Válogatott meccsdömping, ibériai presztízsrangadóval • SportTV

Válogatott meccsdömping, ibériai presztízsrangadóval

2020. 10. 07. 09:48    
Olvasási idő: 4 perc

Belevágunk a válogatott meccsözönbe. Az öreg kontines csaknem egyharmada „pótsejtez” – 16 ország van érdekelve az előző NL alapján „kisakkozott” négyszer négyes rájátszásban, s a versenysemlegesség alapján, mivel két normál mostani NL-forduló következik a többieket is kötelezte az UEFA wgy.-egy felkészülési meccsre. Íme a paradoxon: a tét nélküli tétmeccsek ellen „kitalált” sorozat igazságos befejezéséhez – tesztmeccseket kell játszani. A dél-amerikaiak is megkezdik vb-selejtező maratonijukat, így szerte a nagyvilágban rengeteg meccs lesz egész jövő szerdáig bezárólag. Mi az első napon négy találkozót közvetítünk élőben, este meg adunk egy jó kis összefoglalót, amelybe csak kettő „fér bele” élő mérkőzéseinkből…

Cristiano Ronaldo a legutóbbi portugál–spanyolon háromszor is betalált a kapuba Szocsiban a vb-csoportmeccsen. Így örült egyenlítő góljának a 88. percben (Fotó: Getty Images)

DÁNIA–FERÖER

Feröer hivatalosan ugyan a Dán Királysághoz tartozik, de 1948 óta szinte teljes körű autonómiát élvez. A feröeri futballválogatott már 1930 óta létezik, de több mint fél évszázadon át csak az UEFA által el nem ismert meccseket játszott a környező szigetekkel és a dán U-válogatottal. 1988 óra viszont az UEFA,  majd a FIFA tagja is. Az ”anyaország” csapatával – a nagyválogatottal – csak három mérkőzést játszott eddig, két Eb-selekezőt és egy „Északi bajnokság” (Nordic Championship)-meccset, mindhármat elvesztette, 1–10-es gólkülönbséggel.
Nagy szenzációnak számítana, ha a negyedik összecsapásuk nem a szokásos eredménnyel végződne…

ÉSZTORSZÁG–LITVÁNIA  

Az 1920 óta egzisztáló észt válogatott egyik leggyakoribb ellenfele Litvánia. A két szomszéd 48 meccset váltott egymással, az észtek csak a lettekkel játszottak ennél többet.  A mérleg teljesen kiegyensúlyozott, 20-20 meccset nyertek mindketten, csupán 8 remi mellett, az észtek 77, a  litvánok 71 gólt szereztek. A két szélső érték: 1938-ban 6:0-ra nyertek az észtek (ez holtversenyben rekordgyőzelmük is egy, a finnek elleni másik 6:0 mellett), míg a litvánok rekordsikere egy 7–0, amelyet semleges pályán, Rigában egy Balti-kupán értek el 1995-ben. (A háro- vagy négycsapatos regionális bajnokságot –  a három balti állam mellett Finnország kétszer vett részt – Litvánia 10, Észtország mindössze 3 alkalommal nyerte meg. Idén is megrendezték volna, csak a három balti csapattal, de sok máshoz hasonlón azt is elhalasztották a Covid-pandémia miatt.)
Amúgy egyik csapat sincs bomba formában, Észtország 10 mérkőzés óta nyeretlen, legutóbb Gibraltárt sikerült legyőznie tavaly márciusban 1–0-ra. A litvánok mrg egy évvel korábban győztek utoljára, Örményországot verték meg felkészülési meccsen 1–0-ra Verbickas góljával.
Csak érdekességképpen, mindkét csapatnak egynél több magyar szövetségi kapitánya volt az észteknek a múlt század húszas éveiben  Kónya Ferenc, Nagy Ferenc és Mally Antal – utóbbi két periódusban is, másodjára a 30-as évek közepén – , a litvánoknak pedig Molnár Ferenc (szintén közel száz éve) és László Csaba, a Sport TV korábbi szakértője 2012 májusától 2013 szeptemberéig.

NÉMETORSZÁG–TÖRÖKORSZÁG

Hakan Calhanoglu a Wembleyben már lőtt gólt az angoloknak, Sikerül-e neki ugyanez szülőhazája válogatottja ellen is Kölnben? (Fotó: Getty Images)

A német (és korábban az NSZK-) válogatott 1951 ás 2011 között 20 alkalommal csapott össze a törökökkel. Az első találkozón Berlinben 90 ezer (!) néző előtt az Olimpiai Stadionban a törökök nyertek 2:1-re, ez volt eddigi csupán 3 győzelmük közül az első. (A másik kettő egy szintén felkészülési meccs 2005-ból, meg egy 1–0-s Eb-selejtező 2008-ból.) Ezzel szemben a németek 14-szer győztek, azaz a mérleh jelentős fölényüket mutatja.

A két futball ezer szállal kötődik egymáshoz. Az elmúlt évtizedekben olyan török szármzású klasszisok viselték a Nationalelf mezét, mint Mesut Özil vagy Emre Can. A török keretben jelenleg is hat németországi születésű játékos van, közülük ketten most is német klubban játszanak. (A második-harmadik generációs törökök közül van a keretben ausztriai és hollandiai születésű futballista is.)
Ha nem lenne járvány, az 50 ezres kölni stadion majd kétharmadát törököknek szurkolók töltenék meg, de hát sajnos van, így a kiválasztott 300 néző közt aligha lesznek hasonló arányok. Köln egyébként „jó helyszín” a hazai csapatnak: 26 ottani mérkőzéséből 18-at megnyert, 6-szor ikszelt és csupán 2-szer szenvedett vereséget, nyolcvan év különbséggel (1935-ben Spanyolország ellen 1:2, 2015-ben az USA ellen 1–2).

Löw kapitány mindössze három újoncnak szavazott bizalmmat. Akik közül ketten már voltak kerettagok, de még nem kaptak játékpercet a Nationalelfben, A szíriai származású dortmundi Mahmoud Dahoud, valamint két gladbachi, Jonas Hofmann és Florian Neuhaus vár bemutatkozásra.
A német csapat az NL A-ligájában a szombati kijevi Ukrajna elleni és a jövő keddi, szintén Kölnben rendezendő Svájc elleni találkozóra készül. A törökök a B-ligában a 3. csoportban szombaton Moszkvában a VTB Stadionban lépnek fel (ott, ahol három napra rá a mieink), majd kedden a szerbeket fogadják az isztambuli Türk Telekom Stadionban, azaz a Galatasaray pályáján.

PORTUGÁLIA–SPANYOLORSZÁG

A két ibériai rivális válogatott összecspásai egy esztendő híján százéves múltra tekinthetnek vissza. 1921. december  8-án játszottak először, a spanyoloknak ez volt a 7. válogatott meccsük, a portugáloknak meg az „alakuló” mérkőzése, amely egyébként Madridban 3:1-es hazai sikerrel ért véget. Az RFEF (spanyol szövetség) statisztikái szerint ez lesz a 37. mérkőzés a két nemzeti tizenegy között, ezzel a szomszédok a beérik a gyakorisági lista élén az olaszokat. A portugál statisztikák beszámolnak egy 1937-es vereséget és két győzelmet (egyet 1937 vélgéről, egyet 1938 elejéről), szerintük tehát az lesz a 40. összecsapás, ezzel 626 meccsük közül messze a spanyolokkal játszottak a legtöbbet, a következő a sorban Olaszország, „csak” 27 találkozóval. Érdekes, hogy ehhez a sűrűséghez képest az elmúlt évtizedben  csupán négyszer találkoztak, a 2010 vb-n (1–0 a későbbi világbajnoknak), abban az évben novemberben egy felkészülési meccsen a portugálok 4–0-ra győztek (Ronaldo egy félidőt játszott, de nem szerzett gólt, az a 36 vagy 39 meccs közül ez volt a legnagyobb különbségű luzitán győzelem. Azóta csupán kétszer találkoztak, a 2018-as Eb-elődöntőben (0–0, 11-esekkel 4-2-es spanyol győzelem) és a 2018-as vb-csoportmeccsen (3–3).

Az Európa-bahnok edző Fernando Santos szerdán este éri be Felipe Scolarit a portugál szövetségi kapitányok örökranglistáján (Fotó: Getty Images)

Az Európa-bahnok edző Fernando Santos szerdán este éri be Felipe Scolarit a portugál szövetségi kapitányok örökranglistáján (Fotó: Getty Images)

Az Európa-bajnok edző Fernando Santos szerdán este éri be Felipe Scolarit a portugál szövetségi kapitányok örökranglistáján (Fotó: Getty Images)

Még egy statisztikai adalék: ezzel a mérkőzéssel éri utól Fernando Santos Luis Felipe Scolarit a portugálok szövetségi kapitányi listáján, 74 találkozóval (Az Európa-bajnok edző személyes mérlege egy kicsivel jobb, 46–16–11, mint a korábban a brazilokkal világbajnok kollégájáé, amely 42–18–14)

Az aktív veretlenségi sorozatokat tekintve a spanyolokat (13) csak az olaszok (14) előzik meg. Luis Enrique közben végrahajt egy valóságos fiatalítási folyamatot is, két veteránja, a két Sergio, Ramos és Busquets össz-válogatottsági száma (172+117=289) több mint a keret másik 23 tagjáé összesen (213). Három „nullakilométeres” abszolút újoncot válogatott be Simón Unai kapus (Bilbao), José Campana középpályás (Levante) és Adama Traoré csatár (Wolverhampton) személyében, de további két egyszeres (Eric García, Reguilón) és öt 2-szeres (Dani Olmo, Canales, Mikel Merino, Ansu Fati és Ferrán Torres) válogatott is található  a 25-ös keretben.
A portugál kapitány inkább a tapasztalatra épít, 9 kerettagja is 35 vagy annél több válogatottségot számlál, az örökrangsor első 6 helyezettjéből három (Ronaldo 165, Joao Moutinho 123 és Pepe 110)  is  ott van a kiválasztottjai között. A Wolves portugál különítményéből nem kevesebb mint öten benn vannak a keretben, ezzel az angol klub adja a legtöbb játékost a nemzeti csapatnak. Nem meglepő módon csak hárman játszanak otthon, Rafa Silva (Benfica),  Sergio Oliveira Sporting) és egy újonc, Nuno Sequeira (Braga), Utóbbin kívül még nincs válogatottsága Rui Silva kapusnak és Domingos Duarte hátvédnek (mindkettő Granada), Rúben Semedónak (Olympiakosz) és Podence-nek (ő az egyik wolverhamptoni) sem. Hogy aztán hányat vet be közülük Santos kapitány, az nagy kérdés. A spanyolok elleni szerdai meccsnek nagy a presztízsértéke, ugyanakkor szombaton a St.-Denis-ben a világbajnok, kedden  a mai meccs színhelyén az Estadio José Alvaladében a veszélyes svédek ellen lesz fellépése a csapatnak, S ugye, a címvédőnek illene továbbjutnia a Nemzetek Ligájában is, ahol ráadásul már egy kellemetlen ukrajnai vereség is ott szerepel a neve mellett – azaz többet egyszerűen nem szabad hibáznia…

A nap programjában egyébként nem kevesebb mint 16 olyan találkozó szerepel, amelynek legalább egyik résztvevője európai csapat, mi ezekből az alant keretben olvasható 7 találkozó fontos jeleneteiről adunk összefoglalót 23 órakor kezdődő műsorunkban.

Kapcsolódó

A szerda esti összefoglaló mérkőzései

20:30   Ausztria–Görögország
20:45   Hollandia–Mexikó
20:45   Németország–Törökország (Sport1 20:30)
20:45   Olaszország–Moldova
20:45   Portugália–Spanyolország (Sport2 20:30)
20:45   Svájc–Horvátország
21:10   Franciaország–Ukrajna

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK. Sport1 17:45 Dánia–Feröer (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Petur András, szakértő: Mészáros Ábel); Sport2 17:45 Észtország–Litvánia (kommentátor: Gyulai Miklós); Sport1 20:30 Németország–Törökország (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hegyi Iván); Sport2 20:30 Portugália–Spanyolország (kommentátor: Haraszti Ádám); Sport1 23:00 összefoglaló a nap érdekesebb mérkőzéseiről (kommentátor: Fülöp László és Haraszti Ádám, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hegyi Iván)