Tesztmeccs-záróakkord az Európa-bajnokkal • SportTV

Tesztmeccs-záróakkord az Európa-bajnokkal

2022. 11. 20. 09:52    
Olvasási idő: 3 perc

Egy élő és két felvett mérkőzés maradt a vb előtti meccsdömpingből vasárnapra. Az élőn megmutatjuk a regnáló Európa-bajnokot a felvételek közül az egyik egy északi rangadó lesz, a másik a magyar válogatott idei záró találkozója.

Leonardo Bonucci ismét az olasz védeleme oszlopa lehet (Fotó: Getty Images)

A Norvégia­–Finnország északi derbit a jelenlévőkön kívül két nagy hiányzó határozza meg Mindketten középcsatárok, egyikük a múlt, a másik a jelen és jövő nagymenője. A finnek klasszisa, Teemu Pukki az utolsó NL-mérkőzés (szeptember 26., Montenegró ellen 2–0) után bejelentette visszavonulását a válogatottól. Így maradt a válogatott örök szereplési ranglistáján a második, 108 szerepléssel (csak a finn futball nagy ikonja, Jari Litmanen előzi meg), egyben a nemzeti csapat gólrekordere (ott viszont neki van 7-tel több találata, 38 Litmanennél). A hazaiaktól viszont Erling Haaland hiányzik, aki nagyon is aktív, csak éppen a City megkérte a norvég válogatottat, ne fárassza túl legértékesebb emberét. Elvileg kerettag, de Stale Solbakken kapitány az írek ellen csütörtökön nem játszatta, s kérdés, vasárnap kora délután az oslói Ullevaalban pályára küldi-e. Azaz a nagy kérdés, melyik csapat tudja hatékonyabban pótolni legnagyobb gólvágóját.

A nap legnagyobb vb-n kívüli meccsét kétségkívül a bácsi Hanappi-stadionban játsszák. Ralf Rangnick együttese az Eb-győztes, de a nagy diadal előtti és mögötti vb-selejtezősorozatban csúfosan elvérző Olaszországot fogadja. A csalódások magát lassan túltevő squadra azzurra kezdi folytatni újjáéledését. Szerdán este Tiranában szórakoztató találkozót vívott, amelyen mindkét csapat eltalálta a kapufát, s többször próbára tette az ellenfél kapusát is, végül a vendég együttes 3–1-re nyert, többek közt a Freiburg csatára, Vincenzo Grifo klinikai pontosságú befejezésének is köszönhetően.
A két bukott vb-selejtező másodikja után az év elején a csapat legyőzte Argentínát és a németeket is, majd némi nehézségek közepette megnyerte Nemzetek Ligája-csoportját, másodszor is bejutva a sorozat négyes döntőjébe. Most már tervezheti a címvédést a 2024-es Eb-n. Miután a hét közepén egy új hátvédhármast, köztük a tehetséges 16 éves csodagyereket Simone Pafundit is kipróbálta, Mancini vasárnap este Bécsben küldheti pályára tanítványait. Ott az a célja, hogy hármasra növelje győzelmi sorozatát, Magyarország és Albánia idegenbeli legyőzése után.
A vb kezdete után néhány órával még kézzelfoghatóbb lesz Ausztria számára, hogy 1998 óta már nem küldhet csapat a világ futballfesztiváljára.
A selejtezőcsoport negyedik helye után márciusban a Das Team 2–1-re kikapott Walesben, amelyet az előz NL-kiírásban mutatott eredményessége tett egyáltalán lehetőve. Franco Foda tehát a legfontosabb területen kudarcot vallott, ezért a szövetség menesztette és a Manchester United korábbi ideiglenes menedzserét, Ralf Rangnickot nevezte ki szövetségi kapitánnyá, aki első meccsét meg is nyerte a csapattal Horvátország ellen 3–0-ra. A korábbi lipcsei futballstratéga aztán a követekkző öt NL-meccsen már egy győzelmet sem tudott elérni, ezért a szeptemberi Franciaország ellen 0–2-vel kiesett az együttes az A-ligából a B-be. A szerdai, Andorra elleni málagai mérkőzés így a kísérletezés és önbizalomszerzés jegyében telt el, utóbbinak csak az jelentett apró lökést, hogy Arnautovic 87.percben elért találatával a győzelmet legalább sikerült kicsikarni a földrész leggyengébb tíz csapata közé tartozó ellenfél ellen…
Roberto Mancini kerete tovább szűkült vasárnapra, hiszen Sandro Tonali és a fiatal Nicolo Fagioli is a hét közben vált harcképtelenné. Scamacca, Frattesi és Cristante már korábban kidőlt a sorból, így a kapitány kénytelen tovább fiatalítani amúgy sem túl tapasztalt kezdőjén. Scamacca távollétében Reggio Emilia-i csapattársát, Pinamontit hívták be pótlólag a keretbe, ő éppúgy bekerülhet az induló 11-be, mint Miretti, Gnonto és Pafundi, Ha Mancini kitart a háromvédős szisztéma mellett, az Atalant tinédzsere, Scalvini jut szerephez a végtelenül rutinos Bonucci mellett. Utóbbi csapattársa, a hosszú sérülés után visszatért Chiesa száll harcba Vincenzo Grifóval – a szerdai meccs egyik főszereplőjével – az előre tolt ék, Raspadori támogatójának pozíciójáért.
Eközben a Bologna duója, Posch és Arnautovic ismerős arcokat fogadhat a Préterben, utóbbi reméli, hogy a 105 mérkőzésen szerzett 34 gólja mindkét adatához hozzátehet egyet, találatból talán többet is. A Real játékosa, Alaba lesz a csapat kapitánya, aki csatlakozik Arnautovichoz a kezdőben, mivel a hét közben ő is a kispadon ült a meccs indulásakor. A középpályás Schlager és Baumgartner is kezdhet, ők ketten nyilvánosan is megvédték Rangnickot Cristiano Ronado kritikájával szemben, amellyel az ötszörös aranylabdás manchesteri ténykedése miatt illette a német mestert. Rangnick év eleji kinevezése óta többször kísérletezett a négyvédős felállással, az erősebb olasz csapattal szemben azonban a 3-4-2-1-es szisztémához, amelyet Horvátország és Andorra ellen alkalmazott.

Éjfélkor mi is megmutatjuk az évzáró magyar–görög mérkőzést a Puskás Arénából, amelyen Dzsudzsák Balázs búcsútalálkozóján 109-edszer lép fel a magyar válogatottban, s válik társrekorderből – Király Gáborral állt együtt a rangsorban – egyéni csúcstartóvá a nemzeti csapatban szereplések számát illetően.

LABDARÚGÓ VÁLOGATOTT MÉRKŐZÉSEK. Sport1 18:00 Norvégia– Finnország (felv., kommentátor: Gyulai Miklós); Sport2 20:30 Ausztria–Olaszország (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hajdu Attila); Sport1 0:01 Magyarország–Görögország (felv., kommentátor: Fülöp Marcell)