Színangol finálé a Morningside Arenában? • SportTV

Színangol finálé a Morningside Arenában?

2023. 10. 07. 16:43    
Olvasási idő: 2 perc

Joe Cullen tavaly a Mastersen és a Premier League-en játszott nagyot, most egy lépésre van a WGP-döntőtől (Fotó: PDC/Lawrence Lustig)

Négy korábbi bajnok közül egyedül a walesi Gerwyn Price érte el az elődöntőt, aki a verseny 4. kiemeltjeként rajtolhatott. A Jégember sorozatban negyedszer jutott a legjobb négy köz, a 2020-as Covid-évben meg is nyerte a viadalt (a döntőben Van Duijvenbode ellen 5–2-vel(, tavalyelőtt a walesi házi fináléban kikapott a honfitárs Jonny Claytontól(1–5), tavaly pőedig Nathan Aspinall zárta el előle (2–4) a végküzdelembe vezető utat.
Idei elődöntős ellenfele a világbajnok-világelső Michael Smith lesz, aki kirobbanóan kezdte az évet, több versenyt is nyert a naptárilag már 2023-ra átlógó 2022-es vb-finálé után, de az esztendő közepe felé már akadtak gyengébb periódusai is. A két dartsos 43 eddigi találkozójából 23-at Smith, 20-at Price nyert meg, tévés meccseken az angol 14–10-re vezet. Idén azonban megosztoztak a győzelmek, a nyolc csörtéből 4-4 siker és kudarc jutott mindkettejüknek. Az idény egészére számolt statisztikai mutatók vegyes képet sugallnak: a walesi körátlaga magasabb, a kiszállóátlaga az angolnak, 100 fölötti körökl Smithnak van több, treble-ből (győzelem, több 180-as és legmagasabb kiszálló egy meccsen) meg Price-nak. Ráadásul egyikük sem vesztett még szettet az eddigi harom meccsén – praktikusan megjósolhatatlan a meccs végkimenetele.
A másik összecsapás két „egyívású” angolé,
Joe Cullen csap össze Luke Humphriesszel. Két napja értekeztünk az angol harmincas generáció nagy áttöréséről (30 és 25 év közötti 7-8 klasszis), közülük kettő küzd meg egymással a másik döntős helyért. Előbbi a világranglista 12. helyezettje és nyert már major tornát, a Masterst tavaly, majd „menetből” eljutott a Premier League döntőjébe is, utóbbi meg ifjúsági világbajnok (2019), ezzel együtt már négy tévés nagy torna elődöntőse, nem mellesleg pillanatnyilag a világranglista 6. helyezettje. Cullen búcsúztatta az MVG-verő Chris Dobey-t, Humphries 0–2-es szetthátrányból a kétszeres világbajnok Peter Wrightot. Alighanem itt is nüanszok dönthetnek az itt már négy nyert szettre menő csatában – a fogadóirodák gyengébb szorzóval adják a 3–3-at vagy a 4–3-at az öt- vagy négyjátszmás eredménynél…

DARTS WORLD GRAND PRIX, Leicester, Morningside Arena. Sport2 21:00 az elődöntő mérkőzései (kommentátor: Fülöp „180” László, szakkommentátor: Ziegenhám Medárd)