Jó barátok, ha negyeddöntőznek • SportTV

Jó barátok, ha negyeddöntőznek

2022. 10. 07. 17:46    
Olvasási idő: 3 perc

A World Grand Prix negyeddöntője négy meccséből háromnak van kimondott favoritja. A negyediken viszont olyan játékosok találkoznak, aki a magánéletben kiváló kapcsolatot ápolnak…

A két jó barát Wright otthonában (Fotó: Getty Images)

Továbbra is három nyert szettre mennek a mérkőzések Leicesterben.  Az első meccset pénteken az a játékos kezdi, aki a csütörtöki versenynapot győztesen befejezte: Nathan Aspinall. Felkavaró. Hisztérikus. Lehetetlen viselkedésű. Ilyen és hasonló minősítésekkel lehet  a jó Nathant  ellátni. Az angolok élversenyzői pozíciójára törő, még fiatal, de már sokat látott versenyző csütörtöki produkciójára, illetve főleg a kommunikációjára vonatkoznak a kritikák. Folyamatosan vitatkozott, kiszólt a közönségnek, viselkedésével ellenfelét, Danny Noppertet is lassan kihozta a sodrából. Olyannyira, hogy a holland négy (!) meccsnyilat is kihasználatlanul hagyott, s bár korábban viszonylagosan jobb kiszállózásának köszönhette vezetését, ennek a kontrája okozta a vesztét. A legfontosabb pillanatokban már elhagyta a türelme, de ez jócskán tulajdonítható Aspinall folyamatos cirkuszolásának is. Péneteken  azonban egyértelmű favoritnak számít Martin Lukeman ellen, aki rendszeresen a színpad közelébe ülteti csapatát és családját. (Remélhetőleg Aspinall nem fog oda “szövegelni”.)  A 37 éves watfordi 82-es körátlaggal jutott el a nyolcig, miközben 35 leg alatt egyetlenegy  180-ast hajított. Elszántsága és küzdőképessége igazán tiszteletre méltó. Amúgy Aspinall Michael Smith-t is mindössze 81-es átlaggal győzte le – mindketten pocsékul kiszállóztak – , ám Noppert ellen vesztett állásból többször is emelni tudott a játéka színvonalán, Hát ha még oda is figyelt volna igazán a sok szövegelés közepette… Mindenesetre vigyáznia kell: a meccs egészét tekintve 42%-kal kiszállózott Noppert ellen. Lukeman még ennél is jobban (46%) szerepelt a Rob Smith elleni mérlőzésen. A két honfitársnak ez lesz az első találkozása.

A második meccsen csak akkor nem születik sima Gerwyn Price-győzelem, ha a Jégember minden áron valami különlegeset akar produkálni, Amnnyival esélyesebb Madars Razmánál, hogy igazából csak saját magát verheti meg. Ez persze nem jelenti azt, hogy a lett gyenge versenyző lenne. Sőt…  Daryl Gurney lleni 3–1-es sikerénél kiváló, 92 feletti átlagot produkált, öt 180-ast dobott, ami meglepő. mert legenkénti 0.12-es átlagával a verseny előtt a leggyengébbek egyike volt.  Minden korábbi találkozójuk egyértelmű  volt, összesítésben Price 6–4-re vezet. Idén viszont csak kétszer játszottak, egyaránt Players Championship-versenyen,  és felváltva nyertek: Niedernhausernben a walesi volt a jobb 8–4-re az ottani torna döntőjében, a lett Barnsley-ben a nyolcaddöntőben 6–3-mal vágott vissza. Ptice legyőzhetőnek játszott Cullen ellen, aztán elővette lehengerlő dartsát, hat játékot nyert egymás után és valósággal beviharzott a negyeddöntőbe. Minden szezonális statisztikai mutatóban jobb ellenfelénél. A papírforma azt ígéri, hogy ő éri el a több 180-at és a legmagasabb kiszállót is.

A harmadik találkozón két jó barát lép a tábla elé. Dimitri Van den Bergh amolyan atyai jó barátját tiszteli Peter Wrightban. Ismert, hogy a Covid idején, a szünet alatt a skót több héten át vendégül látta házában a belgát, együtt is gyakoroltak, s azóta is remek viszonyban vannak.  Bár igen rövid ideig mintha kihűlt volna köztük a levegő, mikor a World Matchplay-n a negyeddöntőben a belga 16–14-re legyőzte mesterét.  Ám azóta mindketten kijelentették, helyreállt a barátság köztük, sőt az idei egyensúly is, hiszen a világbajnok megverte tanítványát a német nyílt bajnokság szeptemberi döntőjében. Össszesítésben Wright persze még mindig fölényesen vezet 12–3-ra,  legutóbbi 11 meccsükből csak az említett WMP-összecsapást vesztette el, és volt egy remijük még tavalyról a régi rendszerű Premier League-ből. Wright többször képes váltani a meccseken, a belga többször képes “nagyot alkotni” (értsd: 180-as dömpingek, szuper magas kiszállók), a kiegyensúlyozottság az extravagáns skót mellett dönthet a várhatóan szoros csatában.

A napot az eddigi ötszörös WGP-győztes Michael van Gerwen zárja egy újabb angol, Chris Dobey ellen. Az esélyek érzékeltetésre elég ideírni az örökmérleget: MVG 10–0-ra vezet…  Ebből csak egy volt tévés meccs, a 2019-es World Gran Prix-sorra kerülő, azt 4–0-ra nyerte meg a tar holland dartszseni. Dobey amúgy szereti a dupla beszállós-dupla kiszállós szisztémát, az ő régiójában, Észak-Angliában ezt sűrűbben játsszák. Az angol egyébként hihetelen higgadtságról tett tanúbizonyságot, amikor Lewis ellen döntő helyzetben megdota a 100-as kiszállót, amikor a kétszeres világbajnok 45-tel várt a lehetséges folytatásra.  Van Gerwennek kissé egyenetlen volt a hete eddig, szinte összeomlott Bunting ellen, aztán összeszedte magát és a  94-es átlaggal söpörte be a döntő játszmát. Az első és negyedik szettet nem számítva szinte repült a másik háromban, a végén 7 leget nyert meg egyhuzamban, 140-es és 161-es kiszállót produkált, az utolsó leget 12 nyíllal nyerte meg. Az angol az első körben 90-es átlagot ért el a Humhries elleni 2–0-s meccsen, , ez a Lewisszal vívott találkozón 82-re esett vissza, de legalább egy szettre képesnek kell lennie MVG ellen. A mostani versenyen Dobey szaporábban dobálja a 180-asokat, korábbi legenkénti 0.15-ös idényátlagát a héten a duplájára, 0.30-ra emelte. Ennél azért masszívabb a holland 0.27-es idény- és 0.32-es versenyátlaga.

WORLD GRAND PRIX, Leicester. Sport1 20:00 negyeddöntő (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Vereczkey Lajos)