Német leckék a női Európa-ligában • SportTV

Német leckék a női Európa-ligában

2023. 01. 15. 13:42    
Olvasási idő: 2 perc

Szombat volt a női kézilabdások BL-napja – legalábbis a magyaroké – , egy El-meccs mellett, vasárnap viszont három együttesünk az Európa-liga csoportjaiban lép pályára, kettő közülük nem régen még BL-es német klubok ellen. Persze, a szokásos beszélgetőműsor, a Harmadik Félidő sem maradhat el, a témák közt a női csapatok kupameccsei mellett a férfiválogatott vb-remeklése is jelentős hangsúlyt kap.

(Fotó: siofokkc.hu)

SIÓFOK–B. DORTMUND (A-csoport)

„A Praktiker Vác két napon belül másodszor megmérkőzik a svájci  SC Brühllel. Most papíron a helvétek a pályaválasztók, de a mérkőzést Vácott játsszák.
A szombati négygólos győzelem (30–26) után meg kellene őrizni ezt az előnyt, ez

A 2018–19-es idény óta először játszik a Dortmund csak a második számú európai kupában, az elmúlt két idényben a BL-ben szerepelt a fekete-sárga együttes. A BVB kapusa, Yara van Holten fantasztikusan védett a Molde ellen az első körben, 19 hárítása mellett még egy gólt is szerzett.
A Siófok a múlt héten tért vissza az El-be, miután 2021-ben szerepelt a final fourban, a döntőben kikapott a Nantes-tól – egy hete egy másik francia együttestől, a Besancontól szenvedett vereséget.
Uros Bregar, a Siófok vezetőedzője: „Nagyon tiszteljük a Dortmundot, Bajnokok Ligáját játszottak, megfelelő tapasztalatokkal rendelkeznek, és még mindig olyan jók, mint akkor. A kulcsjátékosuk Alina Grijseels, meg kell állítanunk, ha jó eredményt akarunk elérni. ”
Mindkét együttes a hazai bajnokságában másik El-csapattal mérkőzött, a Dortmund 30–30-ra remizett a Thüringennel, a Siófok a Mosonmagyaróvárt győzte le 29–28-ra.
Henk Grone, a BVB vezetőedzője is nyilatkozott az EHF El-honlapjának: „Nem igazán tudom megmondani, mit várhatok Siófoktól, nehéz megítélni ellenfelünket. Taktikailag jól fogunk készülni, és minden meccsen a győzelemért játszunk, akárki ellen is lépünk pályára.”

KOPRIVNICA–DVSC (C-csoport)

Mindkét csapat először El-résztvevő, a horvát rekordbajnok az elmúlt két idényt a BL-ben töltötte. Több mint másfél évtizede 2006-ban az EHF-kupa elődöntőjében találkoztak, akkor a Podravka oda-vissza öt góllal győzött (akkoriban még nm volt final four).
Míg a debreceniek keretében hat nemzet képvselteti magát, a horvát csapatban csak két külföldi van: az osztrák irányító Ana Pandza és az ukrán védőspecialista Irina Sztelmah. Bár Pandza a múlt héten 6, a szélső Soóimara 5 gólt szerzett, a csapat kikapott a norvég Solától. A DVSC pedig a magyar bajnokságban jól folytatta, a két kiemelkedő élcsapat közül korábban a Győrtől csak egy góllal kapott ki, a héten pedig az FTC ellen döntetlent ért el idegenben.
„Hosszú volt az út, azt hittem soha nem érkezünk meg, de a rövid pihenő jó tett, most már rendben vagyunk – mondta a szombat délutáni átmozgató edzés előtt Kácsor Gréta, a debreceniek klasszis a klub honpapjának. – Tudjuk, hogy fontos mérkőzés vár ránk vasárnap, szeretnénk megtartani jó formánkat és megszerezni a második győzelmünket az Európa-liga csoportkörében!”

VÁC–THÜRINGEN (D-csoport)

Egészen más a két csapat nemzetiségi összetétele: a Vácban a játékosok és stábtagok mindegyike magyar, a németek számos játékosa légiós, még Ázsiából is van csapattag, a balszélső Tanabe. Ez a Vác harmadik szereplése a csoportkörben, a Thüringen a 2020–21-es idényben játszott ebben a fázisban. Kuczora Csenge irányító 10 gólja – közte négy 7-m-es – is kevés volt, hogy megállítsa a Valceát, amely 40–30-ra megnyerte a mérkőzést. A THC megnyerte az első csoportmérkőzését a Paris 92 ellen, Irma Schjött kapus 40%-os védési hatékonyságot produkált a találkozón. A német klub mindössze négy meccset veszített el az idényben, egymás utáni két találkozón maradt alul november végén a Bietigheimtől és a Metzingentől.

NŐI EURÓPA-LIGA, csoportkör, 2. forduló. Sport1 13:45 Siófok KC–BV 09 Borussia Dortmund (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Kopornyik Zsolt, riporter: Fülöp Marcell, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Borsos Attila és Tóth Tímea); Sport1 15:45 Podravka Vegeta Koprivnica–DVSC Schaeffler (kommentátor: Petur András, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Borsos Attila és Tóth Tímea); Sport117:45 Praktiker-Vác–Thüringer HC (kommentátor: Haraszti Ádám, szakkommentátor: Deli Rita, riporter: Fazekas Erzsébet, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Borsos Attila és Tóth Tímea); Sport1 19:30 Harmadik Félidő kézilabda-talkshow (műsorvezető: Petur András)