Mind a tíz meccs a Sport TV-n és az AMC Mikrón! • SportTV

Mind a tíz meccs a Sport TV-n és az AMC Mikrón!

2023. 01. 04. 13:48    
Olvasási idő: 5 perc

A vb miatti másfél hónapos szünet után az év negyedik napján teljes fordulóval tér vissza a Serie A, amelynek10 találkozója mindegyikét előben mutatjuk valamelyik platformunkon! A Sport1-en öt, a Sport2-n három, az AMC Mikrón két élő mérkőzéssel jelentkezünk. A kínálatból kiemelkedik a „főműsoridős” rangadó, amelyen a 2021-es bajnok Inter a San Siróban fogadja a veretlen, 8 pontos előnnyel listavezető Napolit .

Hirving Lozano és Victor Osimhen kulkcsszerepet játszhatna abban, hogy a Napoli náéy meccs után pontot szerezhessen a San Siróban (Fotó: Getty Images)

A vendégcsapat igyekszik vissza a „maradonai” időkbe, 33 esztendeje, még stadionnévadója aktív részvételével szerezte meg legutóbbi, összesen második scudettóját. Az előző naptári évet legutóbbi 11 bajnokija megnyerésével zárta a Partenopei, ekkora sorozatra csak öt esztendeje az idényt a bajnoki címmel lezáró Juventus volt képes. Lucian Spalletti csapatának 8 pont az előnye a címvédő Milan és 11 az őt most fogadó, 5. helyével „BL-en kívüli” zónában tartózkodó másik milánói óriás, az Inter előtt. A hosszú vb-szünetben a nápolyiak felkészülési meccseket is játszottak – legyőzték az Antalyasport és a Crystal Palace-t, de kikaptak a Villarrealtól és a Lille-től – , a gólokat viszont továbbra is kitartóan termelték.
Spalletti csapata az egyetlen az európai öt topbajnokságban, amely még veretlen, s reménykedik benne, hogy meg is marad annak, noha az új esztendő első három meccséből kettőt a fekete-kékek, illetve a rekordbajnok Juve ellen kell megvívnia.
A Serie A félidejében nem hivatalos „téli bajnokként” a Napoli a BL nyolcaddöntőjében az Eintracht Frankfurttal találkozik, hogy folytassa kiváló európai menetelését (is), amelyet olyan sztárok segítségével ért el, mint Hvicsa Kvarachelia vagy Victor Osimhen. Persze addig van tennivalója a hazai frontokon is. Elsőül meg kellene szakítania kellemetlen sorozatát a San Siróban az Interrel szemben, amelytől a legutóbbi négy milánói Serie A-fellépésén egyaránt vereséget szenvedett, pedig előtte 7-ből csak kétszer kapott ki ott.
Az Inter egy máltai edzőtáborral és öt edzőmeccsből négy megnyerésével készült a folytatásra (az ötödik a Betis ellen 1–1-re végződött), de most a Serie A-t a lehető legnehezebb ellenféllel kell folytatnia. Az idegenbeli védekezés gyengeségei okozták a fekete-kékek visszacsúszását a táblázaton karácsony előtt – 4 vereség és 18 idegenben kapott gól a szomorú mérleg, ezért a „csak” 5. hely a táblázaton. A közvetlen feladat tehát a legjobb négy közé kerülés, a következő pedig a helytállás a Portóval szemben a BL playoffjában.
A Milánón kívüli bajok ellenére Soimone Inzaghi alakulata – amely azért Lukaku tartós hiányában igencsak csikorgott táandásban olykor – , még mindig sikeres volt otthon, 7-ből 6 meccsét megnyerte. Mérkőzéseit többnyire jól kezdi, az első negyedórában a legtöbb gólt érte el a mezőnyben, 2022ben pedig egy csapat sem ért el többször legalább 3 gólt hazai pályán nála (8), ugyanannyit is csak a Napoli.
A vb-győztes Lautaro Martínez is visszatért az edzésbe, Intaghi a Katarban egészségesen is kissé kevésbé eredményesen teljesítő Lukakut és Dzekót jelöli valószínűleg a támadókettősbe. A vb-bronzérmes Brozovic vádlisérülést szenvedett, a városi rivális elleni Szuperkupa-meccsig nem léphet pályára, ezért Mhitarjannak kell kezdenie, aki kiheverte kisebb hátsérülését, amelyet a Sassuolo elleni felkészülési meccsen szenvedett el.
Az Interben Francesco Acerbit előnyben részesíti mestere Stefan de Vrijjel szemben a házigazdák hátsó hármasában, míg Andre Onana megelőzi a klubkapitányt és a hosszú távú első számú kapus Samir Handanovicot, aki a múlt hónapban ellentmondásos körülmények között hagyta el a kameruni edzőtábort. Elsősorban a Serie A kilencgólos gólkirályát, Victor Osimhent akarják távol tartani a kaputól, de a Napoli ebben a szezonban már 37 gólt szerzett a bajnokságban. Közülük a vezér a szélső, Hvicsa Kvarachelia, aki egy hátproblémáiból tér vissza, ami miatt a szünet előtt kiszorult a csapatból. A standard középhátvéd, Amir Rrahmani is újra elérhető, és a volt Inter-emberrel, Juan Jesusszal küzd meg Kim Min Dzse partnereként a vendégek védelmének középén. Hirving Lozano és Matteo Politano is folytatja a küzdelmet a jobb szélen elfoglalt helyért, de Mario Ruinak meg kell előznie Mathias Oliverát a balhátvéd elején.

Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. Legutóbbi 24 meccséből az Inter egyszer sem renizett, 18 győzelem mellett 6 vereséget számlál. Ennél hosszabb iksz nélküli sorozata a Juventusnak volt, 2016–17-ben (38).  2. Lautaro Martínez 4 bajnoki gólt szerzett a Napoli ellen, ennél többször csak a Salernitana (5) és a Cagliari (8) kapujába talált be a Serie A-ban. 3. A várható és a tényleges gólok közti pozitív különbségben az Victor Osimhen áll az élen 2.8 volt a várt érték, 9 a gólok száma (+6.2), ez jobb az Inter-középpályás Nicolo Barella  hasonló értéke, amely az 1,9-hez képest 5. (+3.1), Ugyanebben a sorban a két csapat tagjai közül utánuk a grúz Kvarachelia következik (3.5 helyett 6, azaz +2.5)

KÉTSZER KÉT MINISTATISZTIKA TOVÁBBI TV-S ÉLŐ MECCSEKRŐL

SALERNITANA–MILAN

+ A Salernitana tavaly 38 forduló alatt 31 pontot szerezve épphogy benn maradt, ebben az idényben 15 játéknap után 17 ponttal 12. a táblázaton, tízpontos előnnyel a legjobb kieső helyen álló csapat, a Cremonese előtt. =  A vendég Milan másodikkémt csak az 5. legjobb idegenbeli mérleggel érkezik Salernóba, ahol a hazaiak csupán kétszer kapituáltak eddig saját közönségük előtt. o A párosítás mind a hat meccsét a Serie A-ban játszotték, a salernóiak egyetlen győzelmüket az első hazai találkozón, 1948. június 20-án aratták, 4:3-ra nyerve. + A párosítás örök gólkirálya Oliver Bierhoff 3 góllal, a német csatárklasszis a két csapat 1999. január 31-i 3–2-es bajnokiján duplázott, a harmadik
találatnál pedig gólpasszt adott Georges Weah-nak.

SPEZIA–ATALANTA

+ A Speziának már két ötfordulós nyeretlen sorozata volt az idényben, éppen a másodikban van jelenleg.  = A hazai együttes az örökmérleget tekintve gyatrán áll, a két csapat 16 meccséből egyetlenegyet nyert meg (1 d., 8 v.), azt viszont nagyon (1932. 12. 4-én a Serie B-ben 7:0-ra győzött). o  Az A-osztályban a Spezia mindössze egyetlen alkalommal szerzett pontot a bergamóiak ellen, a másik három találkozót egyaránt elvesztette. + Az Atalanta mind a négy vb-t megjáró játékosára – Maehle, De Roon, Koopmeiners, Pasalic – számíthat a találkozón, utóbbi a párosítás eddigi legeredményesebb játékosa, 5 góllal.

ROMA–BOLOGNA

+ A két klub eddigi 157 tétmeccsének mérlege meglehetősen kiegyenlített, a rómaiak 56 győzelmével szemben 53 bolognai siker áll, 48 döntetlen mellett, a farkasok 206 gólt szereztek, 188-at kaptak ezeken. = A párosítás örök góllistáját bolognaiak uralják, az első öt helyen csak a priros-kékek játékosai szerepelnek:  Bruno Maini (11 gól), Gino Pivatelli (10), Giuseppe Savoldi (9), Angelo Schiavio (8), Ezio Pascutti (7). o A vb-szünet előtt a Bologna a Serie A egyik legjobb formában lévő csapata volt, legutóbbi 5 bajnokijából négyet megnyerve, miközben a Roma a legutóbbi három találkozójából kettőt elvesztett. + Ha Marko Arnautovicot, a bolognai házi gólkirályt pályára küldi Thiago Motta mester, a jelenlegi sikeres szakvezető, aki játékostársa volt az Interben, az edző és a csatár egykori közös trénerük, José Mourinho ellen küzdhet a sikerért.  

LECCE–LAZIO

+ A két klub legutóbbi 13 meccsén csak egyszer játszott döntetlent (0–0, 2005. december 21-én) emellett ötször nyertek a sárga-pirosak, hétszer a fehér-kékek. = A Lecce (136) és a Lazio (160) kettő azon három csapat közül, amelyek a legkevesebbet lőttek kapura az első félidőkben. o A Lazio legutóbbi 3 meccséből kettőt elvesztett a táblázaton mögötte álló csapatok ellen, ez annyi, ahány vereséget előtte 23 tallkozón szevedett el hasonlóktól. + A rómaiak 10 legutóbbi bajnokjukból 8-on nem kaptak gólt, ennál több clean sheetjük 1974-ben volt 15 meccs után (10 – s akkor a 16.-ban sem kaptak gólt).

FIORENTINA–MONZA

+ Miután a Fiorentina előző öt mecséból hármat megnyert a lombard ellenfelek ellen, a legutóbbi hármat egyaránt elvesztette az Inter, az Atalanta és a Milan ellen.  = A violák sorrendben a negyedik egymást követő idényben kaptak legalább 20 gólt az első 15 játéknapon, ilyen negatív sorozatuk legutóbb még a világháború éveiben volt (hat, 1937–38 ás 1946–47 között). o A Monza eddig öt idegenbeli meccsét vesztette el a 7-ből, ennél többször csak a Spezia (7) kapitulált idegenben. + A Fiorentina Gianluca Caprari kedvenc áldozata az olasz élvonalban, a monzai csatár eddig 10 mérkőzésből ötször talált be a violák kapujába, egyik gólját a legutóbbi meccsén (Fiorentina–Verona 1–1) szerezte ellenük.

CREMONESE–JUVENTUS   

+  A Cremonese 21 eddigi tétmeccsük közül csak egyetlenegyszer tudta megverni a Juventust – közel 100 éve, a Serie A elődjének számító Prima Divisionében 1923. április 19-én Cremionában 2:1-re, emellett hatszor ikszelt vele, a zebrák 14 sikere melélett. = A Juve hatos győzelmi sorozattal a vb előtt feltört a harmadik helyre, legvérmesebb szurkolói már a scudettótól álmodnak, bár a csapat hátránya 10 pont az éllovas Napoli mögött. o A Cremonese még nyeretlen 15 forduló után, a legutóbbi három csapat, aki így állt a bajnokságban, az idény végén rendre kiesett. + Noha két friss világbajnokával, Di Maríával és Paredesszel nem számolhat, és Vlahovics is sérült, Allegri akát 7 vb-t megjáró játékossal – Szczesny, Danilo, Bremer, Alex Sandro, Rabiot, Kosztics és Milik – is pályára küldheti csapatát, ha úgy gondolja.

SERIE A, 16. forduló. Sport1 12:15 US Salernitana–AC Milan (kommentátor: Petur András, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János); Sport2 12:30 Sassuolo Calcio–UC Sampdoria (kommentátor: Bartha Zoltán), Sport1 14:30 Spezia Calcio–Atalanta BC (kommentátor: Fülöp Marcell, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János); Sport2 14:30 Torino FC–Hellas Verona (kommentátor: Bartha Zoltán); Sport1 16:30 AS Roma–Bologna FC (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János); Sport2 16:30 SS Lazio–US Lecce (kommentátor: Méhes Gábor); Sport1 18:30 Cremonese Calcio–Juventus FC (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Nyilasi Tibor); AMC Mikro 18:00 (felv. Sport1 23:00)  ACF Fiorentina–AC Monza (kommentátor: Gyulai Miklós); Sport1 20:30 FC Internazionale–SSC Napoli (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Nyilasi Tibor); AMC Mikro  20:45 (felv. szerda Sport1 13:45) Udinese Calcio–Empoli FC (kommentátor: Haraszti Ádám)