Derby-győztesek egymás közt • SportTV

Derby-győztesek egymás közt

2022. 11. 13. 09:24    
Olvasási idő: 5 perc

A múlt hét végén – azaz két fordulóval ezelőtt két Derbyt is rendeztek a Serie A-ban. A Della Capitalét a Lazio nyerte meg Roma, a D’italiát a Juve az Inter ellen, egyaránt kapott gól nélkül. Vasárnap a két győztes – immár mindketten a BL-helyet garantáló első négy hely valamelyikén állva – egymással küzd meg, lassan már a Napoli első számú üldözőjének szerepéért… Amúgy a nap hat mérkőzésből négyet tévécsatornáinkon, egyet felvételről, egyet pedig AMC Mikro-alkalmazásunkon élőben közvetítjük, utóbbiakat éjjel a Sport1-en láthatják.

Amikor Dusan Vlahovics nem kezdhet, Arkadiusz Miliken az első számú befejező csatár felelőssége a Juventusban (Fotó: Getty Images)

A közelmúltbeli európai kudarcok ellenére a Juventus és a legjobb négy közt álló vendége, a Lazio közeledik a legjobb formájához a Serie A-ban. A hazaiak ötmeccses győzelmi szériában vannak, a vendégek szeptember óta egyetlenegy meccset veszítettek.
A Derby d’Italia sikere után az újjászületett Juventus a mélyponton lévő Hellas otthonába, Veronába látogatott. A Bentegodiban a sérült Vlahovics távollétében Moise Kean szerzett vezetést egy óra elteltével, s az öreg hölgy újabb kapott gól nélküli meccset könyvelhetett el. Legutóbb október elején talátak a kapujába, amikor a San Siróban vendégeskedett a Milannál. Massimiliano Allegri pragmatikus futballja kezdi meghozni gyümölcseit a meglehetősen hányatott idénykezdetet követően. A BL csoportköréből nem sikerült továbbjutni, a fehér-fekete legénység tavasszal az Európa-ligában folytatja, ahol még játszania kell a nyolcaddöntőbe jutásért. Az átmeneti együttes nem számít esélyesnek a scudettóra, amelyet az elmúlt két évben nem sikerólt megszereznie kilenc év folyamatos bajnoki sikersorozata után, de a BL-t jelentő négybe jutás továbbra is minimális követelmény. A 2018 után három egymást követő, kapott gól nélküli megnyerése minden bizonnyal segít ebben, s most Allegri tanítványai visszatérnek Torinóba, hogy ahol legutóbbi három bajnokijukat 9–0-s gólkülönbséggel nyerték meg. A múlt eredményei mellettük szólnak, parádés sorozatban vannak a Lazio ellen (ld. statisztika, 2. pont).  A fehér-feketék a legutóbbi 35 bajnokiból csak kettőt vesztettek el az Allianz Stadionban, 2019 szeptembere óta egyetlenegyet sem, amikor Maurizio Sarri iránytott a torinói stadionban.
A Feyennordtól elszenvedett vereség miatt a Konferencialigába visszaeső Lazio azóta a Serie A-ban kétszer győzött, így afféle sötét lóként beszállt a scudettóért folyó versenyfutásba is. A Derby Della Capitalén aratott, az önbizalmat ugyancsak növelő siker után az égszínkékeknek a Monza ellen kellett pályára lépniük csütörtökön, s ki is használták a lehetőséget, hogy a Napoli mögé fellépjenek a virtuális dobogó második fokára. Luka Romero gólja hozta meg a három pontot, így a vb előtti utolsó meccsre úgy utazik a Lazio Torinóba, hogy nemcsak a Juventus, hanem a Milan, az Inter és az ősi rivális Roma is mögötte áll a táblázaton. A fehér-égszínkék csapat reméli, hogy maga mögött tudja tartani házigazdáját, hiszen legutóbbi négy idegenbeli bajnokiján gólt sem kapott, ilyen sorozata legutóbb több mint 20 esztendeje, a kilencvenes évek végén volt, amikor a scudettót is a csapattal megnyerő Sven-Göran Eriksson volt az edző. Elöl is jól teljesít, Immobile távollétében Felipe Anderson remekel ékként, a veterán Pedro és Zaccagni hathatós támogatásával. Persze kérdés, a másutt oly hatékony támadótrió át tudja-e törni a Juventus sziklakemény védelmét.

Chiesa és Vlahovics is visszatért az edzésbe a Juve veronai győzelme után, de valószínűleg csak a cserepadon kezdenek. A szerb csatár Itáliába költözése óta négy gólt szerzett a Lazio ellen, ebből hármat hazai pályán. A Bentegodiban pihenő Szczesny visszatérhet a kapuba, a hét közben győztes gólt szerző Kean szeretne a csapatban maradni a fiatal Mirettivel szemben, hogy támadó középpályásként támogathassa az él Miliket. A középső középpályás trión aligha változtat Alélegri, ha kitart a 3-5-2-es felállási rend mellett. A vb-ről lemaradó Pogba csak épülget, De Sciglio és Illing-Junior sem bevethető. Alex Sandro a Verona elleni kései kiállítása miatt kapott büntetését tölti le.
Talán még Vlahovics jelenléténél is fontosabb a Laziónak Ciro Immobile játéka, aki talán már pályára léphet az Allianzban. Zaccagninak is fel kellene épülnie vádlisérüléséből, hogy támogathassa a csatárjátékot. Sarrinak a védelemben viszont kényszerből váltania kell: Lazzari is vádlisérülést szenvedett, ezért a balhátvéd Hysajnak át kell mennie a védősor jobb szélére. A hét közepén nem játszó Marusics és Cataldi visszatérhet, utóbbi lehet Milinkovics-Szavics partnere a középpálya centrumában. A szerb klasszis a 96. Prcben egyenlítő gólt szerzett legutóbbi fellépésén az Allianzban még májusban, és legutóbbi négy bajnokiján négy gólpasszt adott – Allegri alighanem kiemelt kérdésként kezeli, hogy ne játszhasson zavartalanul a rangadón.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Juventus legutóbbi 2012 novemberében maradt szerzett nélkül a Lazio ellen, a 0–0-s meccsen Bruno Conti, illetve Vladimir Petkovics ült a kispadokon Azóta a fehér-feketék 37 gólt szereztek 19 meccsen. 2. Csak a Barcelona kapott kevesebb gólt otthon (0) a Juventusnál (3) bajnokin ebben az idényben az öt nagy topbajnokság csapatai közül. 3. Ciro Immobile, aki első három Serie A-meccsét a Juventus színeiben játszotta 2009–10-ben, négy gólt szerzett eddig exklubja ellen. A Lazio csatára mindössze egy gólt ért el legutóbbi hat meccsén a Juve ellen, 2020 júliusában az Allianz Stadionban.

KÉTSZER KÉT MINISTATISZTIKA A NAP NÉGY MÁSIK ÉLŐ MECCSÉRŐL

ATALANTA–INTER

+ Az előző bajnoki az Atalanta és az Inter között gól nélküli döntetlenre végződött. Az Atalanta legutóbb két egymás utáni kapott gól nélküli bajnokit 1992-ben játszott a fekete.-kékekkel, még Bruno Giorgi edzőségével. o A Juve elleni 0–2 után az Inter 2018 áprilisa után először maradhat két egymást követő idegenbeli bajnokin szerzett gól nélkül (akkor a harmadikon sem sikerült betalálnia), a második akkor éppen Bergamóban volt az Atalanta ellen. Ráadásul az Inter négyet elvesztett 6 legutóbbi házon kívüli meccséből (2 gy.), ennyi vereséget azt megelőzően 45 meccs (!) alatt szenvedett el… + Duván Zapata április óta első Serie A-gólját a legutóbbi meccsen érte el. Most 200. meccse következik a ligában, legutóbb két egymást követő bajnokin 2021 novemberében talált be, akkor meg sem állt négyig. o Az Inter Edin Dzekója 249 élvonalbeli meccsén van túl, 7 gólt szerzett az Atalanta ellen, csak a Sassuolo és a Bologna ellen ért el többet (8). Hatot ezek közül római színekben szerzett, egyet Inter-játékosként az elmúlt idény első felében, 2021 szeptemberében a San Siróban.

ROMA–TORINO

A torinói klubikon Andrea Belotti most excsapata kárára szerezne gólt vagy adna gólpasszt az Olimpicóban, ha pályára kerül (Fotó: Getty Images)

+ A legutóbbi döntetlenig a két csapat között 2015 decemberéig kell visszamenni, azóta 10-szer a Roma nyert, háromszor a Torino. o A Roma elvesztette legutóbbi két hazai bajnokiját, hármat sorozatban 2005 áprilisában bukott otthon, még Brunop Conti irányításával. + Mielútt a Romába szerződött volna, Andrea Belotti 232 bajnokit játszott és 100 gólt ért el a Torino tagjaként. A hárompontos győzelmi éra bevezetése (1994) óta ez a legtöbb mérkőzés, amelyet egy játékos a klubban játszott és csupán Paolo Pulici (134) ért el ennél több gólt a bikák színeiben azóta o A Sassuolo elleni utolsó pillanatos találat után most szerezhet egymás utáni két bajnokin is gólt Tammy Abraham  március óta az olasz élvonalban, az angol csatár idénybeli mindhárom találatát idegenben érte el, az Olimpicóban bajnokin eredménytelen augusztus óta.

MONZA–SALERNITANA

+ A Monza 9 Serie B-s hazai meccsén veretlen maradt a Salernitana ellen – 6-szor legyőzte, 3-szor ikszeltek – , közben ötször gólt sem kapott, miközben mind a kilencszer betalált legalább egyszer a kapuba. o A Salernitana még mindig vár az első lombardiai csapat elleni győzelmére az élvonalban (10 m., 2 d., 8 v.), a legutóbbi kapott gól nélküli mérkőzést a tartomány valamelyik csapata ellen 1947 októberében, azaz több mint 75 éve játszotta, az Atalanta ellen egy 0:0-t. + Boulaye Dia lehet az első Salernitana-játékos, aki első 14 mérkőzésén ötnél több gólt ér el a Serie A-ban egyazon idényben, A legutóbbi játékos, aki gránátvörösben 7-nél is több gólt szerzett, Marco Di Vaio volt 1998–99-ben, ő a 7. találatát a 23. fordulóban érte el. o Gianluca Caprari az egyetlen jelenlegi Monza-játékos, akinek szerepe volt Salernitana elleni gólban, ő adta a gólpasszt Nikola Kalinicnak a 2–2-es meccsen a Verona színeiben az Arechiben 2021 szeptemberében.

MILAN–FIORENTINA

+ A Milan 2.3 gólt szerzett meccsenként 10 legutóbbi hazai találkozóján, 9 győzelmet aratott ezeken, s egyszer kikapott a Napolitól, ezen meccsek felén gólt sem kapott. o A Fiorentina legutóbbi három idegenbeli bajnokiján nyeretlen maradt, negyedik kudarca az első ilyen rossz sorozat lehet Vincenzo Italiano irányításával. A 2–0-s Samp elleni győzelem után viszont ha nem kap gólt, az a második clean sheetje lehet két egymást követő meccsen 2021 májusa óta először. + Stefano Pioli 69 Serie A-mérkőzésen volt a Fiorentina edzője 2017 és 2019 között (24gy., 24 d. 21 v.). o Olivier Giroud négy gólt szerzett legutóbbi négy Serie A-, illetve BL-meccsén. A Milan 17-et megnyert abból a 18 meccsből, amelyeken a francia a kapuba talált bármelyik tétmeccsén (az egyetlen kivétel a Napoli elleni idén szeptemberi 1–2).

SERIE A, 15. forduló. Sport 1 12:15 Atalanta BC–FC Internazionale (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Fülöp Marcell, szakértő: Hegyi Iván); Sport1 14:45  AS Roma–Torino FC (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Fülöp Marcell, szakértő: Hegyi Iván); AMC Mikro 15:00 (felv.: Sport1 1:00) AC Monza–US Salernitana 1919 (kommentátor: Fülöp László); 17:45 AC Milan–ACF Fiorentina (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Nyilasi Tibor); Sport1 20:30  Juventus FC–SS Lazio (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Nyilasi Tibor); Sport1 23:00  Hellas Verona–Spezia Calcio  (felv., kommentátor: Petur András)