Világbajnok-rangadó már az első körben • SportTV

Világbajnok-rangadó már az első körben

2022. 10. 03. 17:06    
Olvasási idő: < 1 perc

Leicesterben hétfőn este megkezdődik a játékosok és a szurkolók egyik kedvenc major-tornája, a World Grand Prix.

Persze nem minden a pénzdíj, de hogy a tavalyihoz képest jelentősen megemelni szándékoztak és közben még egy kicsit rátettek az összdíjazásra – a tavalyi 450 ezer fonttal szemben idénre 550-et terveztek, s ezt emelték tovább 600-ra –  , sokat elárul a torna elfogadottságról, presztízsértékéről. (A győztes amúgy a megemelt összegből 120 ezret kap a számlájára.)

A mezőny 32 dartosból áll, a kurrens világranglista első 16 helyezettje mellé az éve Pro Tour-összesítés további 16 legjobbja állhat a tábla elé a Morningside Arenában.
A mérkőzéseket szettekre játsszák (egy szett 3 nyert legig tart). Az első körben 2, a második fordulóban és a negyeddöntőben 3, az elődöntőben 4, a fináléban 5 megnyert szettig folyik a találkozó. A szabályok különleges pontja, hogy nemcsak dupla kiszálló,  hanem dupla beszálló is van, azaz csak az első dupla után kezdik számolni a pontokat minden egyes legben, mindkét játékos esetében.
Már az első játéknapon jó néhány kiváló párosításban folyik a verseny, legalább négy olyan mérkőzésre kerül sor, amelyben elsőrangú játékra lehet számítani. A főleg az esztendő első felében remeklő Dimitri Van den Bergh Dave Chisnall-lal mérkőzik meg. A címvédő Jonny Clayton a World Series Darts Finals idei és a WGP 2020-as döntősével, a holland Dirk van Duijvenbodéval meccsel. A világbajnoki címvédő Peter Wright ellenfele a mindig veszélyes belga Kim Huybrechts lesz. Az utolsó két párban pedig újabb PDC-világbajnokok állnak a tábla elé – a háromszoros vb-győztes Michael van Gerwen a kétszeres első Gary Andersonnal csap össze, a portugál klasszis José de Sousa pedig a záró találkozón egy másik kétszeres vb-elsővel, Adrian Lewisszal mérkőzik meg.

Kapcsolódó

WORLD GRAND PRIX 2022, AZ 1. NAP PÁROSÍTÉSA

Callan RYDZ (angol)–Krzysztof RATAJSKI (lengyel)
Brendan DOLAN (északír)–Stephen BUNTING (angol)
Chris DOBEY (angol)Luke HUMPHRIES (angol)
Dimitri VAN DEN BERGH (belga)Dave CHISNALL (angol)
Jonny CLAYTON (walesi)–Dirk van DUIVENBODE (holland)
Peter WRIGHT (skót)–Kim HUYBRECHTS (belga)
Michael van GERWEN (holland)–Gary ANDERSON (skót)
José DE SOUSA (portugál)–Adrian LEWIS (angol)

DARTS WORLD GRAND PRIX, Leicester, Morningside Arena. Sport2 20:00 az első forduló mérkőzései (kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor: Ziegenhám Medárd)