Egyetlen csoportgyőztes kérdéses • SportTV

Egyetlen csoportgyőztes kérdéses

2021. 11. 16. 11:29    
Olvasási idő: 3 perc

A tíz csoportból 9-ben eldőlt az elsőség kérdése az európai vb-selejtezősorozatban. Hétben a pótselejtezős második, pótselejtezős együttes kiléte sem kérdéses. A másik három közül kettő győztese már úgyszintén megvan, a playoffhelyért viszont küzdelem folyik két csapat közül. Az utolsóban, a G-jelűben viszont az első három bármelyike bármelyik helyen végezhet. Természetesen ebből mutatjuk a jelenleg első kettő összecsapását élőben. S persze lesz délután bónusz felkészülési mérkőzés, hétfői sok gólos összecsapás, késő esti összefoglaló és kedden felvett mérkőzés is – utóbbin stílszerűen a címvédővel zárjuk hét és fél hónapos közvetítéssorozatunkat.

Memphis Depay 11 góljánál csak Harray Kane szerzett eggyel többet az európai vb-selejtezősorozatban. De a Barcelona csatárának egy meccse még hátravan kedd este Rotterdamban… (Fotó: Getty Images)

FEHÉROROSZORSZÁG–JORDÁNIA

Fehéroroszország nem túl dicséretes módon az E-csoport sereghajtójaként végzett, egy győzelemmel és 7 vereséggel. Jövő tavasszal a Nemzetek Ligája C-csoportjában folytatja, amelynek december 16-i montreux-i sorsolásán majd a második kalapból húzzák ki a nevét.
Jordánia az ázsiai közös vb- és Ázsia-kupa-selejtezősorozaton a második körben a B-csoport harmadikja lett, azonos pontszámmal kettővel rosszabb gólkülönbséggel Kuvait mögött – amelyet hétfőn láthattunk remizni Litvániában – , s ezzel a pótselejtező csoportkörbe szorult, amelynek tagjai a 2023. évi kínai 24-es döntőben fennmaradó 11 helyért csatáznak.
A beloruszok masszív, 8 meccses vereségsorozatból próbálják kiverekedni magukat, 7 vb-selejtezőt és egy felkészülési meccset vesztettek el egymás után, 4 gólt szerezve és 23-at kapva közben. Jordánia viszont ősszel egy bahreini tornán Haititól kikapott ugyan (0–2), viszont azóta csak nyer, a torna a másik meccsén a hazai Bahreint győzte le (2–1), majd Malajziát és Üzbegisztánt otthon, Koszovót Pristinában múlta felül, kapott gól nélkül. Utóbbi meccsen Fajszal és el-Dardur góljával 2–0-ra sikerült felülmúlnia balkáni ellenfelét múlt szerdán. Az őszi sikersorozat már Adnan Hamad szövetségi kapitány munkáját dicséri, aki júniusban vette át az irányítást a játékosként annak idején 22 belga válogatottságig jutó Vital Borkelmanstól. (Persze, mint sok más „fejlődő” ázsiai és afrikai országbak, Jordániának is volt magyar szövetségi edzője: Vadas-Weisz Miklós 1966–67-ben állt szerződésben az ország futballvezetőségével, és az 1966-os bagdadi Arab-kupán vezette is a válogatottat.) Az együttes legtekintélyesebb tagja Baha Abdel-Rahman, az al-Naszr középpályása, aki az őszi sorozaton tornászta fel válogatottságai számát 133-ra (ezeken 6 gólt szerzett), amellyel az ország örökrangistáján a 2. helyre lépett előre.
A fehérorosz kapitánynak, Georgij Kondratyevnek (ha valakinek ismerős a neve, nem véletlen, tagja volt az 1983 őszrén a magyar bajnok Rába ETO-t a BEK-ből kétszer legyőző Dinamo Minszknek, mind a győri 6–3-on, mind a minszki 3–1-en játszott, utóbbin ő szerezte a szovjet bajnokként induló fehéroroszok harmadik gólját) nincs ilyen tapasztalt futballistája, a keret legtöbbszörös válogatottja a kapus Sziarhej Csernik, aki 33 éves, s eddig 23-szor védte a nemzeti csapat kapuját. Kondratyev egyébként ideiglenes edző, áprilisban váltotta Mihail Marhelt, azaz míg jordán kollégájának győzelmi mutatója 80%-os, az övé egész pontosan 0. Könnyen elképzelhető, hogy ez lesz az utolsó mérkőzése az együttes kispadján, tavaszra az NL-rajtra alighanem talál új végleges kapitányt a szövetség.

HOLLANDIA–NORVÉGIA (G-csoport)

Louis van Gaal egyszer kiesett, egyszer kijutott csapatával a vb-re eddigi két selejtezősorozatán. Most ő is pozitív oldalra billentené el az egyéni mérlegét (Fotó) Getty Images)

Ha Hollandia megőrizte volna kétgólos előnyét az utolsó 10 percben Podgoricában, a G-csoportban, akkor ott is csak a palyoffért folyna a versengés. De nem őrizte meg, két értékes pontot vesztett a 2–2-es döntetlennel, így csupán kétpontos előnyben van a követő török, norvég kettőssel szemben. Ha este a rotterdami De Kuipban nyer a norvégok ellen vagy akár csak egy pontot szerez, egyértelmű csoportelső. (A törökök Montenegróban lépnek fel és 13 góllal kellene nyerniük, hogy megelőzzék Louis van Gaal együttesét.) Cifrább a helyzet, ha az oranje elszenvedi a sorozatban második vereségét. Ez esetben – és ha a törökök nyernek Podgoricában – norvég-török összevetésben dől el az elsőség, a fekete-tengerieknek most 10, a skandinávoknak 9 a gólkülönbsége. Hollandia ezzel mindenképpen kiesne, mert a pótselejtező két NL-ből bejutó együttese a csoportelsők közül kerül ki, a narancsosok pedig nem nyerték meg a csoportjukat.
A futballmúlt is hazai sikert valószínűsít: 1992 óta nem kapott ki a válogatott a norvégoktól, legutóbbi öt találkozójukon négyszer legyőzte a skandinávokat, a szeptember 1-jei oslói összecsapáson pedig 1–1-es döntetlen született Erling Haaland, illetve Davy Klaassen góljával.
Nemcsak házigazdája, Stale Solbakken együttese is „ziccert” hagyott ki szombaton, hiszen gól nélküli döntetlent játszott Rigában. Ha nyert volna, már nem lenne kérdéses legalább a playoffhelye, de most csak akkor tudja megelőzni a törököket, ha több pontot szerez Rotterdamban, mint Senol Günesék Podgoricában, vagy ha két góllal kevesebbel kap ki, mint riválisa, ha egyikük sem szerez pontot a záró körben. (Két döntetlennel minden marad a régiben, azaz Hollandia, Törökország, Norvégia sorrendben végez a három együttes.)
Az oslói norvég gólszerző Haaland csípősérülés miatt nem lehet a csapattal a legfontosabb találkozón. Solbakken együttesének Achilles-sarka a támadás. 9 meccsén mindössze 15-ször (!) találta el a kapu felületét, viszont hat góljával övé a csoport leghatékonyabb védekezése.
Van Gaal keveset változtat podgoricai csapatán, ha igen leginkább a támadósorban, Donyell Malennel aligha elégedett a mester, Bergwijn vagy Noa Lang kezdhet a helyén.
Solbakken dönthet úgy is, hogy teljesen változatlanul hagyja rigai csapatát. Haaland távollétébn akár Joshua King is betalálhat, ő csereként lépett pályára szombaton. Mégis valószínűbb, hogy a lipcsei Sörloth lesz az ék, akit az Ödegaard, Elyounoussi, Thorstvedt támadó középpályástrió támogat, illetve szolgál ki.

Kapcsolódó

VB-SELEJTEZŐK, A 10. FORDULÓ 3. JÁTÉKNAPJÁNAK PROGRAMJA

20:45   Finnország–Franciaország (D-csoport, Sport1 éjféltől, felv.)
20:45   Bosznia-Hercegovina–Ukrajna (D-csoport)
20:45   Csehország–Észtország és Wales–Belgium (E-csoport)
20:45   Hollandia–Norvégia (G-csoport, Sport1 20:30 ÉLŐ)
20:45   Gibraltár–Lettország és Montenegró–Törökország (G-csoport)

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS. Sport2 17:45 Fehéroroszország–Jordánia (kommentátor: Engyel István).
EURÓPAI VB-SELEJTEZŐK. Sport2 16:15  San Marino–Anglia (hétfői felv., kommentátor: Méhes Gábor),; Sport1 20:30 Hollandia–Norvégia (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hajdu Attila); Sport1 23:00 összefoglaló a nap mérkőzéseiről (kommentátor: Faragó Richard és Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hajdu Attila); Sport2 éjféltől Finnország–Franciaország (felv., kommentátor: Faragó Richard)