Nyugat-Európa északi része Katarba juthat • SportTV

Nyugat-Európa északi része Katarba juthat

2021. 11. 13. 10:01    
Olvasási idő: 3 perc

Három csoport küzdelmei maradtak szombatra az európai selejtezősorozatból. Mindhárom listavezetője már az utolsó előtti játéknapon véglegesítheti vb-részvételét. Csak míg a belgák és a franciák kijutása saját kezükben van – elég csak simán legyőzniük jóval gyengébb ellenfelüket otthon – , addig a hollandok célba éréséhez a montenegrói siker mellett a rivális norvégok hazai botlására is szükségük lenne. Egyéb kötelezettségeink miatt „csak” két élő találkozót közvetítünk – éppen az „éles” G-csoport meccseit – további kettőt azért még megmutatunk vasárnap délelőtt és kora délután.

Haaland távollétáben elsősorban a legutóbb Montenegró ellen duplázó Mohamed Elyounoussira hárul a gőlszerzés "kötelezettsége" a norvég válogatottban (Fotó: Getty Images)

NORVÉGIA–LETTORSZÁG (G-csoport)

Volt olyan fázisa a selejtezősorozatnak, amelyben a norvégok nem igen hittel benne, hogy még szerepük lehet a végelszámoláskor akár az első helyért folytatandó összecsapásra is. Pedig ha szombaton kora este legyőzik az eddig csupán 5 pontot gyűjtő letteket, ideiglenesen át is vehetik a vezetést a G-csoportban, legalábbis a podgoricai meccs végéig. A norvégok kedden a rotterdami De Kuipban lépnek fel, a lehetséges 6-ból hat ponttal akár el is juthatnak az ázsiai vb-re. Ugyanakkor persze még az is előfordulhat, hogy lecsúsznak a harmadik helyre. Mindenesetre legutóbb 1998-ban jártak világbajnokságon, nagy eredménynek számítana, ha 24 év után újra ott lehetnének.
Lettország számára csak presztízsértéke lehet a küzdelemnek egy győzelemmel három döntetlennel és négy vereséggel a „farkasok” már rég eltemethették azt a reményt, hogy a csapat fennállása során először eljussanak egy vb-re.  Azt az egy győzelmüket is Gibraltár ellen érték el, négy év után először győztek világbajnoki selejtezőn.
A fordított párosításban szeptemberben Rigába kényelmes norvég győzelem született Haaland és Elyounoussi gólja révén. Legnagyobb sztárjára és legjobb gólszerzőjére, a Dortmund csillagára azonban nem számíthat Stale Solbakken edző csípőfájdalmak miatt, emellett nem szerepelhet Gregersen sem. Bár a legjobbat mindig nehéz pótolni, elöl azonban a Montenegró ellen is duplázó Elyounoussi mellett a watfordi Joshua King, a lipcsei Alexander Sörloth és a korábbi 97-szeres válogatott kapus, Eirik Thorstvedt fia, Kristian személyében minőségi támadók állnak az egy év alatt sikerkapitánnyá avanzsáló Solbakken rendelkezésére, persze az exmilanos, most frankfurti Jens Petter Hauge is.
A lett együttes aligha különbözik sokban az egy hónappal ezelőtt a törököktől 2–1-es vereséget szenvedő csapattól. A csapat legeredményesebb kerettagja Arturs Zjuzins 7-szer talált be eddig a nemzeti színekben, a középpályán kap helyet. A csatársorban pedig az első számú gólfelelős Vladislavs Gutkovskis, aki 29 meccsen eddig 4-szer volt eredményes, valószínűleg az ék szerepét játssza a várhatóan 4-2-3-1-es felállásban kezdő balti válogatottban.

 

MONTENEGRÓ–HOLLANDIA (G-csoport)

Három a holland gólszerző: a duplázó Memphis Depayt köszönti az oranje másik két találatának jegyzője, Grigorinio Wijnaldum és  Cody Gakpo a szeptemberi eindhoveni 4–0-s első mérkőzésen (Fotó: Getty Images)

A hollandok két pont előnnyel vezetik a G-csoportot, de a pillanatnyilag 4. montenegróiaknak is lehetnek halvány reményeik, hogy esetleg becsusszanjanak a csoport második helyére. Ehhez persze meg kellene verniük a hollandokat és a törököket otthon az utolsó két selejtezőn (no meg a norvégoknak ki kellene kapniuk Lettországtól, annak a meccsnek az eredményét persze már tudják a csapatok a podgoricai kezdő sípszókor).
Szeptemberben a fordított párosítású meccsen fölényes holland siker született, a bombaformában játszó Depay duplázott, mellette a tapasztalt Wijnaldum és számos Van Gaal-i ifjonc egyike, Gakpo talált a kapuba. Az volt az oranje négyes nyerő sorozatának nyitó darabja, utána Törökország, Lettország és Gibraltár ellen is a hollandoké lett mindhárom pont. A 2010-e vb-ezüst és a 2014-es bronz után nagy csapás volt a holland futballnak a 2018-as távol maradás, a legalább akkora lenne egy mostani esetleges kudarc is. Az idei Eb-n a csoportját simán megnyerte ugyan az akkor még Frank de Boer irányította csapat, de utána fájó vereséggel esett ki a Puskás Arénában Csehországtól.
Montenegró szombaton eltiltás miatt nélkülözi Vesovics szolgálatait, Marko Vukcsevics helyettesíti a jobbhátvédet. Sztevan Jovetics, a 32 éves csapatkapitány és nem mellesleg válogatott gólkirály 31 találattal most is kulcspozíciót tölt be a csatárduóban, társa Uros Djudjevics lesz. Mögöttük Marko Jankovics és a Lazio játékosa, Adam Marusics alkotja a középpályássor, Koszovics és Haksabanovics társaságában.
A holland keretből Drommel esett ki betegség miatt, Berghuist és Timbert sérülés tartja távol a kerettől. A Barcelona bukdácsolása közepette is remek Depay két oldalán Noa Lang és Danjuma rohamozza a hazai kaput. Van Gaal aligha kockáztat: tudja, hogy csapatának az élen kell várnia az utolsó fordulót, hogy aztán kedden ne csak a győzelem, hanem a döntetlen is csoportelsőséget hozzon. Ezért aligha mond le Van Dijk, Frenkie de Jong és Wijnaldum játékáról, mindhárom ászra szüksége lesz ahhoz, hogy a négyes nyerősorozatból ötös legyen a montenegrói fővárosban…

Kapcsolódó

VB-SELEJTEZŐK, A 9. FORDULÓ 3. JÁTÉKNAPJÁNAK PROGRAMJA

15:00   Bosznia-Hercegovina–Finnország (D-csoport, vasárnap Sport2 10:45 felv.)
18:00   Norvégia–Lettország (G-csoport, Sport2 17:45 ÉLŐ)
18:00   Törökország–Gibraltár (G-csoport)
20:45   Franciaország–Kazahsztán (D-csoport, vasárnap Sport2 12:45 felv.)
20:45   Belgium–Észtország és Wales–Fehéroroszország (E-csoport)
20:45   Montenegró–Hollandia (G-csoport, Sport1 20:30 ÉLŐ)

VB-SELEJTEZŐK. Sport2 17:45 Norvégia–Lettország (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János); Sport2 20:30 Montenegró–Hollandia (kommentátor: Szaniszló Csaba, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János); Sport1 23:00 összefoglaló a nap mérkőzéseiről (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János)