A scudettoüldözők közül a bajnok a Sport1-en • SportTV

A scudettoüldözők közül a bajnok a Sport1-en

2022. 04. 09. 11:49    
Olvasási idő: 5 perc

A Derby d’Italia után nagy valószínűséggel háromra olvadt a reális bajnokesélyesek száma. Közülük az Intert mutatjuk hazai pályán a bárhol meglepetésre képes Verona ellen a San Siróból. A másik két mérkőzésen a Spezia a kiesés elleni harcban, a Juve pedig a BL-t érő 4. helyért folyó versenyfutásban hajt fontos pontokért

Rey Manaj (az előtérben) a Spezia nagy reménysége, hogy meghosszabbítsa az Empoli nyeretlen sorozatát (Fotó: Getty Images)

EMPOLI–SPEZIA

Az Empoli már-már kontinensre szóló nyeretlen szériája – ld. ministatisztikánkat alant – csak azért nem sodorta még kiesési veszélybe a toszkánai gárdát, mert ősszel remekül teljesített. Így is csak egy pont az előnye azonban vendége előtt, amely egy meglepő idegenbeli győzelemmel – csupán 4 volt ebből az idényben, de a legutóbbi éppen a Milan ellen, még január közepén – akár meg is előzhetné házigazdáját a 11. helyen, elhessentve ezzel a kiesési félelmek utolsó leheletét is.
A hazaiak védelmét megzavarta Tonelli idényvégi sérülése, a középhátvéd a Fiorentina ellen keresztszalagsérülést szenvedett. Középső védőtársát, Lupertót eltiltották, mert ugyanazon a meccsen kiállították, így a fiatal Viti csapatbe kerülése erősen valószínű, sőt Romagnoli is helyet kaphat a hátvédnégyesben. A mögöttük munkálkodó Vicario kapus védte 30 mérkőzésen a legtöbbet (123) az öt európai topbajnokságban az idényben, ez meccsenként több mint 4, sokat elárul a gárda védekezéséről. A csapat másik végén, elöl egy ,másik kölcsönjátékos, az Intertől kikölcsönzött Pinamonti szereplése betonbiztos – ő a házi gólkirály a maga 9 találatával.
Eközben a Spezia csak a középpályás triót, Burabiát, Senát és Shert hagyhatja ki a hétvégén, de az is lehet, hogy Thiago Motta változatlan csapatot küld a pályára. Az albán csatár Rey Manaj viszviszont valószínűleg kezd, ha a mester Kovalenko helyett egy hagyományosabb felfogású emberrel akar kiállni.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. Az Empolié a leghosszabb aktív nyeretlenségi sorozat az öt európai topligában, 14 bajnoki óta nem szerzett három pontot (7 d., 7 v.) ennél hosszabb nyeretlen szériája 1999-ben volt a ligúriai együttesnek (15 meccs, 10 Sandreani, 5  Orrico edzőségével). 2. A Spezia ugyanannyi pontot (32) gyűjtött ebben az idényben 31 meccsen, mint az előzőben, csak 9 góllal kevesebbet szerzet (32-t, 41-gyel szemben), de 5-tel kevesebbet is kapott (most 54-et, tavaly 59-et). 3. Csak Tammy Abraham és Joao Pedro volt többször kezdő (30) a csatárok közül Emmanuel Gyasinál, csak Domenico Berardi (134) és Gianluca Caprari (131) szerzett több labdát a Spezia támadójánál (127).

Kapcsolódó

Empoli–Spezia bajnoki örökmérleg

Összesen: 43 mérkőzés–17 Empoli-győzelem–14 döntetlen–12 Spezia-siker / 46–35-ös gólkülönbség. A Serie A-ban: 1–0–1–0 / 1–1. Empoliban: 18–11–6–1 / 27–11. Empoliban a Serie A-ban: még nem játszottak. A párosítás legjobb gólszerzői: Francesco Tavano (Empoli) 3 gól, Carmine Esposito és  Luca Athos Puccinelli (Empoli), valamint Stefano Ghirardello és Marco Sansovini (Spezia) 2-2
A legutóbbi mérkőzés: Spezia–Empoli 1–1 (0–0). Gól: Marchizza-öngól, ill. Nikolau-öngól (2021. 12. 19.). A legutóbbi bajnoki Empoli-győzelem: 2–0 (2014. 4. 26., a Serie B-ben); a legutóbbi döntetlen: 1–1 (2021 .12. 19., La Speziában); a legutóbbi Spezia-győzelem: 0–1 (2020. 6. 19..a Serie B-ben, La Speziában). Házi gólkirály: Andrea Pinamonti 9, ill. Daniele Verde 6 gól

INTER–VERONA

Dzeko helye biztos az Inter csatársorában, de hogy az eltiltott Lautarót melyik dél-ametikai támadó pótolja, azt csak az utolsó pillanatokban dönti el Inzaghi mester (Fotó: Getty Images)

Az Inter a Juventus elleni idegenbeli bravúrgyőzelemmel két legyet ütött egy csapásra: egyrészt növelte az előnyét egy veszélyesen feltörő riválissal szemben, másrészt végre úgra nyert egy „komolyabb” csapat ellen, az elmúlt közel két hónapban ugyanis csupán kétszer győzött: a praktikusan kiesőfélben lévő Salernitanát vert meg meg és az Anfielden a Liverpoolt, de ez kevés volt a BL-negyeddöntőhöz a hazai 0–2 után.
A Juve elleni volt a bajnok első idegenbeli sikere ebben a  naptári esztendőben, s ha most is győz, első egymás utáni két sikerét aratja a Serie A-ban az évforduló óta.  Január óta 11 pontot vesztegetett el a bajnok, amelynek éppen annyival van kevesebb pontja mint tavaly ilyenkor, 30 játéknap után, ennek ellenére továbbra is harcban van bajnoki címe megvédéséért. Valójában csupán négy pont a hátránya a városi rivális Milan mögött, a vesztett pontok tekintetében meg csak egy. A veronai látogatástól nincs miért félnie, hiszen  Bentegodiban aratott 3–1-es győzelme óta a szombati ellenfé az a csapat, amelytől a századforduló óta a legkevesebbszer kapott ki. 21 meccs óta veretlen ellene, 17 győzelem, 4 döntetlen, a Scaglieritől 1992 februárjában kapott ki legutóbb.
Nem csupán néhányszor verté meg a fekete-kékek a Hellast, hanem otthon egész egyszerűen veretlenek ellene élvonalbeli históriájuk során, 30 mérkőzés óta (19 győzelem, 11 vereség), 22 milánói meccsen gólt sem kaptak tőle.
A Genoa elleni mérkőzés 1–0-jával 7 mérkőzéssel a bajnokság vége előtt a 9. helyen áll a Verona, s csupán 7 ponttal van elmaradva az európai kupaindulástól. A kevés helyzetet hozó találkozón a kék-sárgák házi gólkirálya, Simeone hamar betalált, eldöntve a három pont sorsát. Ez némi megnyugvást jelentett Igor Tudornak edzőnek azután, hogy az előző három meccsen mindössze két pontot hozott össze a csapat. Viszont összesen csak 7 veresége van, s emiatt reménykedik abban, hogy meglepetést is okozhat a San Siróban.
A múlt hónapban a Liverpool ellen megsérülő De Vrij nem játszó csereként tért vissza az együtteshez a Derby d’Italián, most az is lehet, hogy felváltja D’Ambrosiót a kezdőben. Lautaro Martínezt eltiltották sárgái miatt, Correa vagy Alexis Sánchez kezd a helyén. Az  argentin csatár kivételével lehet, hogy a másik 10 kezdő változatlan marad a ramgadógyőztes együttes kezdőjéhez képest. Calhanoglu, a meccs hőse is természetesen játszik, ő legutóbbi három Verona elleni mérkőzésén két gólt szerzett, beleértve a korábban a Milan mezében játszott találkozókat is.
A Hellas sérültlistájén továbbra is ott van Dawidowicz, Frabotta és a harmadik kapus Pandur is, a cseh támadó Barak szereplése is kérdéses. Természetesen az első számú csatár Simeone lesz, aki kölcsönben játszva 29 meccsen 16 gólt szerzett eddig a Veronában.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. Miután első négy hazai meccsét megnyerte a Verona Igor Tudor irányításával, a következő ötből csak egyszer tudott győzni. 2. A Genoa elleni hétfői 1–0 uán esélye van Hellasnak  két kapott gól nélküli meccsre, először 2020. szeptember 20. óta (akkor 0–0-t játszott a Romával és 1–0-ra legyőzte az Udinesét). 3. Hakan Calhanoglu – aki két gólt lőtt a három legutóbbi San Siróban játszott meccsén  Verona ellen – 15 gólban volt közvetlenül részese az idényben (7 gól, 8 assziszt) a Serie A-ban, a középpályások közül csak Szergej Milinkovics-Szavicsnak van ennél többje (18).

Kapcsolódó

Inter–Verona bajnoki örökmérleg

Összesen: 73 mérkőzés–44 Inter-győzelem–23 döntetlen–6 Verona-siker / 134–39-es gólkülönbség. A Serie A-ban: 61–36–21–4 / 99–39. Milánóban: 36–24–12–0 / 74–17. Milánóban a Serie A-ban: 30–19–11–0 / 47–10.  A párosítás legjobb gólszerzői: Roberto Boninsegna  (Inter) 11 gól, Alessandro Altobelli,  Leopoldo Conti és Christian (Inter) 7.
A legutóbbi mérkőzés: Verona–Inter 1–3 (1–0). Gól: Ilics, ill. J. Correa 2, L. Martínez (2021. 10. 27.). A legutóbbi bajnoki Inter-győzelem: 3–1 (2021. 10. 27., Veronában); a legutóbbi döntetlen: 2–2 (2020. 7. 9., Veronában); a legutóbbi Verona-győzelem: 0–1 (1992. 2. 9., Veronában). Házi gólkirály: Lautaro Martínez 14 gól, ill. Giovanni Simeone 16 gól

CAGLIARI–JUVENTUS

Jellegzetes Joao Pedro-gólöröm, ezúttal a Samp ellen (Fotó: Getty Images)

Jellegzetes Joao Pedro-gólöröm, ezúttal a Samp ellen (Fotó: Getty Images)

Szardínia szigetén Joao Pedrótól várják a gól(oka)t a Juve ellen is (Fotó: Getty Images)

A Cagliari az éppenhogy bentmaradó helyen, a 17.-en áll,  azonos meccsszámmal (ez fontos, amíg két és fél hét múlva hét közben le nem játsszák a Covid-mizéria idején elmaradt mérkőzéseket), csupán három ponttal megelőzve a már kieső helyet elfoglaló Genoát. A Juve a múlt heti derbi vereségével leszámolhat titkos bajnoki álmaival, most elsősorban a BL-t jelentő 4. hely megszerzésére kell koncentrálnia, amely versenyfutásban ugyan öt pont az előnye a rómaiakkal szemben, d de egy újabb verség „lőtávolon belülre” engedheti a két fővárosit és az Atalantát (utóbbinak is van elmaradt mérkőzése).
Az elmúlt hónapokban nem először Allegri kénytelen lesz átalakítani kezdőjét, ugyanis a derbin De Sciglio és Morata is elérte az eltiltásnyi sárga lapot, rájuk nem számíthat. SA középpályán Locatelli még legalább egy hónapig nem bevethető, így alighanem Zakaria kezd. Hasonlóan sérült, méghozzá tartósan McKennie, Kaio Jorge és Chiesa is – a triót vélhetően az idény végéig nélkülözi a mester – , Morata helyen nem is marad más választás a nemrég visszatérő Bernardeschinél. Elöl természetesen Vlahovics is kezd, aki a Cagliari ellen (is) kiemelten eredményes – ld. lentebb a statisztikát.
A Cagliari hiányzóistája csak nem akar rövidülni, Grassi csatlakozott most a kimaradókhoz, mert az Udinese elleni 1–5-ös találkozó 82. percében kiállították. Pavoletti és Ceppitelli sem állhat Mazzari mester rendelkezésére, előbbi hiányában Balde vagy Pereiro lesz a helyi idol, a csapatkapitány-házi gólkirály Joao Pedro csatártársa. A brazil támadó 11 gólt és 4 asszisztot jegyzett az idényben, igaz, a korábbi Juve elleni meccsen csak egyetlegyszer volt eredményes, még 2018 szeptemberében, Torinóban. (Az a gól akkor az egyenlítést jelentette, de végül a Juve 3–1-re győzött az Allianz Stadionban.)

Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. November kezdete óta a Juve az egyik csapat, amely csupán egyetlen vereséget szenvedett idegenben (6 gy., 3 d.) bajnokin (a másik az Inter). 2. A Cagliari elvesztette a négy legutóbbi bajnokiját, 11 gólt kapva, legutóbb ötször egymás után 2021 januárjában kapott ki sorozatban, még Eusebio Di Francesco irányításával (6 lett a vége); 3. Dusan Vlahovics négy gólt lőtt legutóbbi öt meccsén a Cagliarinak, beleértve az idény első felében a Fiorentina színeiben elért találatot (az volt az első direkt szabadrúgásgólja a Serie A-ban), valamint  az első élvonalbeli gólját (egy dupla elsője volt 2019 novemberében).

Kapcsolódó

Cagliari–Juventus bajnoki örökmérleg

Összesen: 81 mérkőzés–12 Cagliari-győzelem–26 döntetlen–43 Juventus-győzelem/ 63–121-es gólkülönbség. Cagliariban: 40–10–12–18 / 34–46. A párosítás legjobb gólszerzői: Cristiano Ronaldo (Juventus) 8 gól, Alessandro Matri (Cagliari és Juventus), Luigi Riva (Cagliari), valamint Pietro Anastasi (Juventus) 7-7
A legutóbbi mérkőzés: Juventus–Cagliari  2–0 (1–0). G.: Kean, Bernardeschi (2021. 12. 21.). A legutóbbi bajnoki Cagliari-győzelem: 2–0  (2020. 7. 29.); a legutóbbi döntetlen: 1–1 (2015. 5. 9.); a legutóbbi Juventus-győzelem: 0–2 (2021. 12. 21., Torinóban). Házi gólkirály: Joao Pedro 11, ill. Álvaro Morata és Paulo Dybala 8-8.

SERIE A, 32. forduló. Sport1 14:45 Empoli FC–Spezia Calcio (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Kéri András Dániel); Sport1 17:45 FC Internazionale–Hellas Verona (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Kéri András Dániel); Sport1 20:30 Cagliari Calcio–Juventus FC (kommentátor: Fülöp Marcell, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Kéri András Dániel)