Fradi-kulcsmeccs a román fővárosban • SportTV

Fradi-kulcsmeccs a román fővárosban

2024. 02. 04. 13:17    
Olvasási idő: 3 perc

Három magyar érdekeltségű idegenbeli meccset kínálunk vasárnap az európai női kupasorozatokból az elmaradhatatlan Harmadik Félidő talkshow előtt. A BL-ben a Debrecen már playoffrésztvevőként játszhat, nem annyira az FTC, amelynek akár még a folytatási lehetősége is múlhat a Rapid elleni találkozón. A Vác még versenyben lehet az El-továbbjutásért, de ehhez nem engedheti ponthoz jutni házigazdáját Dániában.

Emily Bölk eddig 43 gólt szerzett a BL-szezonban. Jó néhány kellene Bukarestben is a pontszerzéshez… (Fotó: ffradi.hu)

BIETIGHEIM–DVSC (BL, A-csoport)

Az erős idénykezdet után a Bietigheim legutóbbi öt meccséből négyet elveszített, de a forduló előtt csak egy ponttal volt elmaradva a 3. helyen az azóta Győrben győztes CSM-től. A német együttes 2023 októbere óta első hazai győzelmét várja, miután vereséget szenvedett a csopotórtkét éállovasától, a Győrtől és az Odensétől. AS DVSC viszont 2024-ben megszerezete első idegenbeli BL-sikeét Podgoricában, a Buducsnoszt 27–21-es legyőzésével. A magyar együttes kapusai védték a legkevesebbet a csoport mezőnyéből (96-ot), ugyanakkor a  németek kapuvédője  Gabriele Díaz Moreschi hárította a legtöbb büntetőt (12). A Bietighein nagy különbségű, 36–26-os sikert aratott az első találkozón Debrecenben.
„Az első meccsünk óta a DVSC jelentősen fejlődött. Figyelmeztetőt kaptunk erre, és ismét kifejezetten erre a meccsre készülünk, hogy nagyszerű szurkolóink támogatásával két pontot szerezzünk” – mondta Jakob Vestergaard, a hazaiak edzője a meccs előtt az EHF honlapjának.
„Komoly terhelést kaptunk az elmúlt hetekben, de a pihenőnapokat igyekszünk jól kihasználni, így remélem a frissességgel nem lesz baj vasárnap A Bietigheim jó csapat, ezt bizonyította ősszel Debrecenben is. A német bajnok játékosai remekül egy-egyeznek, ezekre a szituációkra próbáltunk minél jobban felkészülni!” – ezt pedig még a Németországba indulás előtt nyilatkozta a balszélső Petrus Mirtill a hajdúságiak klubsite-jának.

RAPID–FTC  (BL, B-csoport)

A magyar–román kétmeccses párharc  első csörtéjét – némi maglepetésre a CSM nyerte meg Győrben, megtörve a már csoportgyőztes ETO 13 meccses győzelmi sorozatát –, jó lenne a másikon egy „kontrameglepetés”, mert a Fradi győzelme igenis ebbe a kategóriába tartozna, tavalyi BL-ezüst ide vagy oda…
Igazi ki-ki ütközet lesz, a győztes szinte biztos továbbjutó, a vesztesnek már nagy szerencse is kellen ugyanehhez az utolsó két körben. A Fradi van jelenleg a továbbjutó helyen, a Rapid eggyel kevesebb ponttal a kiesőn.
A bukaresti csapat kétszer vesztett a szezonban otthon, az előző évadban pedig csak egyetlenegyszer, a későbbi bajnok Vipers ellen a negyeddöntőben. Az FTC gólzsákja, Andrea Lekics kénytelen volt kihagyni a múlt heti BL-csata után az MTK elleni kupameccset is, s lehet, hogy Bukarestben sem léphet pályára. A sérülések a Rapidot sem kímélték: Elizabeth Buceschi, Alicia Fernández és Estevana Polman hetekig nem bevethető. Ha a Fradi nyer, az 120. győzelme lehet a BL-ben, harmadik találatuk pedig a 6500. góljuk az EHF Bajnokok Ligájában.
„Valószínűleg az  idény eddigi legfontosabb meccse következik. Tudom, hogy az FTC után még két döntőnk is lesz a Lubin és az Esbjerg ellen, de ez az első lépés, ha a Bajnokok Ligájában akarunk játszani még ebben a szezonban. Tudjuk, hogy nagyon nehéz meccs lesz, de úgy gondolom, hogy meglesznek a lehetőségeink, és készen kell állnunk. Nekünk is nagyon fontos, hogy otthon játsszunk, mert a szurkolóink mellettünk lesznek”– mondta David Ginesta Montes vezetőedző az európai szövetség honlapján.
„A jelenlegi összetételben is van esélyünk, megvan az elképzelésünk, hogy miként nyerhetjük meg ezt a mérkőzést. A hazai meccsen nagyjából negyven percig kézben tartottuk az irányítást, de végül a Rapid visszajött – arra számítok, hogy most hatvan percen át kiélezett lesz a csata” – ez pedig Allan Heine megbízott edző nyilatkozata a fradi.hu-n.

NYKÖBING–VÁC (El, A-csoport)  

 Az előző idényben ezüstérmes dán együttes utolsó esélye, hogy megkezdje a felzárkózást, mivel eddig mindhárom meccsét elvesztette. A Vác három ponttal áll jobban, azt a kaproncai döntetlennel és a két csapat magyarországi meccsén aratott 27–24-es győzelemmel szerezte. Összesen 72 góllal a Vác szerezte a legkevesebb gólt a teljes 16 csapatos mezőnyben. Ugyanakkor irányítója, Kuczora Csenge 37 góllal vezeti a sorozat góllistáját, ebből 21-et a csoportkörben szerzett.
Arra számítok, hogy a csapatom ugyanolyan mentalitással és küzdőszellemmel játszik, mint két héttel ezelőtt. Meglátjuk, mire lesz elég Dániában, mert a Nyköbing, bár még nincs pontja, mégis nagyon jó csapat, és ez a meccs lesz az utolsó esélye arra, hogy a csoport első két helyén végezzen” – mondta Herbert Gábor, a váciak vezetőedzője.

NŐI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA, 12. forduló. Sport1 13:15 SG BBM Bietigheim–DVSC Schaeffler (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Ágai Kis András, szakkommentátor-szakértő: Borsos Attila és Tóth Tímea); Sport1 15:45 Rapid Bucuresti–FTC-Rail Cargo Hungaria (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Ágai Kis András, szakkommentátor-szakértő: Borsos Attila és Tóth Tímea).
NŐI KÉZILABDA EURÓPA-LIGA, 4. forduló. Sport1 17:45 Nyköbing Falster–Praktiker-Vác KC (kommentátor: Fülöp Marcell, műsorvezető: Ágai Kis András, szakkommentátor-szakértő: Borsos Attila és Deli Rita).
Sport1 19:30 Harmadik Félidő kézilabda-talkshow (műsorvezető: Ágai Kis András)