Fradi: csak a presztízs a tét Odensében • SportTV

Fradi: csak a presztízs a tét Odensében

2023. 02. 12. 13:46    
Olvasási idő: 3 perc

A vasárnapi „kézistruktúránk” azonos a szombatival: egy BL-, két El-összecsapás – igaz, most mindhárom együttesünk idegenben lép pályára. A napot a szokásos beszélgető-elemző kézilabda-talkshow, a Harmadik Félidő zárja.

Andrea Lekics Érden háromszor talált be a dán bajnok kapujába – erre talán Odensében is képes lehet (Fotó: fradi.hu)

THÜRINGEN–VÁC (El, D-csoport)

 A Thüringen 7 pontos, s ezzel már elé is foglalta az egyik negyeddöntős továbbjutó helyet. A váci együttes a sereghajtó 2 ponttal, de ha nyer Németországban, még továbbjuthat. A német klub 34–28-ra nyert az első, magyarországi mérkőzésen, még a második fordulóban.
A THC a mezőny legeredményesebb csapata, eddigi négy meccsén szerzett 132 góllal (meccsenkénti 33-as átlag), 63.2%-os lövési hatékonysággal. A csoportkör összesített gólkirálya a váci irányító, Kuczora Csenge 36 góllal, a Thüringen balátlövője, Annika Lott 31-ig jutott.
„Nagyon gyors mérkőzésre számítok, remélem, tempóban fel tudjuk venni velük a versenyt. Bízom benne, hogy szorosabb mérkőzést tudunk játszani velük, mint itthon” – mondta a váci klubhonlapnak Herbert Gábor edző.  „Megpróbálunk a saját játékunkra koncentrálni, akkor a mérkőzésből is kihozhatjuk a maximumot” – reménykedett ugyanott a gólkirálynő Kuczora Csenge.

ODENSE–FTC (BL, A-csoport)  

A hétvége első magyar-dán párharcát megnyerte a Győr, most a sor a budapesti zöld-fehér csapaton van, amelynek legalább annyira nehéz, vagy tán még nehezebb dolga lesz, mint az ETO-nak volt. Az alaphelyzet: a dán bajnok már véglegesítette a harmadik helyét az A-csoportban, az FTC a negyedik marad, megelőzve a Brestet, mert a francia együttes szombaton kikapott otthon a címvédő Viperstől. Valójában a meccsnek csak presztízstétje van, hiszen egyik csapat helye sem változhat.
A Fradinak mindössze 12 gólt kell szereznie, hogy a Buducsnoszt, a Krim és a Győr után a negyedik csapat legyen, amely eléri és túlszárnyalja a 6000 gólos mérföldkövet.
Az Odense már 8 meccset megnyert az idényben, egy újabb sikerrel győzelmi klubrekordot állítana fel a BL-ben. Ulrich Kirkely, a dánok edzője erről is beszélt az EHF honlapjának: „Nagyon elégedett vagyok a harmadik helyünkkel egy nagyon nehéz csoportban, ahol hét erős csapat volt, akiknek meg kellett küzdeniük a hat helyért a további Bajnokok Ligájában. Megmutattuk, hogy megmozgattuk nemzetközi szereplésünket, tapasztaltabbak és klinikaibbak vagyunk a korábbiaknál.”
A Ferencváros idegenbeli szereplése inkább gyenge, mint közepes, jó lenne legalább a záró csoportmérkőzésen valami jobbal kirukkolni. A Fradi házi gólkirálya, Klujber Katrin legjobb BL-idényét futja, 95 góllal negyedik a liga összesített góllövőlistáján.

FANA–MOSONMAGYARÓVÁR (El, B-csoport) 

Mindkét csapatnak két pontja van, egyaránt csak győzelemmel táplálhatnak még halvány reményt a továbbjutásra. Első mérkőzésük óvári győzelemmel ért véget (35–29). A nyugat-magyarországi együttes a mezőny hatodik legeredményesebbje négy mérkőzésből 116 góllal (meccsenkénti átlag 29). A Fana edzőjét Erlend Lyssandot megszólaltatta az EHF honlapja: „Ahhoz, hogy a negyeddöntőbe jussunk, vasárnap hazai pályán kell nyernünk. Eltökélt szándékunk, hogy ezt megtegyük, és reméljük a szurkolóink nagy támogatását.”
Mindkét csapat 127 gólt kapott eddig (meccsenként 31.8), azaz holtversenyben a második leggyengébb a védekezésük a 16 klub közül.
A múlt héten a Fana 26–20-ra győzte le az Akert idegenben a norvég bajnokságban, a Motherson nagy küzdelemben pontot szerzett (22–22) az egyik bajnokesélyes FTC-től a K&H Ligában.
az óváriak honlapja Albek Annát, a csapat átlövő klasszisát szólaltatta meg a mérkőzés előtt: „Még minden nyitott az Európa-liga-csoportunkban, amelyben nagyon szeretnénk megszerezni a továbbjutást érő második helyet. Tudjuk, hogy nehéz, küzdelmes találkozó vár ránk, mert a Fana hazai pályán erős ellenfél, gyors kézilabdát játszik, a legkisebb hibákat is azonnal ki tudja használni. Én azonban bízom benne, hogy a legutolsó három igazán színvonalas találkozónk felkészített bennünket a nemzetközi színvonalra. Meccsről meccsre keményebb a védekezésünk és támadásban is kevesebb hibával játszunk, így Norvégiában is le tudjuk győzni a Fanát. Jól haladunk abban is, hogy olyan eredményesen kézilabdázzunk, mint hazai környezetben, ahol nagyon sok segítséget kapunk a közönségünktől. A terhelést is megszoktuk már, hiszen az eltelt másfél hónapban így dolgozunk, így felkészülten várjuk az utolsó idegenbeli mérkőzését a csoportban.”

NŐI KÉZILABDA EUROKUPÁK. Sport1 13:45 Thüringer HC–Praktiker Vác El-csoportkör, 5. forduló (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Ágai Kis András, szakkommentátor-szakértő: Borsos Attila és Tóth Tímea); Sport1 15:45 Odense Handball–FTC-Rail Cargo Hungaria BL-csoportkör, 14. forduló (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Tóth Tímea, műsorvezető: Ágai Kis András, szakkommentátor-szakértő: Borsos Attila és Tóth Tímea); Sport1 17:45 Fan–Motherson Mosonmagyaróvár El-csoportkör, 5. forduló (kommentátor-riporter: Bartha Zoltán, műsorvezető: Ágai Kis András, szakkommentátor-szakértő: Borsos Attila és Tóth Tímea); Sport1 19:30 Harmadik Félidő kézilabda-talkshow (műsorvezető: Petur András)