Felkészülési meccshalmaz – a világbajnokkal • SportTV

Felkészülési meccshalmaz – a világbajnokkal

2022. 03. 25. 17:04    
Olvasási idő: 5 perc

A pótselejtezős csütörtök után válogatott péntek következik a Sport TV-n. Két csatornánkon összesen 9 – 5 élő és 4 felvett – mérkőzést láthatnak kielégíthetetlen éhségű labdarúgó rajongók. Közte a magyar csapat szerdai találkozóját és a világbajnok élő mérkőzését is.

Vladislavs Gutkovskis, a Raków Czestochowa csatára a lett keret második legeredményesbb tagja a maga öt góljával (Fotó: Getty Images)

LETTORSZÁG–KUVAIT

A lettek az európai G-csoportban csak ötödikek lettek mindössze a pont nélküli Gibraltárt tudták megelőzni. Kuvait az ázsiai kvalifikációban a második körben kapcsolódott be, a B-csoportban ugyan második helyen végzett Ausztrália mögött, de 10 ponttal szerzett kevesebbet a csoportelsőnél. Megelőzte ugyan az ugyancsak 14 pontos Jordániát, kettővel jobb gólkülönbségével, valamint Nepált és a pont nélküli Tajvant, mivel csak a csoportgyőztesek és a jobb csoportmásodikak folytathatták a küzdelmet, az arabok számára már tavaly júniusban véget ért a vb-szereplés. Most az Arab Kupa selejtezőjében is kiestek (Bahrein 0–2), most az az Ázsia-kupa nyári selejtezőire készülnek, amelyen júniusban hazai rendezésű minitornán Kuvaitvárosban mérkőznek meg a jordán, indonéz, nepáli trióval – a csoportgyőztes vesz majd részt a jövő évi kínai kontinenstornán, a másodikat még lehetőséget kapnak a pótselejtezőben.
Lettország pedig a Nemzetek Ligája D-ligája 1. csoportjának szintén júniusban kezdődő A-csoportjára készül, amelyben Andorra, Liechtenstein és Moldova vagy Kazahsztán lesz az ellenfele.
A két csapat eddig egyetlenegyszer találkozott egymással, 2003 decemberében ugyancsak felkészülési mérkőzésen 2–0-ra nyert Kuvait, Pafosz szigetén. A mostani találkozó is egy földközi-tengeri szigetországban lesz, a máltai nemzeti stadionban, Ta ’Qaliban, ahol három nap múlva Kuvait a házigazdákkal is megmérkőzik.

NORVÉGIA–SZLOVÁKIA

Martin Ödegaard 23 esztendősen már a norvég nemzeti válogatott csapatkapitánya (Fotó: Getty Images)

Norvégia nagy harcban alulmaradt a törökökkel folytatott versenyfutásban a 2. helyért a G-csoportban. Ezek után a Nemzetek Ligája nyári rajtjára készül, ahol a B-liga 4. csoportjában a svédekkel, a szerbekkel és a szlovénokkal kell megküzdenie. A szlovákok ugyancsak harmadik helyen végeztek a horvátok és az oroszok mögött 8 ponttal, nekik a C-ligában lesz feladatuk az NL-ben, csoportellenfeleik a fehéroroszok, az azeriek és a kazahok vagy a moldovaiak lesznek. (Utóbbi attól függ, hogyan alakul a C/D-csoport playoutja, amelyen az első találkozót Kazahsztán nyerte meg idegenben 2–1-re, visszavágó négy nap múlva)

A két együttes eddig 9-szer csapott össze, valamennyi találkozó tétmérkőzés volt (4 vb-selejtező, 2 Eb-selejtező, egy Eb-csoportmeccs és két NL-mérkőzés). Az összmérleg 6 norvég, 1 szlovén győzelem, két döntetlen mellett. A Nemzetek Ligája első kiírásában találkoztak az elmúlt két alkalommal,  2018 októberében a norvégok Selnaes góljával nyertek 1–0-ra Oslóban, a fordított párosításban bő egy hónappal később 1–1 lett az eredmény Verbic korai vezető és Björn Johnsen kései egyenlítő góljával.
A skandinávok kapitánya, Stale Solbakken továbbra is a légiósokra épít, a 24-es keretből csak a két tartalékkapus és Valon Berisha játszik otthon. Két abszolút újonca van a csapatnak, a harmadkapus Jakob Karlström (Molde) és a védő Leo Östigard (Genoa).
A szlovákok hasonlóan a légiósokra építenek. az egyetlen hazai kerettag a rózsahegyi Martin Regáli, aki 28 évesen érdemelte ki először a válogatott meghívót. Nem kerettag viszont Marek Hamsík, a 135 szereplésével a nemzeti örökhangsort vezető idol, aki lemondta a válogatottságot.

ROMÁNIA–GÖRÖGORSZÁG

Ennek a párosításnak hatalmas a múltja, a két csapat már 92 éve összecsapott egymással a Balkán-kupában. Eddig 25-ször csaptak össze, a mérleg jelentős román fölényt mutat (18 győzelem, 7 görög siker, 10 döntetlen mellett). Legutóbb azonban 7 évvel ezelőtt mérkőztek meg, a 2016-os Eb-selejtezősorozatban Athénban nyertek a románok, Bukarestben gól nélküli mérkőzést játszottak.
Mindkét csapat 3. helyen végzett saját csoportjában, csak a románok mindössze egy ponttal maradtak el a macedónoktól, addig a görögök öt ponttal végeztek a svédek mögött. A Nemzetek Ligájában osztálykülönbség alakult ki köztük, a románok a B-liga 3. csoportjában szerepelnek majd a bosnyákok, a finnek és a montenegróiak társaságában, a görögök a C-liga Észak-Írország, Koszovó és Ciprus vagy Észtország ellenfelei lesznek. (A playout első meccse gól nélkül végződött a balti államban, a visszavágó dől el, melyik lesz a győztes és C-csoportos júniusban.)

A románok vadonat új kapitánya, Edward Iordanescu – a korábbi sikerkapitány, Anghel fia – első meccsére nem alakította át teljesen a korábbi keretet, csupán négy újonc van a listán, a két tartalékkapus mellett Radu Dragusin, a Salernitana 20 éves védője és Andrei Ivan, az Uni Craiova 25 sztendős csatára „nullkilométres”.
A görögök oldalán is új mester ül a kispadon, a holland kapitányt, a jáúékosként egykor Európa-bajnok John van ’t Schipet az Gus Poyet – aki meg Dél-Amerika bajnoka volt az uruguayiakkal – váltotta az év elején. A dél-amerikai edző angol, spanyol, kínai és chilei klubcsapatok után először vezet nemzeti válogatottat. Ő is éppen három újoncot hívott be keretébe, Athanasziadisz kapus (Sheriff Tiraspol), Liratzisz védő (PAOK) és  Kurfaidisz középpályás (Cagliari) személyében. A csapat két legtapasztaltabb futballistája két AEK-játékos, a védő Tzavellasz (45-szörös válogatott) és a középpályás Mandalosz (41) valamint a török bajnokesélyes Trabzonspor csatára, Bakaszetasz (43).

BOSZNIA-HERCEGOVINA–GRÚZIA 

A bosnyákok most is elsősorban válogatott szereplési és gólrekorderük, Edin Dzeko  (jobbról) eredményességében reménykedhetnek (Fotó: Getty Images)

Két vb-selejtezőcsoport-negyedik küzd meg egymással. Kettejük közül a bosnyákok élték meg nagyobb csalódásként a sorozatot, a franciák és az ukránok primátus áz elfogadták, de hogy a finn csapat is 4 ponttal többet szerezzen náluk, az már kicsit sok volt. Ennek ellenére meghagyta a szövetség a helyén a bolgár Ivajlo Petevet, aki a korábbi hazai játékos- és edzőlegendát, Dusko Bajevicset váltotta tavaly márciusban a kispadon (Igaz, az új mester már a vb-selejtezők hajrájára érkezett, de az ő győzelmi rátája (15%) sem mondható igazán meggyőzőnek, a 13 általa irányított meccsből csak kettőt, egy Kuvait elleni felkészülési találkozót és a kazahok elleni vb-selejtezőn sikerült győzelmet aratni.
Az első számú játékos továbbra is Edin Dzeko, az Inter 25 esztendős csatára az örök szereplési és góllövőlistát (115 mérkőzés, 60 gól) is fölényesen vezeti a nemzeti csapat történetében.
A grúzok óriási meglepetésre legyőzték tavaly márciusban vb-selejtezőn a spanyolokat, a bár a végén a másik favorit svédeket is térdre kényszerítették a kvalifikáció végén, a közben elszenvedett három egymást követő vereség csupán az utolsó előtti helyre sorolta be őket.  A kapitány itt azért élvezi a bizalmat, Willy Sagnol, a francia ikon megkapta a bizalmat a nyári-öszi NL-mérkőzésekre is. Az ellenfelek sora nem túl félelmetes, Gibraltárral, Észak-Macedóniával és Bulgáriával kell megküzdeni. A keretben akad ismerős, Lasa Dvali, az FTC háromszoros bajnok hátvédje 22-szeres válogatottként állandó meghívott, a szerepet kaphaz az újpesti Budu Zivzivadze is. A másik oldalon is lehet fradista, mert Petev mester keretébe kóhívta Adnan Kovacsevicset is.

FRANCIAORSZÁG–ELEFÁNTCSONTPART

Kylian Mbappé 53 mérkőzés után 24 gólnál tart a színeiben, igyekeznie kell a félgólos átlagért (Fotó: Getty Images)

 A nap legrangosabb együttese természetesen a címvédő világbajnok egyben a Nemzetek Ligája legutóbbi győztese is. A tavaly nyári Eb-n kissé alulteljesítő csapat az NL-fináléban győztes erényeit csillogtatta. A közelgő NL-ellenfelei a két németalföldi együttes és Lengyelország , de hát az A-ligában alig akadnak könnyen leküzdhető vetélytársak. Deschamps együttese 2020 szeptembere, a finnek elleni „barátságos” vereség óta 18 meccses veretlenségi szériát épített (az Eb-kiesés statisztikailag döntetlen meccsen történ a svájciak ellen, 11-es párbajban).

A franciák nem ritkán találkoznak egykori gyarmatbirodalmuk függetlenedett államaival, az „elefántokkal” is játszottak már kétszer is az elmúlt két évtizedben. 2005 augusztusában Montpellier-ben 3–0-ra nyertek a kékek (a góllövők neve sokat mondó: Gallas, Zidane és Henry talált az afrikaiak kapujába), 2016 novemberében gól nélkül végeztek Lensban. (A mostani mérkőzés Marseille-ben, egy harmadik francia városban lesz.)
A világbajnokoknak akadtak apróbb nehézségeik, végül azonban 6 pontos előnnyel nyerték meg csoportjukat az ukránok előtt. A narancs mezeseknek viszont nem sikerült jól a selejtezősorozat. Legalábbis a hajrája: a csoportkör utolsó mérkőzése előtt 13 ponttal vezettek a 12 pontos Kamerun előtt, de Yaoundéban a döntő csatát elvesztettél 1–0-re. Nem mellesleg az volt az egyetlen vereségük legutóbbi 16 találkozójukon. Igaz, közben a kameruni Afrika-kupáról is kiestek, de az statisztikailag döntetlennek számít (0–0 után 11-esekkel:4-5).
Didier Deschamps keretéből Pavard Covid-fertőzés miatt hiányzik, Kanté „személyes okokból” kért felmentést, Digne kisebb sérülése miatt kétséges a játéka, így Theo Hernández lesz a balhátvéd, a jobb oldalon Koundé kezdhet. Az újoncok, Clauss, Saliba és Nkunku a bemutatkozásban reménykednek. Giroud visszekerült 35 évesen a keretbe, a másik veterán, Benzema sérülése nyitotta meg előtte az utat, így ő alkotja Griezmann és Mbappé mellett a támadóegységet. Rabiot és Tchouamené kezdhet a középpályán, d Kanté lehet, hogy mégis vállalja az utolsó pillanatban a mérkőzést.
Az elefántcsontparti együttesben biztos kezdőnek látszik Aurier, Bailly, Kessié, Pepé és Haller játéka, és a legtapasztaltabb játékos, a csatár Gradel is a kezdő 11-ben lesz. Valószínű Sené és Sangaré szereplése is a középpályán, Zaha viszont vélhetően a kispadon kezd. Az afrikaiak keretében is van egy háromtagú újonckontingens, Mohamed Koné, Isnmael Diallo és Paul Akoukou egyaránt abban reménykedik, hogy vagy Marseille-ben vagy kedden Londonban áteshet a a tűzkeresztségen a nagyválogatottban.

(folytatjuk)

EURÓPAI VB-PÓTSELEJTEZŐK. Sport2 13:45 Wales–Ausztria (felv., kommentátor: Gyulai Miklós); Sport2 15:45 Svédország–Csehország (felv., kommentátor: Fülöp Marcell)
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK. Sport2 11:45 Koszovó–Burkina Faso (felv., kommentátor: Gyulai Miklós); Sport1 12:45 Lettország–Kuvait (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Mészáros Ábel); Sport1 16:00 Magyarország–Szerbia (felv., kommentátor: Fülöp László); Sport2 17:45 Norvégia–Szlovákia (kommentátor: Faragó Richard); Sport1 19:00 Románia–Görögország (kommentátor: Petur András, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hajdu Attila); Sport2 20:30 Bosznia-Hercegovina–Grúzia (kommentátor: Bartha Zoltán); Sport1 21:15  Franciaország–Elefántcsontpart (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hajdu Attila); Sport1 23:00 összefoglaló a nap mérkőzéseiről (műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hajdu Attila)