„Nagy világbajnoki” rajt – kis északi rangadóval • SportTV

„Nagy világbajnoki” rajt – kis északi rangadóval

2022. 05. 13. 13:33    
Olvasási idő: 2 perc

Hat nappal a divízió 1/A-vb, azaz a tulajdonképpeni másodosztály után rajtol a „nagy világbajnokság”, korábbi elnevezésével az elit-vb, hivatalosan IIHF-vb, azaz a sportág 15 csapatos élvonalának küzdelemsorozata. ”Történelmi okokból” ezúttal „csak” öt favorittal, amelyek közül kettőt már a nyitó napon megmutatunk a hokirajongóknak.

Kezdjük egy kis statisztikával! Ez lesz a 85. hivatalos világbajnokság, az első hármat olimpiai játékok keretében rendezték Antwerpenben (1920, a nyári játékokon), Chamonix.-ba (1924) és Amszterdamban (1928). 1930 óta évente kerül sor önállóan az eseményre, a második világháborús évek (1940–46) és 2020 (Covid) kivételével. 1936-től 1ö68-ig az olimpiai tornák egyszersmind vb-nek is számítottak, a nyolcvanas évek olimpiai esztendőiben nem rendeztek világbajnokságot, azóta az ötkarikás esztendőkben külön tartották meg a két tornát.
Az eddigi összesen 84 befejezett vb aranyérmein mindössze 7 ország osztozik, a jogelődöket is beszámítva, közülük egy kivétellel mind ott lesznek a két finnországi csarnokban, a tamperei Nokia Arenában és a helsinki Ice Hallban rendezendő eseményen.  A hiányzó Oroszország, amelyet a jelenleg is zajló orosz-ukrán háború miatt zártak ki az eseményről, Fehéroroszországgal együtt. (Utólag Ausztriával és Franciaországgal töltötték fel a mezőnyt, ne tagadjuk, ez is szerepelt játszhatott abban, hogy a mieink feljutottak Ljubljanában a jövő évi vb-re.)

Az orosz persze „szakmailag” igencsak hiányoznak majd, hiszen a jogelőd szovjetekkel együtt 27-szeres világbajnokok, holtversenyben az ugyanennyit szerző „sportágalapító” kanadaiakkal. További két csapatnak van tíznél több címe, a cseheknek (a jogelőd Csehszlovákiával együtt) 12, a svédeknek 11. A nagy négyesen kívül csupán Finnország (3), az Egyesült Államok 2 (másodjára a „közös olimpia-vb-n 1960-ban), Nagy-Britannia (1836, olimpia is) és Szlovákia (2002) jutott egy-egy aranyéremhez, utóbbi kettőből a szlovákok számítanak inkább „hatodik hatalomnak” az oroszok távollétében, a britek valószínűleg a kiesés elkerülééért folyó harcban lesznek érdekelve.
A 16 csapatot – a világranglistás helyezés alapján – két, közel egyforma etős nyolcas csoportba osztották. Mi a B-csoport rajtjának két mérkőzését tűztül műsorunkra. Ez igazi „északi csoport”, mert a két ősi vetélytárs Finn- és Svédország mellett egy másik skandináv ország, Norvégia csapata is itt szerepel.
A történelmi röpismertetés lapján is olybá tűnik, mindkét csatának megvan a „magas favoritja”, az amerikaiak a lettek, a finnek a norvégok ellen sokkal esélyesebbek, jelentős meglepetés lenne, ha nem a tavalyi vb bronz-, illetve ezüstérmese szerezné meg mindhárom pontot. Nem mellesleg persze Finnország csapata megnyerte az idei pekingi olimpiát is, 23 ötkarikás bajnokából 17 játékos is kerettag most, azaz Kanada mellett a hazai gárda számít a torna topfavoritjának.
A lebonyolítási rendszer meglehetősen egyszerű. A csoportküzdelmek során minden csapat minden csoporttársával játszik, a két csoport négy továbbjutója keresztbe játszik (1.–4., 2.–3.) az elődöntőért, annak vesztesei a bronzért, győztesei az aranyért mérkőznek meg május 29-én vasárnap (az utolsó három mérkőzést egyaránt Helsinkiben játsszák.)  Asz összesített táblázat utolsó két helyezettje esik ki, az ő helyükre lép jövőre Szlovénia és Magyarország együttese.

JÉGKORONG-VB, Finnország. Sport2 15:15 Lettország–Egyesült Államok (kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor: Szélig Viktor), Sport2 19:15  Norvégia–Finnország (kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor: Balogh Tibor)