A „szokásos” felállásban hajtanak a döntőért • SportTV

A „szokásos” felállásban hajtanak a döntőért

2022. 05. 28. 10:58    
Olvasási idő: 2 perc

Mint mindig, most is a "big six", a nagy hatos négy tagja küzd meg a hokivilágbajnokság elődöntőjében az aranymeccs jogáért. Hiába remekelt a svájci és a német csapat a csoportkörben, most is a hatok közül kerül ki a legszűkebb elit, az öröklista-második oroszok nem indulhattak, a svédek pedig ugyan sokszor parádéztak a torna során, még a negyeddöntőben is, meg kellett hajolniuk a kanadaiak megtörhetetlen harci kedve, mindent elsöprő győzni akarása előtt.

A legutóbbi két vb-döntőt (2021, 2019) a finnek vívták a kanadaiakkal. Erre most is megvan a lehetőség, ha a két együttes megnyeri saját elődöntőjét az USA, illetve Csehország ellen (Fotó: Getty Images)

Elsőként az eddig 60 perces találkozón veretlen, csak a csoportkörben a svédektől rávezetésekkel alulmaradó finnek lépnek pályára az amerikaiak ellen. A rendező és olimpiai bajnok együttes talán leggyengébb teljesítményét a szlovákok ellen nyújtotta, mégis sikerült 0–2-ről felállva megfordítania a negyeddöntő találkozót. Sok tekintetben kiemelkednek a mezőnyből a hazaiak, most nagy kérdés, az „észak-amerikai virtussal”, azaz a kanadaiakhoz hasonló akaraterővel és keménységgel játszó, a tornán javuló játékot mutató Team US képes lesz-e feltörni a finnek masszív védekezését. A kékek fantasztikusan védekeznek ugyanis, eddigi nyolc mérkőzésükön az ellenfelek összesen 7-szer találtak a kapujukba, az egy gól alatti kapottgólátlag kiemelkedőnek számít bármiféle tornán, főként felnőtt világbajnokságon. Az elődöntőkben egyébként a két csapat az elmúlt 21 évben kerülte egymást a vb-ken, noha többször is mindketten bejutottak a legjobb négybe, 2013-ban például a bronzmeccset játszották azt a Team US nyerte meg. Klasszikus elődöntőben viszont 2001-ben a németországi világbajnokságon csaptak össze legutóbb, akkor a finnek győztek ugyan 3–1-re, de a csehek elleni döntőt 2–0-s vezetés után hosszabbításban elbukták, Moravec a 71. percben ütötte be a győztes gólt.

A másik ágon kanadai–cseh találkozót vívnak a tamperei fináléért. A juharlevelesek minden idők egyik legnagyobb comebackjét mutatták be a svédek elleni negyeddöntőben. A 42. percben szerezték meg szépítő góljukat 0–3 után, majd 58:07-től 60:43-ig, azaz 2 perc 36 másodperc alatt három gólt rámoltak be az egyébként kiválóan védő Ullmark kapujába. Elsöpró támadójátékukat 41 kapura lövésük jelzi, kérdés, a csehek engednek-e ennyit majd az elődöntőben. A finn Jalonen edző tanítványai az addig nagyszerűen játszó, hat győzelem mellett csupán egyetlen rávezetéses vereséget szenvedő németeken könnyedén, végig vezetve léptek át 4–1-es győzelemmel, a negyeddöntő legnagyobb különbségű sikerével. Elsősorban emberelőnyös játékukkal érvényesültek, három góljukat is előnyből szerezték, a negyediket meg üres kapuba ütötték. Főként első soruk igen eredményes: a találkozón Cervenka, Krejcí és Pastrnak nem kevesebb mint 8 pontot hozott össze a németek ellen. A két együttes egyébként vb-elődöntőben három éve Pozsonyban mérkőzött meg egymással, akkor a kanadaiak 5–1-re győztek, de utána a döntőt elvesztették Finnország ellen.

Jégkorong-vb, elődöntő. Sport2 12:45 Finnország–Egyesült Államok (kommentátor: Engyel István, szakkommentátor: Stipsitz Bence, műsorvezető: Haraszti Ádám, szakértő: Szélig Viktor); Sport2 17:00 Kanada–Csehország (kommentátor: Engyel István, szakkommentátor: Stipsitz Bence, műsorvezető: Haraszti Ádám, szakértő: Szélig Viktor)