Ellenfélnéző kupabonzmeccs • SportTV

Ellenfélnéző kupabonzmeccs

2022. 11. 19. 09:20    
Olvasási idő: 2 perc

Három felkészülési mérkőzést mutatunk meg élőben szombaton, az egyik közülük egy regionális kupaküzdelem 3. helyért folyó találkozója, ráadásul magyar szempontból érdekes, hiszen az egyik fél a magyar válogatott Eb-selejtezős ellenfele lesz tavasszal.

A mai török válogatott két klasszisa: Ozan Tufan és Hakan Calhanoglu (Fotó: Getty Images)

Az 1938-n létrehozott, majd 1940 és 1990 között potom fél évszázadra szünetelő Balti-kupát idén 28. alkalommal rendezik meg. Többnyire a három balti állam körmérkőzésével bonyolították le – egyszer Észtország nem indult – , két alkalommal meg egy negyedik országot, Finnországot hívták meg a rendezvényre.

Idén szintén négy csapattal került sorra, a meghívott ezúttal Izland volt. A formátum: két egymeccses elődöntő, majd három napra rá a két helyosztó.
A csütörtöki két találkozó egyformán döntetlennel ért véget és a versenykiírásnak megfelelően hosszabbítás nélkül, 11-es rúgásokkal dőlt el. A rigai meccsen  már a 2. percben vezettek a vendég észtek Zenjov révén, a hazaiak az első félidő hosszabbításában a 45+2. percben egynlítettek Kollins találatával. A másdosik félidőben nem született gól, a rúgópárbajban éppen a gólszerző Zenjov hibázott, az otthon játszó lettek mind az öt kísérlete sikeres volt, így a negyedik észt lövésre má ne is volt szükség.
A kaunasi mérkőzésen a litvánok lés a meghívott izlandiak egyaránt tehetelennek bizonyultak az ellenfél kapuja előtt. A góltalan 90 perc után az első tíz rűgás egyaránt góllal végződött, a hatodik aztán Zebrauskas hibázott, Aron Thándarson viszont betalált, ezzel Izland jutott a döntőbe.
A két helyosztót azonos időben rendezik. A rigai Lettország–Izland találkozón a kupasorozat legjobbja, a 13-szoros győztes fogadja az újonc vendéget.  A „bronzmeccs” Tallinnban lesz a LeCoq Arenában, ahol a tízszeres bajnok, de legutóbb 12 éve nyertes Litvánia lép fel Észtország vendégeként. Két statisztikai adalék: kettejük örökmérlegének nyelve elhúz a vendégek irányába, 17 találkozójukból 10-et ők nyertek az észtek 3 sikerével szemben, 4 döntetlen mellett, igaz, tavaly Vilniusban a Bali-kupán kikaptak 1–0-ra észtektől, otthon. Idegenben viszont csupán két meccset nyertek meg az elmúlt két évben, egy felkészülésit San Marinóban és az előző Nemzetek Ligája semmi sem döntő utolsó meccsét Kazahsztánban. S még egy apró, nem fontos, de érdekes apróság: mindkét jelenlegi szövetségi kapitánya légiós és német anyanyelvű, az észteké a svájci Thomas Häberli, a litvánoké a német Reinhold Breu.

A két Balti-kupa-meccsen kívül még a Törökország–Csehország találkozó kerül a Sport1 képernyőjére. Mindkét csapat elbukta a katari vb selejtezősorozatát, de a törökök legalább eljutottak a playoffig, amelynek az elődöntőjében 3–1-re elvéreztek Portóban. Azóta megnyerték Nemzetek Ligája-csoportjukat, a B-ből ismét felkerülve az A-ligába, igaz, már biztos feljutóként ellazáskodták a Feröer elleni záró meccset Thórshavnban (1–2).
A csehek a 2021 nyári Eb-n csoportjukból továbbjutottak, éppen a Puskás Arénában meglepetésre kiverték az addig magabiztosan menetelő hollandokat (2–0), ám aztán Bakiban kikaptak a dánoktól (1–2). A vb-selejtezőcsoportjukban orrhosszal, egy ponttal alulmaradtak a walesiekkel folytatott versenyfutásban. Aztán kibuktak a Nemzetek Ligája leglesőbb osztályából, őt ponttal elmaradva csoportjukban a harmadi svájciaktól. Méghozzá úgy, hogy az első két találkozón 4 pontot szereztek, a következő négyet viszont sorozatban elvesztették
A két ország örökmérlege kiegyenlített, 4 török és 5 cseh győzelem, 2 remi mellett. (A jogelőd Csehszlovákiával azért elég negatív volt a törökök balansza, 1-2-7).
Szerdán egyébként mindkét csapat győztes tesztmeccsen lépett fel: a csehek 5–0-ra verték meg Feröert Olomoucban, a törökök a skótoknál bizonyultak jobbnak 2–1-re Diyarbakirban.

LABDARÚGÓ VÁLOGATOTT MÉRKŐZÉSEK. Sport1 15:00 Észtország–Litvánia Balti-kupa a  3. helyért (kommentátor: Petur András); Sport2 15:00 Lettország–Izland Balti-kupa-döntő (kommentátor: Fülöp Marcell); Sport1 18:00 Törökország–Csehország (kommentátor: Faragó Richard)