Angol nyolcaddöntős est Leicesterben • SportTV

Angol nyolcaddöntős est Leicesterben

2023. 10. 05. 18:05    
Olvasási idő: 2 perc

Megszoktuk már, hogy az angolok utalják a darts majortornák többségét. A World Grand Prix negyedik versenynapján a második kör fejeződik be, a negyeddöntő nyolc résztvevőjének második fele válik ismertté.

Ross Smith, az egyik, aki az angol harmincasok közül akár az élre is törhet (Fotó: pdctv.com)

A teljes nyolcaddöntős mezőny nemzetiségi eloszlása: 9 angol, két skót, egy-egy északír, lengyel, német, walesi és holland volt. A felső ágon csak három hazai  versenyző lépett pódiumra, ketten (Michael Smith és Andrew Gilding) továbbjutottak, a legesélyesebbnek látszó Stephen Bunting döntő szett, döntő legben alulmaradt Martin Schindlerrel szemben.
Csütörtök este négy meccsre hat angol
jut, azaz kikerülhetetlenné volt vált legalább két „házi ütközet”, amelyeket Luke Humphries és Luke Woodhouse, illetve Ross Smith és Joe Cullen vív meg egymással. Ebből a négyesből hárman 34 esztendősek, Humphries pedig csupán 28. A nem angollal játszó kettő, Chris Dobey 33, Ryan Searle 35. Ha hozzájuk vesszük a 33 éves világelső Michael Smith-t, a most korán búcsúzó, tavaly World Grand Prix-döntős 32 esztendős Nathan Aspinallt, az ugyancsak 33 éves, de mát öt évvel ezelőtt világbajnok Rob Crosst, az angol ”újhullám”, a harmincasok első felét taposók kezdik átvenni a világuralmat a sportágban. S kezdik „körbeérni” a poszt-Taylor éra legeredeményesebbjét, az ugyancsak 34 esztendős Michael van Gerwent.

Legtöbbjük már legalább elődöntős volt valamelyik major tornán, a világbajnok Smith és Cross mellett Cullen és Dobey nyert Masterst, Aspinall World Matchplayt és UK Opent. Ross Smith meg a tavalyi Eb-t, de szeretne továbblépni, állandó részesévé válni a tévéstornák végjátékának.  Hiszem, hogy el fog jönni, és csak azt mondom magamnak, hogy meg fog fordulni a szerencse” – mondta Ross Smith, aki Cullen elleni győzelmével ideiglenesen bekerülne a világ legjobb 16 játékosa közé. „Szeretem Joe-t. Jó srác és nagyszerű dartsjátékos, de hogy őszinte legyek, már nem igazán nézek az ellenfeleimre. Csak a saját játékomra és a saját teljesítményemre koncentrálok, és remélhetőleg ez is elég lesz ahhoz, hogy továbbjussak egy újabb fordulón.”
Az újhullámból lassacskán nagy generáció lesz,
kérdés kiemelkedik-e közülük az egyik, aki nem csak egy-két idényre, hanem tartósan is képes lesz konkurrálni MVG-vel.

Kapcsolódó

WORLD GRAND PRIX 2023, NYOLCADDÖNTŐ, ALSÓ ÁG

Luke HUMPHRIES (angol)–Luke WOODHOUSE (angol)
Peter WRIGHT (skót)–Ryan SEARLE (angol)
Michael VAN GERWEN (holland)–Chris DOBEY (angol)
Ross SMITH (angol)–Joe CULLEN (angol)
(A mérkőzéseket az egyik versenyző harmadik megnyert szettjéig játsszák.) 

WORLD GRAND PRIX, Leicester, Morningside Arena. Sport1 20:00 a nyolcaddöntő második felének mérkőzései (kommentátor: Fülöp „180” László, szakkommentátor: Ziegenhám Medárd)