Döntő-visszavágó az elődöntőben • SportTV

Döntő-visszavágó az elődöntőben

2022. 10. 08. 13:00    
Olvasási idő: 3 perc

Már négy nyert szettre játszanak Leicesterben – az elődöntő két meccse következik a World Grand Prix majorviadalon, a négytagú mezőnyben a világranglista első három helyezettjével.

Van Gerwen és Wright találkozója mindig a sportág nagy eseményei közé tartozik (Fotó: PDC/ Lawrence Lustig)

Bár menet közben előfordult egy-két meglepő ereedmény, végül a világrangsor első három helyezettje jutott be az elődöntőbe – a negyedik helyen meg az szerepel, aki a 4. kiemeltet kiütötte menet közben.
Az első meccset az aktuális ranglistán éppen a WGP-n a második helyre visszaeső Gerwyn Price játssza az újra  a csúcsokat ostromló Nathan Aspinall ellen. A walesi összesítésben 11–5-ra vezet, de a kamerák előtt, azaz tévés meccsen az angol a jobb, méghozzá 5–2-ve! Idén viszont csupán két meccset váltottak, 1-1 győzelemmel, tévés tornán pedig most küzdenek meg először az évben.
Price hasonlóan frissnek érezheti magát, mint a hét elején – összesen 35 leget kellett játszania a tornán, beleértve a Cullen elleni rapid gyors ötszettest a nyolcaddöntőben. Néhány kisebb kihagyás ellenére – amely a dupla beszállós rendszerből következik – amikor megtalálta legjobb formáját, szinte elsöpörte ellenfeleit a tábla elől, kis túlzással mire azok észbe kaptak, már vége is volt a mérkőzésnek. Cullen például a szetteket tekintve 2–1-re vezetett ellene, de néhány perc alatt sorozatban hat leget is megnyert Price, és győztesként viharzott ki a Morningside Arenából. A negyeddöntőben Razmát 11 leg alatt ütötte ki, miután Aspinall csak drámai küzdelemben kerekedett Martin Lukeman fölébe (3–2). Asp akár nyer, akár veszít – eddig ezen a tornán csak nyert – hosszú meccseket vív, neki 56 legjébe került az elődöntőbe jutás, azaz több mint másfélszer annyit töltött versenyhelyzetben a tábla előtt, mint a Jégember. Teljesítménye kezd visszatérni a három évvel ezelőtti szintre, s  biztosra vehető, hogy nem adja fel egyetlen olyan helyzetben sem, amikor akár jelentősebb hátrányba  kerül. Hiszen négy éve a vb-n éppen a walesi ellen a kiesés küszöbéről jött vissza a negyeddöntőben, jutott be a legjobb négybe, megváltoztatva ezzel egész pályafutását.
Mindazonáltal Price A-játéka jobb, talán jobb mindenkinél a világon, s még akkor is képes elővarázsolni, amikor minden veszni látszik. Az egész mezőnyben a legjobb a beszállózása,  ezzel  ellentételezi azt, hogy kevesebb 180-ast dob, mint korábban. Teljes idényátlaga gyakorlatilag minden fő kategóriában jobb, mint Aspinallé, ezért is az ő esélyeit magasabbra taksálják a szakértők és a fogadóirodák, mint az angolét.

Még kiélezettebb és magasabb színvonalú mérkőzés várható az elődöntő második találkozójától. Peter Wright és Michael van Gerwen már 94-szer (!) összecsapott PDC-versenyen, ebből 49 volt tévéközvetítéses viadal. Összesítésben a holland mérlege a jobb (69–2–23, illetve 40–2–7), idén pedig a világelsővé visszatérőben lévő skót ötből egyszer sem tudta legyőzni MVG-t! A száz felé közelítő meccsözönből egyetlenegyet játszottak World Grand Prix-n, a 2018-as döntőt, s azt is a tar zseni nyerte meg a rikító tarajjal pompázó skót ellen, 5–2-re, megszerezve negyedik győzelmét az egyetlen dupla beszállós majortornán, amelyen Snakebite azóta sem jutott el a végküzdelemig. Ez a legrosszabb szuperversenye, s bizony most is felsejlett benne a kiesés réme, Ratajski és Van den Bergh ellen is. Ám mindkétszer átlépett a miniválságon, fordított és ő készülhet a döntőbe jutásért vívott csatára. Mindazonátal  amit Van Gerwentől láthattunk ezen a héten, azok alapján Wright nem engedhet meg magának olyan kihagyásokat, mint a nyolcad- és a negyeddöntőben.
Az eddigi ötszörös versenygyőztes, MVG aki már 7. döntőjére készül, 2019 óta az első., aki 95.28-as átlagot ért el első három mérkőzésén, beleértve a pazar 99-est a Chris Doey elleni, 3–1-es remek szórakozást nyújtó meccset is, amelyen hat  160-as beszálló és öt 100 feletti kiszálló volt az utolsó legben. MVG egyetlen kétes meccsét Bunting ellen játszotta, abban döntő szettre került sor, pedig korábban volt egy 7 nyert leges sorozata is. A végére aztán csak összeszedte magát ismét, és 94-es átlaggal nyerte meg a döntő játszmát. Amilyen hangos volt Wright győzelmi jóslata magáról (mikor nem az?), annyira telve van MVG is önbizalommal – nyilván táplálja ezt, hogy ebben évben mindig megverte a világbajnokot. A Premier League- és World Matchplay-győztes sokkal több tornát (8) nyert az évben, mint a világbajnok (1), utóbbi elvesztheti a torna elején Price levonása miatti visszaszerzett világelsőségét. Igazából kevés tényező mutat a skót sikerére, kivéve azt, hogy bármikor képes legyőzni bárkit…

DARTS WORLD GRAND PRIX, Leicester. Morningside Arena. Sport2 20:30 az elődöntő mérkőzései (kommentátor: Fülöp “180” László, szakkommentátor: Ziegenhám Medárd)