Samp ellen aratta a bajnokságban, riasztó tempóban kezd elmaradni az egész mezőnytől. 11 mérkőzéses nyertlen sorozatban van, igaz, ebben van négy remi is, viszont a legutóbbi három mérkőzésüket szerzett gól nélkül veszítették el. Az Inter és a Juve elleni zakó kalkulálható volt, de az Udinese elleni 0–4-ra aligha számítottak Walter Mazzarri tanítványai.
Albin Ekdal ugyan kisebb sérüléssel játszott legutóbb, és a jövője is felettébb bizonytalan, alighanem kezd a találkozón. D’Aversa összeállítási gondjait növeli, hogy Falcone és Augello covidos, Askildsen pedig eltiltását tölti. Audero, Murru és Thorsby visszakerülhet az együttesbe, míg Ferrari válthatja Colley-t, akinek csatlakoznia kell az Afrika-kupán szereplő gambiai válogatotthoz.
A Cagliariban nem szerepelhet Dalbert, aki legutóbb megkapta ötödik sárga lapját. Oliva először szerepelhet kezdőként az idényben, több sérüléséből felgyógyult játékos is aspirál a kezdőbe kerülésre. Gaton Pereira megőrizheti helyét a támadóegységben, míg Keita Baldénak is jelenése lesz az Afrika-kupán, Szenegál szolgálatában.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Samp veretlen legutóbbi 7 hazai meccsén a Cagliari ellen, ötöt megnyert, kettő döntetlenül zárult ebben az időszakban. 2. A Cagliari egyike az öt csapatnak, amelyek ellen Fábio Quagliarella 10 vagy több gólt ért el. Ugyanakkor a Samp veterán csatára a legutóbbi négy bajnokin nem talált a kapuba a bajnokságban, legutóbbi gólját október 3-án lőtte az Udinese ellen. 3. A Samp kapuja Joao Pedro kedvenc „célpontja” – 7 gólt lőtt a genovaiak ellen, a szárdok történetében csak Gigi Riva szerzett ennél többet (10) ebben a párosításban.

Kapcsolódó

Sampdoria–Cagliari bajnoki örökmérleg

Összesen: 81 mérkőzés–15 Sampdoria-győzelem–35 döntetlen–31 Cagliari-siker / 98–105-es gólkülönbség. A Serie A-ban: 61–14–31–16 / 80–92. Genovában: 40–12–21–7/ 55–36. Genovában a Serie A-ban: 35–10–19–6/ 44–28. A párosítás legjobb gólszerzői: Luigi Riva (Cagliari) 10 gól, Luigi Piras (Cagliari) 9, Francesco Flachi és Roberto Mancini (Sampdoria) 8-8.
A legutóbbi mérkőzés: Cagliari–Sampdoria 3–1 (1–0). Gólok: Joao Pedro 2, Cáceres, ill. Thorsby (2021. 10. 27.). A legutóbbi bajnoki Samp-győzelem: 3–0 (1999. 1. 31.); a legutóbbi döntetlen: 2–2 (2021. 3. 7.); a legutóbbi Cagliari-győzelem: 1–3 (2021. 10. 27., Cagliariban). Házi gólkirály: Antonio Candreva 6, ill. Joao Pedro 9 gól

LAZIO–EMPOLI

A két együttes tabellaszomszéd a 8. Lazio éppen csütörtöki vendégét előzi meg a táblázaton. Ezzel együtt 4 pont a rómaiak előnye, akik egy győzelemmel megerősíthetik helyüket az „európai zónában”. Noha most nincs kupahelyen a fővárosi csapat, de három ponton belül van az El-t jelentő 5. helyhez képest. Négy meccsen szerzett 5 pontja mellett a vetélytársak botladozásai segítették ehhez a pozícióhoz. Igaz, a hétvégén az Interhez kell menni, de az ottani esetleges pont élőre egyensúlyozhatja egy Empoli elleni hazai győzelem. Legutóbbi két meccsén 6 gólt szerzett, ez biztató, hiszen a házi gólkirály Immobile nem játszhatott. Pedro viszont mindkétszer betalált, 7-re növelve idénybeli bajnoki góljai számát.

Az Empoli legutóbbi két meccse egyikét sem tudta megnyerni, viszont ezt megelőző 7 találkozójából csak egyet (Milan 2–4) vesztett el, 15 gólt szerezve a sorozatban. A shut-outok azonban továbbra is gondot okoznak, október 26-án sikerül megőrizni legutóbb kapujukat a góltól a Napoli ellen. Viszont megnyugtató 16 pontos az előnyük a kiesőzóna csapatai előtt. Januárban viszont három mérkőzésük lesz a legjobb 8-ban található együttesek ellen, azaz Andreazzoli szeretne „repülőrajtot” az esztendőben.
A Lazio csapatába Hysaj és Immobile is visszatérhet, mindketten felépültek korábbi sérülésükből. Acerbi viszont rúgást kapott, ezért Radu kerülhet az egyik belső védő posztjára, Felipe Anderson viszont kieshet a támadósorból. Noha Luis Alberto legutóbb csereként is brillírozott, lehet, hogy mégsem kezd.
Az Empoli reménykedik benne, hogy Sztojanovics játszhat, noha a szerb jobbhátvédet legutóbb le kellett cserélni a milánói mérkőzés első félidejében. Di Francesco is versenyben van a kezdőbe való visszatérésért, Cutrone az első számú riválisa ebben.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. Az Empoli legutóbbi 9 bajnoki meccsén mindannyiszor szerzett gólt – ennél hosszabb hasonló sorozata (11) 2015 decemberében volt, amikor Marco Giampaolo volt az együttes edzője. 2. Egyetlen csapat sem szerzett annyi gólt a hazai meccsein, mint a Lazio (25), s csak az Inter szerzett több pontot otthon nála (23 – 20). Az Empoli viszont pontjai 63%-át (17/27) idegenben szerezte, ennél jobb mutatója ebben a kategóriában csak az Atalantának (68%) és a Genoának (64%) van. 3. Ciro Immobile 6 bajnoki gólt szerzett január 6-án (egyet a Parma ellen 2014-ben, 4-et a SPAL-nak 2018-ban és egyet a Fiorentinának 2021-ben), csak Kurt Hamrin szerzett ennél többet egyazon naptári napon (9-et, a február 2-ai meccseken)

Kapcsolódó

Lazio–Empoli bajnoki örökmérleg

Összesen: 25 mérkőzés–16 Lazio-győzelem–5 döntetlen–4 Empoli-siker / 48–21-es gólkülönbség. A Serie A-ban: 23–14–5–4 / 44–20. Rómában: 12–9–3–0/ 29–7. Rómában a Serie A-ban: 11–9–2–0/ 29–7. A párosítás legjobb gólszerzői: Paolo Negro és Goran Pandev (Lazio), valamint  Francesco Tavano (Empoli) 3-3 gól
A legutóbbi mérkőzés: Empoli–Lazio 1–3 (1–3). Gólok: Bandinelli, ill. Milinkovics-Szavics, Lazzari, Immobile (2021. 8. 21.). A legutóbbi bajnoki Lazio-győzelem: 3–1 (2021. 8. 21., Empoliban); a legutóbbi döntetlen: 0–0 (2007. 9. 15.); a legutóbbi Empoli-győzelem: 1–2 (2014. 11. 9., Empoliban). Házi gólkirály: Ciro Immobile 13, ill. Andrea Pinamonti 7 gól

SPEZIA–VERONA

A Spezia első számú célja, a bennmaradás elérése felé jól halad, öt ponttal áll a kiesőzóna csapatainak legjobbja előtt. A Verona jól teljesített az esztendő vége előtt, ám decemberi legutóbbi három találkozóján nyeretlen maradt. Pedig szeptember vége és december eleje közt 13 meccsből 2 pontot szerzett, ám az év végi hajrában csak egy pontot csíptek el a Fiorentinától. Pedig a Venezia elleni, 0–3-ról elért  4–3-as bravúr jót tett az csapat önbizalmának, ám ez az utolsó diadal maradt az évben. Most viszont jó előjel, hogy a fordított párosításban a Bentegodiban fölényes, 4–0-s győzelmet aratott a Spezia ellen.
Noha a Napoli az idény utóbbi harmadában visszaesett, a Spezia sikere a Maradona-stadionban az egész bajnokság eddigi legnagyobb meglepetését jelentette. Hazai formája jónak mondható, az Alberto Picco Stadionban mindössze 12 gólt kapott 9 mérkőzésen.
A hazai gárda nem szerepeltetheti Manajt, ő a legutóbbi pozitív Covid-tesztes játékosok egyike. Antiste lehet az új belépők egyike, M’Bala Nzola is ugyanezen okból hiányzik. Ebrima Colley sem szerepelhet, mert már csatlakozott a gambiai válogatotthoz. A Verona középpályása, Hongla is az Aftika-kupára készül Kamerunnal, bár ő nem valószínű, hogy a kezdőben lett volna, ha elérhető. Magnani viszont eltiltása urán visszatérhet a sárga-kékek csapatába, de karácsonykor ő is átesett a koronavírus-fertőzésen. Tudor edző esetleg ugyanazzal a csapattal kezdhet, mint a legutóbbi bajnokin a Fiorentina ellen.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Verona egyetlenegyet nyert meg legutóbbi 18 liguriai mérkőzéséből  (4 dönt., 13 ver.), éppen a Spezia ellen 2021 első találkozóján. 2. A Spezia első három hazai meccsét elvesztette a szezonban, az azt követő hatból viszont csak egyszer kapott ki (2 gy., 3 dönt.), a Bolognától 1–0-ra novemberben. 3. A legutóbbi meccs, amelyen Giovanni Simeone gólt is szerzett és gólpasszt is adott, a Spezia elleni fordított pályaválasztású mérkőzés volt októberben ­ az argentin csatár három mccsen három gólt szerzett a szezonban liguriai csapatok ellen.

Kapcsolódó

Spezia–Verona bajnoki örökmérleg

Összesen: 43 mérkőzés–11 Spezia-győzelem–10 döntetlen–22 Verona-siker / 43–66-os gólkülönbség. A Serie A-ban: 3–0–1–2 / 1–6. La Speziában: 21–10–3–8/ 29–21. La Speziában a Serie A-ban: 1–0–0–1/ 0–1. A párosítás legjobb gólszerzői: Egidio Ciecchi (Verona) 7 gól, Giuseppe Rosetti (Spezia) és Mattia Zaccagni (Verona) 6-6.
A legutóbbi mérkőzés: Verona–Spezia 4–0 (3–0). Gólok: Simeone, Faraoni, Caprani, Bessa (2021. 3. 10.). A legutóbbi bajnoki Spezia-győzelem: 1–0 (2017. 4. 4., Veronában, a B-ligában); a legutóbbi döntetlen: 1–1 (2021. 5. 1.); a legutóbbi Verona-győzelem: 0–4 (2021. 8. 21., Veronában). Házi gólkirály: Emanuel Gyasi és Daniele Verde 3-3, ill. Giovanni Simeone 12 gól

SASSUOLO–GENOA

Két alsóházbeli együttes összecsapása. Alessio Dionisi tanítványai az előző évet a Bologna elleni 0–3-mal zárták, míg mostani vendégeik gól nélkül végeztek az Atalantával. A fekete-zöldek csupán kétszer nyertek legutóbbi 9 bajnokijukból, így a 13. helyen állnak, éppen 13 ponttal a kiesési vonal felett. A „babonás” 13 annyiban is megmutatkozott, hogy a Bolognai elleni 0–3 a 13. meccs volt a bajnokságban, amelyet nem sikerült kapott gól nélkül megúsznia és több mint három hónap után először maradt eredménytelen. A javítás most azért könnyebbnek ígérkezik, mert a mezőny egyik legrosszabb állapotban lévő csapata érkezik csütörtökön ellenfélként. Sevcsenko játékosként a legszaporább góltermésű játékosok egyike volt, de edzőként riasztóan eredménytenek a játékosai. Legutóbb az Atalanta ellen sem sikerült gólt elérni, de legalább megakadálozták a roppant eredményes La Deát abban, hogy a kapuba találjon. A tabellán elfoglalt 18. hely és az ötpontos hátrány a leggyengébb bennmaradó mögött aggasztónak látszik. A Sassuolo ellen az első meccsen ugyan sikerült 2–2-t elérnie az Il Grifonénak, de idegenben egy ismételt pontszerzés sokkal nehezebbnek tűnik.
A Sassuolónak is vannak Afrika-kupa-résztvevői: Boga és Hamed Traore az elefántcsontparti csapattal vesz részt a kontinenstornán, igaz, őket a legutóbbi bajnokin le kellett cserélni sérülés miatt. Goldaniga – aki állítólag Cagliariba készül – Covid-tesztje pozitív lett – , s Djuriciv is nagy valószínűséggel kihagyni kénytelen a csütörtöki találkozót.
Raspadori és Harroui kerülhet a két elefántcsontparti helyére, Toljan pedig abban reménykedik, hogy felválthatja Müldürt a jobbhátvéd posztján.
Sevcsenko roppant nehéz dolgát tovább súlyosbítja, hogy csapatkapitánya, Criscito és fiatal védője, Serpe is covidos, Stefano Sturaro meg el van tiltva. Caicedo, Rovella, Faresz és Vanheusden sem játszhat sérülés miatt, talán Abdoulaye Touré helyettesítheti Sturarót. Visszatérhet viszont Ghiglione, vélhetően ő pótolja Criscitót, Caleb Ekuban pedig a veterán Goran Pandev helyére kerülhet a kéttagú csatársorba Destro mellé.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. Egy hétmeccses sorozat után, amelyen minden találkozón legalább két gólt szerzett a Sassuolo, eredménytelen maradt az utolsó összecsapásán (Bologna 0–3) – a fekete-zöldek legutóbbi két egymást követő 0 gólos meccséig 2020 decemberéig kell visszalapozni. 2. Andrij Sevcsenko edzői kinevezése óta a Genoa csupán két pontot szerzett, az ukrán lehet az első Genoa-tréner 1994 óta, akinek első 8 meccsén egyszer sem sikerül nyernie csapatával. 3. Giacomo Raspadori három gólt szerzett a Genoa ellen, a CFC ellen volt eddig legeredményesebb az élvonalban, ő a legifjbb játékos, aki két egymást követő idényben is eljutott legalább 10 gólig két egymást követő Serie A-kiírásban.

Kapcsolódó

Sassuolo–Genoa bajnoki örökmérleg

Összesen: 17 mérkőzés–8 Sassuolo-győzelem–4 döntetlen–5 Genoa-siker / 32–22-es gólkülönbség. Sassuolóban: 8–6–1–1/ 21–8. A párosítás legjobb gólszerzői: Domenico Berardi (Sassuolo) 5 gól, Giacomo Raspadori (Genoa) 3, Krzysztof Piatek és Alberto Gilardino (Genoa), valamint Gianluca Scamacca (Genoa és Sassuolo) 2-2.
A legutóbbi mérkőzés: Genoa–Sassuolo 2–2 (1–2). Gólok: Destro, Vásquez, ill. Scamacca 2 (2021. 10. 17.). A legutóbbi bajnoki Sassuolo-győzelem: 2–1 (2021. 5. 9., Genovában); a legutóbbi döntetlen: 2–2 (2021. 10. 17., Genovában); a legutóbbi Genoa-győzelem: 1–2 (2020. 1. 5., Genovában). Házi gólkirály: Domenico Berardi 8, ill. Mattia Destro 7 gól

MILAN–ROMA

Tammy Abraham a Milan ellen még nem szerzett gólt. Hátha csütörtökön este a San Siróban sikerül… (Fotó: Getty Images)

A Milan kiváló őszi idénye végére becsúszott egy-két bántó eredmény is, a vörös-feketék így is a táblázat második helyét foglalják el, négy pont hátrányban a városi rivális Inter mögött. A Roma 2021-ben három legutolsó meccse közül kettőt megnyert, ezzel tartja 6. helyét a tabellán.
A milánói óriás a novemberi Derby della Madonnina óta 8 meccse felét elvesztette, s a rivális Napoli váratlan botlása kellett hozzá, hogy az évváltáskor a második helyen fordulhasson. 2021 úgy kezdődött, hogy a csapat „félidényes bajnokként” rajtolhatott, de tavasszal jelentősen visszaesett. Stefano Pioli edző reméli, fiatal csapatának az idén sikerül megfordítania ezt a folyamatot. A legutóbbi toszkánai győzelemmel (4–2 Empoliban) a Milan a második a hárompontos győzelem bevezetése (1994) óta, amely 17 idegenbeli győzelemmel zárt egy naptári évet, de a hazai mérlege csak a 7. helyre helyezi a Serie A-csapatok között. A hónap soron következő nagy feladatai, a Coppa Italia-bemutatkozás és az Inter, valamint a Juve elleni nagy rangadók előtt azzal az ellenféllel kell megharcolni, amelyt az idényben már sikerült egyszer megverni, 2–1-re. A Roma szurkolói mély csalódással fogadták a Samp elleni legutóbbi döntetlent, amely mintha kifejezte volna az egész hektikus őszt, amelyet a farkasok produkáltak. Pedig előtte néhány nappal meglepő nagy diadalt arattak az Atalanta fölött. Pedig a bergamói siker az első volt a „BL-es négyek” egyike ellen, amelyet két vereség előzött meg a topcsapatoktól. Így a római Mourinho- korszak első idénye a 6. helyen ért véget a sárga-vörösöknek. A ”régi trendnek” megfelelően  első hat hazai bajnokijukat is megnyerték, ötöt ezekből kapott gól nélkül. Idegenbeli teljesítményük azonban igencsak gyengécske, 9 mérkőzésükből ötöt elvesztettek, közte szégyenletes 6–1-es vereséget is elszenvedve a norvég Bodőtől az Európa-konferencialigában. A 2021-es naptári évben éppen egy tucat vereséget szenvedett el a Roma házon kívül, ennél rosszabbul csak több mint hét évtizede, 1949-ben és 1950-ben szerepelt. Ezt a csapnivaló mérleget kell jelentősen megjavítania a Mourinho-gárdának ebben az esztendőben.
A kéthetes szünet, s az ezáltal adódó felépülési lehetőség segítette a Milan ügyét (is), az Ibrahimovic, Rafael Leao és Rebic is bevethető, ha Pioli úgy döntene. Az idény elején kapitánnyá lett Calabria is visszatér, és Florenzivel küzd meg a jobbhátvéd helyéért. Bennacer, Kessié és Ballo Touré az Afrika-kupára megy és minimum két hétig távol lesz. Bennacer és Kessié hiányában Tonali és Bakayoko csatlakozik a középpályásokhoz. A klub bejelentette, hogy még egy meg nem nevezett játékosa covidos és karanténba kell vonulnia, mint a tartalékkapus Tatarusanunak. A piros-feketéktől annyian hiányoznak, hogy még az is elképzelhető, a magyar ifiválogatott Kerkez Milos is leülhet a kispadra a San Siróban.
A Roma sem erősítette meg vírusos eseteit, a sajtó szerint Mayoral, Smalling és Fuzato a három covidos. A középpályások közül Darboe és Diawara lesz szolgálatban az Afrika-kupán. Örömteli hír a szurkolóknak, hogy Pellegrini visszatérhet a csapatba, támogathatja Zaniolo és Tammy Abraham támadójátékát.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Roma 94 gólt szerzett már az élvonalban a Milan vendégeként, pedig csupán 19 meccset tudott megnyerni Milánóban a fekete-vörösök ellen (20 dönt., 47 ver.) a 86 mérkőzésen. Csak a Lazio ellen szerzett több gólt (95) „idegenben”, merthogy hosszú ideje közös a stadionja a másik fővárosi csapattal. 2. A Milan kettőt elvesztett legutóbbi 3 hazai bajnokija közül (a harmadikat megnyerte), ennyiszer azt megelőzően 13 hónapban összesen kapott ki (7 győz., 4 dönt.). 3. Ibrahimovic 11 gólt szerzett eddig a Roma ellen, ez holtversenyes rekordja, a legtöbb dupláját (4) is a sárga-vörösök ellen érte el, hármat ezekből a Milan színeiben.

Kapcsolódó

Milan–Roma bajnoki örökmérleg

Összesen: 177 mérkőzés–77 Milan-győzelem–54 döntetlen–46 Roma-siker / 251–193-as gólkülönbség. A Serie A-ban: 173–76–52–45 / 246–189. Milánóban: 88–48–20–20/ 153–95. Milánóban a Serie A-ban: 86–47–20–19 / 151–94. A párosítás legjobb gólszerzői: Francesco Totti (Roma) 11 gól, Pietro Paolo Virdis (Milan) 10, Gunnar Nordahl (Milan és Roma) 9.
A legutóbbi mérkőzés: Roma–Milan 1–2 (0–1). Gólok: El Shaarawy, ill. Ibrahimovic, Kessié-11-es (2021. 10. 31.). A legutóbbi bajnoki Milan-győzelem: 2–1 (2021. 10. 31., Rómában); a legutóbbi döntetlen: 3–3 (2020. 10. 26.); a legutóbbi Roma-győzelem: 1–2 (2019. 10. 27., Rómában). Házi gólkirály: Zlatan Ibrahimovic 7, ill. Tammy Abraham 6 gól

JUVENTUS–NAPOLI

Lorenzo Insigne utolsó bajnokiját játszhatja a Juve ellen az Allianz Stadionban (Fotó: Getty Images)

Mindössze két hely és öt pont választja el a két csapatot a táblázaton. A Juve legutóbbi hat mérkőzéséből ötöt megnyert, ugyanennyiből viszont a Napoli hármat is elvesztett.   A csapnivaló szezonkezdet után a rekordbajnok az őszi idény végére maximálisan erősített, féltucat meccsét egy kivétellel megnyerte, miközben csupán két gólt kapott. Igaz, a győzelmeket a liga gyengébb csapatai ellen aratta, legutóbb a Cagliarit múlta felül. Massimiliano Allegrinek a nemzetközi színpadon is sikerült  maximalizálni a teljesítményt, végül a gárda megnyerte BL-csoportját és a Villarreallal meccsel a nyolcaddöntőben. Előtte azonban a Serie A-ban várnak még nagy feladatok a 36-szoros bajnokra. A Napoli látogatása után a Romával, az Atalantával és a Milannal kell megmérkőznie  bajnokságban, emellett vár rá az Olasz Kupa-nyolcaddöntő a Samppal és a Szuperkupa-mérkőzés az Inter ellen a következő hetekben. A zebrák hátránya 12 pont a vezető Inter mögött, reálisan nem igen gondolhatnak a scudetto megszerzésére. A csatár Álvaro Morata
ugyan egyes hírek szerint távozni készül Torinóból, csütörtökön mégis mindent megtesz, hogy csapata ne szenvedjen egymást követő ötödik meccsükön negyedszer is vereséget a déliektől.
A Napoli szenzációsan kezdett, sokáig vezetett is, októberben kapott ki először, viszont azóta több alkalommal is megbotlott, gyors egymásutánban négy (!) vereséget is elszenvedett az Intertől, az Atalantától, nagy meglepetésre az Empolitól is, de a legfájdalmasabb a Spezia elleni hazai kudarc volt.  Noha az El-ben nagy csatában a Leicester legyőzésével összejött a továbbjutás a botladozó óriás Barcelona elleni párharc lett a „következmény” , s a Milan elleni bravúrgyőzelem visszabillentette egy kicsit  a rossz oldalra kilengő mérleg nyelvét. A csapatkapitány Insigne jelezte távozását, ám csak a nyártól hagyja el a csapatot, amikor a torontói MLS-klubba igazol. Az edzőjük mellett 8 játékos is megbetegedett a koronavírusban, illetve hagyja ott a csapatot minimum két hétre az Afrika-kupa miatt – ilyen körülmények közt kell kiállni az ősi északi riválissal, abban a stadionban, amelyben a legutóbbi 10 alkalomból 9-szer vereséget szenvedett…
A Juventus a Covid-járvány itáliai „újhullám” miatt a csapatkapitány Chiellinit és a tartalékkapus Pinsogliót is nélkülözi (Lehet, hogy Senkó Zsombor emiatt leülhet a kispadra!) – mindketten karanténban vannak –, a brazil Kaio Jorgét és Luca Pellegrinit pedig most érte el a betegség. Bonucci combproblémája miatt nem biztos, hogy játszhat, ezért Allegrinek hátul kell rögtönöznie. Alighanem De Ligt és Rugani szerepel a belsővédő-kettős szerepkörében. Chiesa még nem százszázalékos sérülése után, ezért alighanem csak a kispadon kezd. A támadó négyest alighanem Bernardeschi, Dybala, Kean és Morata alkotja.
A Napolit is jelentősen tizedeli a Covid-hullám, Lozano, Malcuit, Osimhen, Meret és Mário Rui is emiatt hiányzik). Három játékos pedig a másik állandó hiány-ok. az Afrika-kupa miatt nem szerepelhet, Anguissa, Kalidou Koulibaly és a technikás algériai szélső Unasz is két-két és fél hétig a kontinensbajnokságon szerepel. Spalletti  – aki a karanténból irányít –, emiatt betehette a Torinóba utazó keretbe Gulamot és Lobotkát is. Osimhen távollétében a klubgólcsúcsot döntő Mertens kezdhet elöl, bár lehet, hogy a fizikailag erősebb Petagna kerül a csapatba ékként.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. Korábban egyszer játszottak csak Vízkeresztkor 1990-ben, akkor a Juve Casiraghi 87. perces góljával 1–0-ra győzött. 2. A Napoli mestere, Luciano Spalletti a Juve ellen többször vesztett csapatával, mint bármely más ellenféllel szemben (19-szer, emellett azért győzött is kétszer, 5 döntetlen mellett). 3. Lorenzo Insigne 4 gólt szerzett a Juve ellen, beleértve a hármat, amelyet a 2020 óta lejátszott négy meccsüket, ezalatt csak a Bologna ellen ért el több találatot (4).

Kapcsolódó

Juventus–Napoli bajnoki örökmérleg

Összesen: 159 mérkőzés–75 Juventus-győzelem–49 döntetlen–35 Napoli-siker / 246–148-as gólkülönbség. A Serie A-ban: 151–70–47–34 / 221–144. Torinóban: 79–51–20–8/ 154–73. Torinóban a Serie A-ban: 75–47–20–8 / 135–72. A párosítás legjobb gólszerzői: Alessandro Del Piero (Juventus) és Antonio Vojak (Juventus és Napoli) 11-11 gól, Felice Borel (Juventus) és Gonzalo Higuaín (Juventus és Napoli) 9-9.
A legutóbbi mérkőzés: Napoli–Juventus 2–1 (0–1). Gólok: Politano, Koulibaly, ill. Morata (2021. 9. 11.). A legutóbbi bajnoki Juventus-győzelem: 2–1 (2021. 4. 7.); a legutóbbi döntetlen: 1–1 (2017. 4. 2., Nápolyban); a legutóbbi Napoli-győzelem: 1–2 (2021. 9. 11., Nápolyban). Házi gólkirály: Paulo Dybala és Álvaro Morata 5-5, ill. Dries Mertens, Victor Osimhen, Fabián Ruiz és Piotr Zielinski 5-5 gól

SERIE A, 20. FORDULÓ. Sport2 12:30 UC Sampdoria–Cagliari Calcio (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter); Sport1 14:30 SS Lazio–FC Empoli (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter); Sport2 14:30 Spezia Calcio–Hellas Verona (kommentátor: Haraszti Ádám); Sport1 16:30 Sassuolo Calcio–Genoa CFC (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter);  Sport1 18:30 AC Milan–AS Roma (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Nyilasi Tibor); Sport1 20:30 Juventus FC–SSC Napoli (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Nyilasi Tibor)

COPA DEL REY, 3. forduló. Sport2 18:00 Real Zaragoza–FC Sevilla (kommentátor: Bartha Zoltán); Sport 2 20:00 FC Girona–CA Osasuna (felv., kommentátor: Engyel István); Sport2 21:30 Majadahonda–Club Atlético de Madrid (kommentátor: Petur András)